Lipidy
Proč jsou lidé obézní? Mnoho civilizačních chorob dnešní doby jako obezita, vysoká hladina cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak je způsobeno nadměrnou konzumací potravin obsahujících tuky. Ty spolu s vosky patří do skupiny látek zvaných lipidy. 1
Jaké složení mají tuky? Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu (propantriolu). Úkol 1: a/ Napiš vzorce kyseliny palmitové, stearové a olejové: b/ Napiš vzorec glycerolu: 2
Kontrola úkolu 1 1a/ Kyselina palmitová: C15H31COOH Kyselina stearová: C17H35COOH Kyselina olejová: C17H33COOH 1b/ Glycerol: CH2OH – CHOH – CH2OH
Rozdělení tuků podle původu Živočišné tuky Rostlinné tuky 3 Zdroje 5 Zdroje 4 6 7
Úkol 2: Zdroje tuků Podle snímku 5 napiš, jaké jsou zdroje živočišných a rostlinných tuků:
Kontrola úkolu 2 Zdroje živočišných tuků: mléko, maso Zdroje rostlinných tuků: slunečnice, řepka olejka
Skupenství tuků Podle skupenství lze tuky rozdělit na pevné (máslo, sádlo) a kapalné neboli oleje. Pevný tuk obsahuje nasycené kyseliny, olej kyseliny nenasycené. Oleje jsou zdraví prospěšnější, neboť obsahují méně cholesterolu, jenž se usazuje v cévních stěnách a způsobuje tzv. "ucpávání cév . Rostlinné oleje se ztužují, čímž získáme pevné margaríny (Hera, Stella, Rama). Úkol 3: Jaký je rozdíl mezi nasycenou a nenasycenou kyselinou? 8
Kontrola úkolu 3 Nasycená kyselina neobsahuje v uhlíkovém řetězci žádné násobné vazby . Nenasycená kyselina obsahuje v uhlíkovém řetězci dvojné nebo trojné vazby .
Vlastnosti tuků Skupinová práce: Pozorujte vlastnosti stolního oleje – barvu, skupenství, zápach. Pak nalijte trochu oleje do zkumavky s vodou a do zkumavky s benzinem. Protřepejte a pozorujte. A B C A/ Olej B/ Voda + olej C/ Benzin + olej
Úkol 4: Vlastnosti stolního oleje Svá pozorování zapište do tabulky: Látka Barva Skupenství Zápach Rozpustnost voda benzin
Kontrola úkolu 4 Látka Barva Skupenství Zápach Rozpustnost voda benzin Olej nažloutlá kapalné bez zápachu ne ano
Význam tuků Tuky jsou důležitou složkou potravy. Chrání organismus před ztrátou tělesné teploty, usnadňují vstřebávání vitamínů a podílejí se na tvorbě hormonů. Měly by však tvořit jen 30 – 35% denní dávky živin. Rostlinné tuky jsou obsaženy v olejích, semenech, oříšcích. Živočišné tuky jsou máslo a sádlo. Obsaženy jsou v masných i mléčných výrobcích. Obsah tuků v potravinách Potravina 100g Tuk (g) Brambory 0,2 Čokoláda mléč. 32,1 Jablka 0,5 Mrkev syrová Olej stolní 98,2 Párky 16,7 Pomeranče Sýr Eidam 15,3 Vejce 11,0
Úkol 5: Obsah tuků v potravinách Který druh potravin má v tabulce na snímku 13 nejméně tuku?
Kontrola úkolu 5 Nejméně tuků obsahuje ovoce a zelenina.
Vosky Vosky jsou estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů. U rostlin je lze najít na povrchu těla v tenké ochranné vrstvě (kutikula), která je chrání před vysycháním a průnikem choroboplodných zárodků, u živočichů obvykle v srsti, kde brání jejímu promáčení. Včelí vosk slouží včelám k ukládání medu a pylu a vývoji včelího plodu.
Vosky rostlinné a živočišné 11 9 12 10 13 Vosky živočišné ↑
Úkol 6: Výskyt vosků v přírodě Podle snímku 16 napiš: a/ Jak se nazývají dvě známé rostliny pokryté vrstvou vosku? b/ Jak se jmenuje včelí produkt a vosk obsažený v srsti ovcí ( výroba mastí)?
Kontrola úkolu 6 a/ Rostliny pokryté vrstvou vosku : voskovka (obr.9) a aloe (obr. 10). b/ Včelí produkt je včelí vosk (obr. 11), vosk obsažený v srsti ovcí je lanolin (obr. 12).
Co se vyrábí z vosku? E901 Úkol 7: Napiš, co se vyrábí z vosku: 14 15 16 17 E901 Úkol 7: Napiš, co se vyrábí z vosku:
Kontrola úkolu 7 Svíčky, krémy na boty, masti, lyžařské vosky, přísada do potravin E901, leštidla na nábytek.
Úkol 8: Shrnutí učiva: Tuky jsou …… vyšších mastných kyselin a ……… . Zdrojem rostlinných tuků je ………. a ….. olejka. Podle skupenství lze tuky rozdělit na ….. a kapalné neboli ….. . Oleje jsou zdraví prospěšnější, neboť obsahují méně ……….. . Tuky nejsou rozpustné ve …., zato jsou dobře rozpustné v ……. . Vosky lze u rostlin najít na …… těla, u živočichů obvykle v ….., popřípadě slouží včelám k ukládání …., pylu a vývoji včelího plodu.
Kontrola úkolu 8 Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu . Zdrojem rostlinných tuků je slunečnice a řepka olejka. Podle skupenství lze tuky rozdělit na pevné a kapalné neboli oleje. Oleje jsou zdraví prospěšnější, neboť obsahují méně cholesterolu. Tuky nejsou rozpustné ve vodě, zato jsou dobře rozpustné v benzinu. Vosky lze u rostlin najít na povrchu těla, u živočichů obvykle v srsti, popřípadě slouží včelám k ukládání medu, pylu a vývoji včelího plodu.
Seznam použitých obrázků: Obrázek 1: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Edinburgh_1120569_nevit.jpg Obrázek 2, 3: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butter_250_g.jpg Obrázek 4: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mleko.jpg Obrázek 5: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schweinebauch-2.jpg Obrázek 6: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_sunflower.jpg Obrázek 7: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rapsfeld_bei_Wilsdruff-Grumbach.JPG Obrázek 8: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butterschmalz-2.jpg Obrázek 9: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hoya_carnosa_(1).jpg Obrázek 10: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aloe_broomii_var_tarkaensis_2.jpg Obrázek 11: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Honey_comb.jpg Obrázek 12: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fabova_ho%C4%BEa,_sedlo_Zbojsk%C3%A1,_ovce_01.jpg Obrázek 13, 16: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lanolinezalf_Lansinoh.jpg Obrázek 14: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Einzelne_Kerze.JPG Obrázek 15: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kiwi_with_brush.jpg Obrázek 17: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:M%26M%27s_Plain.jpg Ostatní obrázky pochází z vlastních zdrojů. Mgr. Vaněk Vlastimil, autor