Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Advertisements

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Obecné požadavky na výstavbu
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
Nestátní zdravotnické zařízení a Optometrista
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Dokumentace k zajištění BOZP
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_HRUBA_11.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Hygiena a bezpečnost při práci
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bariérová ošetřovatelská péče
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
VY_32_INOVACE_TMM21160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
VÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Legislativa.
Základy veřejného zdravotnictví III. část
Dokumentace k zajištění BOZP
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Domácí Školní Autolékárničky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
BOZP při práci ve výškách
VYS_32_INOVACE_496_Dezinfekce NÁZEV ŠKOLY
Ochrana veřejného zdraví
Legislativa v práci nutričního terapeuta stravovací služba
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
LÉKÁRNIČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Deratizace, dezinsekce a dezinfekce
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Hygiena a epidemiologie
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0619 OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá střední škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Č. Budějovice, s.r.o., Jeronýmova 28/22, České Budějovice Kód materiálu Klíčová aktivita V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Název materiálu Vzdělávací materiál č.3 Bezpečnost a ochrana zdraví při práci Autor PhDr. Alena Švepešová Tematická oblast Úvod v oboru kadeřník Anotace Vzdělávací materiál je určen pro výklad učiva v rámci odborného výcviku pro obory Kadeřník – kadeřnice. Vzdělávací materiál charakterizuje zásady BOZP Ročník . Ročník 1 – 3. Datum tvorby Září 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI BOZP Zpracovala: PhDr. Alena Švepešová Použitá literatura: Metodický pokyn MŠMT, Zákon č. č. 258/2000 Sb.O ochraně veřejného zdraví

ZÁKON 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů § 19 Předpoklady pro výkon činností epidemiologicky závažných Za činnosti epidemiologicky závažné se považují provozování stravovacích služeb (§ 23), výroba potravin, 18) uvádění potravin do oběhu, 18) výroba kosmetických prostředků, provozování úpraven vod a vodovodů 6a) , provozování holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, kosmetických, masérských, regeneračních nebo rekondičních služeb, provozování živnosti, při níž je porušována integrita kůže, a provozování živnosti, ve které se používají k péči o tělo speciální přístroje (například solária, myostimulátory).

FYZICKÉ OSOBY fyzické osoby přicházející při pracovních činnostech v ostatních činnostech podle odstavce 1 do přímého styku s kosmetickými prostředky, jejich ingrediencemi (§ 28 odst. 1) nebo tělem spotřebitele (dále jen "fyzické osoby vykonávající činnosti epidemiologicky závažné") musí mít zdravotní průkaz a znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví. Zdravotní průkaz před zahájením činnosti podle věty první vydává praktický lékař, který fyzickou osobu registruje,

Vydání zdravotního průkazu Ošetřující lékař první vydává praktický lékař, který fyzickou osobu registruje, 11) nebo zdravotnické zařízení státu vykonávající závodní preventivní péči nebo osoba provozující nestátní zdravotnické zařízení vykonávající závodní preventivní péči 3) (dále jen "zařízení vykonávající závodní preventivní péči"). Vydání zdravotního průkazu nenahrazuje vstupní lékařskou preventivní prohlídku.

Rozsah znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví podle odstavce 2 upraví prováděcí právní předpis. Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví je oprávněn při výkonu státního zdravotního dozoru prověřit orgán ochrany veřejného zdraví příslušný podle místa činnosti. Pokud podle rozhodnutí orgánu ochrany veřejného zdraví fyzická osoba znalosti nemá, nemůže vykonávat činnosti epidemiologicky závažné, a to do doby úspěšného složení zkoušky před komisí zřízenou orgánem ochrany veřejného zdraví příslušným podle místa činnosti

Znalosti ¨ požadavky na zdravotní stav osob vykonávajících příslušnou činnost, základní hygienické zásady při práci, základy dezinfekce a sterilizace, rané a kožní nákazy (základní znalosti o jejich epidemiologii a prevenci), zacházení s prádlem a jeho ukládání, pohlavní nákazy (základní znalosti o jejich epidemiologii a prevenci), speciální hygienická problematika podle pracovní činnosti

Osoba provozující holičství, kadeřnictví při nichž se používají speciální přístroje k péči o tělo je povinna zajistit, aby při této činnosti nedošlo k ohrožení a poškození zdraví fyzických osob infekčním onemocněním nebo k jinému poškození jejich zdraví.

Infekčním onemocněním onemocnění vyvolané původcem infekce nebo jeho toxinem, které vzniká v důsledku přenosu tohoto původce nebo jeho toxinu z nakažené fyzické osoby, zvířete nebo neživého substrátu na vnímavou fyzickou osobu.

Zákaz provádění výkonu s přístrojem Osoba provozující kosmetické, masérské a regenerační služby, kadeřnictví, holičství, pedikúru, manikúru a službu, při které se používají speciální přístroje k péči o tělo, nesmí provádět výkony na nemocné kůži, manipulace s jizvami a mateřskými znaménky, výkony na sliznicích, oční spojivce a rohovce.

Nutné zabezpečit Osoba provozující holičství, kadeřnictví, manikúru, pedikúru, kosmetické, masérské, regenerační a rekondiční služby a služby, při nichž se používají speciální přístroje k péči o tělo, je povinna zabezpečit lékárničku první pomoci vybavenou podle charakteru poskytované služby a vypracovat provozní řád

Doporučený obsah lékárničky pro první pomoc v provozovnách kadeřnictví lékarnička lékarnička Pinzeta 1 Nůžky 1 Teploměr 1 Peroxid vodíku 1 Borová voda 1 Jodisol 1 Acylpiryn, Paralen 1 Endiaron, živočišné uhlí 1 Náplast polštářková 1 Náplast bez polštářku 1 Obinadlo elastické 1 Obinadlo hydrofilní 1 Čtverečky gázy 1 Škrtidlo 1 Ichtoxyl mast 1 Borová mast 1 Zinková mast 1 Calcium panthotenal mast

DALŠÍ POŽADAVKY Při kosmetických úkonech a používání prostředků a aplikaci přípravků a látek (např. barvení vlasů, řas a obočí, trvalá atd.) musí být dodržovány technologických postupy a dodržovány aplikační doby. Používané kosmetické prostředky musí být bezpečné (viz § 26 zákona č. 258/2000 Sb.). Nutno používat profesionální kosmetické a kadeřnické přístroje, nikoliv přístroje určené pro domácnost a občasné použití.

Identifikaci výrobce nebo dovozce Nominální obsah výrobku v době balení , udaný hmotností (g) nebo objemem (ml), s výjimkou kosmetických prostředků s obsahem menším než 5 g nebo 5 ml, neprodejných vzorků a balení k jednorázovému použití. Datum minimální trvanlivosti vymezující minimální dobu

Odborná způsobilost k výkonu činnosti Fyzická osoba vykonávající činnosti epidemiologicky závažné je povinna uplatňovat při pracovní činnosti znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví a dodržovat zásady osobní a provozní hygieny v rozsahu upraveném v § 22 zákona č. 258/2000 Sb. a § 51 a § 52 vyhlášky. MZ č. 137/2004

Sterilizace a dezinfekce Sterilizace a dezinfekce je každodenní součástí práce v uvedených oborech. Nejde jen o ochranu zákazníků, ale i provozovatelů kosmetických zařízení

Dekontaminace proces usmrcení nebo odstraňování mikroorganizmů z prostředí nebo z předmětů, bez ohledu na snížení jejich počtu. mechanická očista (sanitace), dezinfekce, vyšší stupeň dezinfekce a sterilizace.

Dezinfekce, dezinsekce a deratizace činnost směřující k ochraně zdraví osob i životních a pracovních podmínek před původci a přenašeči infekčních onemocnění, škodlivými a epidemiologicky významnými členovci, hlodavci a dalšími živočichy.

Rozděluje se na: běžnou ochrannou dezinfekci, dezinsekci a deratizaci, která jako součást čištění a běžných technologických a pracovních postupů speciální ochrannou dezinfekci, dezinsekci a deratizaci, kterou je odborná činnost cílená na likvidaci původců nákaz, zvýšeného výskytu přenašečů Osoby, které provádějí ochrannou DDD mohou používat pouze přípravky schválené příslušným orgánem ochrany veřejného zdraví a musí dodržovat návod

Dezinfekce se provádí Dezinfekce se provádí: omýváním, otíráním, ponořením, postřikem, formou pěny nebo aerosolem. Dezinfekční roztoky se nechají působit po stanovenou dobu, nejčastěji po dobu 30 minut nebo do zaschnutí. Alkoholové přípravky doporučené k dezinfekci pokožky se nanášejí na suchou pokožku a nechají se působit minimálně 30 vteřin nebo do zaschnutí. Při hygienické nebo chirurgické dezinfekci rukou,

UMÍSTNĚNÍ Dezinfekční prostředky a úklidové pomůcky musí umístěny v místnosti k tomu určené a nesmí přijít do styku s potravinami. Skladují se po dobu doporučenou výrobcem přípravků. Úklidové pomůcky se udržují v použitelném stavu a čistotě.

Dezinfekční přípravky Je třeba střídat dezinfekční přípravky s různými účinnými látkami (možnost vzniku selekce případně rezistence mikrobů vůči přípravku dlouhodobě používanému a vzniku alergizace osob)

Dezinsekce a deratizace Vyskytne-li se v zařízeních obtížný hmyz nebo hlodavci, je nutné provádět též opatření dezinsekční a deratizační, které na objednávku vykonávají specializované firmy

Dezinfekční prostředky se vybírají podle následujících požadavků dezinfekční účinnost přípravku (baktericidní, fungicidní, sporicidní, virucidní, tuberculocidní, mykobaktericidní, prioncidní), doba působení, vliv na dezinfikovaný materiál a prostředí, způsob použití, zápach, toxicita a dráždivost pro lidi a zvířata, zanechání toxických látek

Požadavky vhodné balení, dávkování, skladování, stabilita pracovních roztoků, biologická odbouratelnost, finanční nároky.