ZELENINA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_06
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Ekofarma Ctiboř Ctiboř, Častrov, Vysočina, Czech Republic °, °
Zelenina Mgr. Iveta Honzejková.
Zelenina.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
ZELENINA – VADY, SKLADOVÁNÍ, PŘEJÍMKA
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Živá a neživá příroda IV
Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů
ČERNÝ PETR – DRUHY ZELENINY
Živá a neživá příroda IV
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_2.2.7 Zelenina Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
* Anotace : * Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_17_Ekosystém zahrady a sady Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Potraviny a výživa - Zelenina
Potravinářské zbožíznalství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
AUTOR: Mgr. Marcela Veisová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_TRIDENI_ZELENINY Název materiálu:
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

ZELENINA

KOŠŤÁLOVÉ ZELENINY chladuodolné, dlouhodenní jednoleté nebo dvouleté náročné na živiny, vodu chladuodolné, dlouhodenní jednoleté nebo dvouleté rané a pozdní ZELÍ HLÁVKOVÉ bílé, červené kysání, marinování, sušení tvar, velikost, pevnost uzavřenost hlávky tvar a hloubka košťálu barva, probarvení

KOŠŤÁLOVÉ ZELENINY KAPUSTA HLÁVKOVÁ , KAPUSTA RŮŽIČKOVÁ sušení , zmrazování tvar, velikost hlávky uzavřenost barva, žloutnutí

KOŠŤÁLOVÉ ZELENINY KVĚTÁK, BROKOLICE jednoleté, náročné sušení , zmrazování, sterilace tvar, velikost, pevnost barva dusičnany; ethylen

KOŠŤÁLOVÉ ZELENINY KEDLUBNA - BRUKEV sušení , zmrazování, sterilace tvar bulev konzistence dřevnatění pukání KAPUSTA KEDEŘAVÁ

KOŘENOVÉ ZELENINY MRKEV sterilace, zmrazování, sušení šťávy čerstvé saláty tvar a povrch kořene barva hlavy barva korové a dřeňové části obsah karotenoidů obsah cukrů

KOŘENOVÉ ZELENINY CELER sterilace, zmrazování, sušení tvar a povrch bulvy rozložení kořenů barva a konzistence dužniny

KOŘENOVÉ ZELENINY PETRŽEL, PASTINÁK sterilace, zmrazování, sušení tvar a povrch kořenů barva a konzistence dužniny

KOŘENOVÉ ZELENINY ŘEDKEV, VODNICE, ŘEDKVIČKY KŘEN ČERNÝ KOŘEN

CIBULOVÉ ZELENINY teplé slunné stanoviště, hlinitopísčité půdy CIBULE KUCHYŇSKÁ sušení, protlak, sterilace velikost cibulí loupatelnost barva dužniny obsah cukrů ( 10%) CIBULE ŠALOTKA, PERLOVKA

CIBULOVÉ ZELENINY ČESNEK paličáky (modré zimní); pacibulky nepaličáky (bílé zimní, jarní) protlak, pasta sterilace sušení silice velikost a pevnost cibulí loupatelnost stroužků

CIBULOVÉ ZELENINY PÓR vybělení nakopčením mrazuodolný sušení zmrazování tvar a délka bazální části rzivost

PLODOVÉ ZELENINY - TYKVOVITÉ OKURKY nakládačky, salátovky, hadovky teplejší chráněné polohy, náročné na živiny a závlahu sterilace, mléčné kysání, (zmrazování) tvar (vřetenovitý 3,5:1) barva, bradavičnatost konzistence dužniny kukurbitacein velikost : kornyšonky ( 5 cm, 17 mm) přerostky ( 15 cm, 50 mm)

PLODOVÉ ZELENINY - TYKVOVITÉ TYKEV velkoplodá, cuketa, patison teplomilné, náročné na živiny a vodu kompoty, dřeně, proslazování semena barva a tloušťka dužniny karotenoidy dusičnany

PLODOVÉ ZELENINY - TYKVOVITÉ MELOUN VODNÍ MELOUN CUKROVÝ velmi náročné na teplo, světlo a vodu kompoty, dřeně, šťávy proslazování barva a tloušťka dužniny

PLODOVÉ ZELENINY - LILKOVITÉ RAJČE náročné na teplo, živiny a vodu protlak, šťáva, kečup sterilace, zmrazování džemy, proslazování velikost, pevnost dužniny a slupky, kališní jamka barva a tloušťka dužniny, komory obsah sušiny min. 6,5 % (opt. 8 %) odpad při pasírování  7 % poměr cukry : kyseliny, pektiny karotenoidy

PLODOVÉ ZELENINY - LILKOVITÉ PAPRIKA ROČNÍ náročná teplomilná sterilace, zmrazování protlak hotová jídla velikost a tvar bobule velikost a tvar semeníku tloušťka dužniny tloušťka slupky barva karotenoidy kapsaicin odrůdy tlustostěnné, rajčinové, kapie; kořeninové

PLODOVÉ ZELENINY - LILKOVITÉ LILEK VEJCOPLODÝ - BAKLAŽÁN velmi náročný teplomilný jen tepelně zpracovaný velikost a tvar bobule zbarvení a lesk pektiny solanin

PLODOVÉ ZELENINY - LUSKOVÉ HRÁCH SETÝ zahradní (dřeňový) x luštěninový hrachy dřeňové, hrachy cukrové zrna v mléčné zralosti sterilace, zmrazování, sušení délka, tvar, pevnost lusků počet semen v lusku velikost a vyrovnanost semen barva cukry min. 8% škrob max. 4% PAN 14 – 16%

PLODOVÉ ZELENINY - LUSKOVÉ FAZOL OBECNÝ náročnější zeleninový x luštěninový keříčkový, tyčkový dužnaté lusky v mléčné zralosti sterilace, zmrazování délka, tvar, soudržnost lusků vláknitost, tvrdost endokarpu bez semen nebo jen slabě vyvinutá

LISTOVÉ A SALÁTOVÉ ZELENINY ŠPENÁT jednoletý, dlouhodenní náročný na světlo, živiny, vodu zmrazování, sušení délka a tloušťka řapíku velikost a dužnatost čepele dusičnany sušina min. 6,5% barva, chuť

STONKOVÉ A ŘAPÍKATÉ ZELENINY CHŘEST vytrvalý, náročný podzemní dužnaté vegetační osní vrcholy – pazochy sterilace chřest bílý, zelený barva křehkost chuť

STONKOVÉ A ŘAPÍKATÉ ZELENINY CELER ŘAPÍKATÝ FENYKL MANGOLD REVEŇ ČÍNSKÉ ZELÍ křehkost barva, chuť

OBILNINY KUKUŘICE CUKROVÁ zrna nebo palice v mléčné zralosti sterilace, zmrazování KUKUŘICE PUKANCOVÁ