Lipidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
VÝŽIVA – základní složky potravy
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nejméně tuků obsahuje ovoce a zelenina.
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Estery.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Vitamíny.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Polysacharidy.
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Síra.
Lipidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Nenasycené uhlovodíky alkeny a alkyny
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Proč ovoce voní Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Lipidy

Proč jsou lidé obézní? Mnoho civilizačních chorob dnešní doby jako obezita, vysoká hladina cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak je způsobeno nadměrnou konzumací potravin obsahujících tuky. Ty spolu s vosky patří do skupiny látek zvaných lipidy. 1

Jaké složení mají tuky? Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu (propantriolu). Úkol 1: a/ Napiš vzorce kyseliny palmitové, stearové a olejové: b/ Napiš vzorec glycerolu: 2

Kontrola úkolu 1 1a/ Kyselina palmitová: C15H31COOH Kyselina stearová: C17H35COOH Kyselina olejová: C17H33COOH 1b/ Glycerol: CH2OH – CHOH – CH2OH

Rozdělení tuků podle původu Živočišné tuky Rostlinné tuky 3 Zdroje 5 Zdroje 4 6 7

Úkol 2: Zdroje tuků Podle snímku 5 napiš, jaké jsou zdroje živočišných a rostlinných tuků:

Kontrola úkolu 2 Zdroje živočišných tuků: mléko, maso Zdroje rostlinných tuků: slunečnice, řepka olejka

Skupenství tuků Podle skupenství lze tuky rozdělit na pevné (máslo, sádlo) a kapalné neboli oleje. Pevný tuk obsahuje nasycené kyseliny, olej kyseliny nenasycené. Oleje jsou zdraví prospěšnější, neboť obsahují méně cholesterolu, jenž se usazuje v cévních stěnách a způsobuje tzv. "ucpávání cév . Rostlinné oleje se ztužují, čímž získáme pevné margaríny (Hera, Stella, Rama). Úkol 3: Jaký je rozdíl mezi nasycenou a nenasycenou kyselinou? 8

Kontrola úkolu 3 Nasycená kyselina neobsahuje v uhlíkovém řetězci žádné násobné vazby . Nenasycená kyselina obsahuje v uhlíkovém řetězci dvojné nebo trojné vazby .

Vlastnosti tuků Skupinová práce: Pozorujte vlastnosti stolního oleje – barvu, skupenství, zápach. Pak nalijte trochu oleje do zkumavky s vodou a do zkumavky s benzinem. Protřepejte a pozorujte. A B C A/ Olej B/ Voda + olej C/ Benzin + olej

Úkol 4: Vlastnosti stolního oleje Svá pozorování zapište do tabulky: Látka Barva Skupenství Zápach Rozpustnost voda benzin

Kontrola úkolu 4 Látka Barva Skupenství Zápach Rozpustnost voda benzin Olej nažloutlá kapalné bez zápachu ne ano

Význam tuků Tuky jsou důležitou složkou potravy. Chrání organismus před ztrátou tělesné teploty, usnadňují vstřebávání vitamínů a podílejí se na tvorbě hormonů. Měly by však tvořit jen 30 – 35% denní dávky živin. Rostlinné tuky jsou obsaženy v olejích, semenech, oříšcích. Živočišné tuky jsou máslo a sádlo. Obsaženy jsou v masných i mléčných výrobcích. Obsah tuků v potravinách Potravina 100g Tuk (g) Brambory 0,2 Čokoláda mléč. 32,1 Jablka 0,5 Mrkev syrová Olej stolní 98,2 Párky 16,7 Pomeranče Sýr Eidam 15,3 Vejce 11,0

Úkol 5: Obsah tuků v potravinách Který druh potravin má v tabulce na snímku 13 nejméně tuku?

Kontrola úkolu 5 Nejméně tuků obsahuje ovoce a zelenina.

Vosky Vosky jsou estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů. U rostlin je lze najít na povrchu těla v tenké ochranné vrstvě (kutikula), která je chrání před vysycháním a průnikem choroboplodných zárodků, u živočichů obvykle v srsti, kde brání jejímu promáčení. Včelí vosk slouží včelám k ukládání medu a pylu a vývoji včelího plodu.

Vosky rostlinné a živočišné 11 9 12 10 13 Vosky živočišné ↑

Úkol 6: Výskyt vosků v přírodě Podle snímku 16 napiš: a/ Jak se nazývají dvě známé rostliny pokryté vrstvou vosku? b/ Jak se jmenuje včelí produkt a vosk obsažený v srsti ovcí ( výroba mastí)?

Kontrola úkolu 6 a/ Rostliny pokryté vrstvou vosku : voskovka (obr.9) a aloe (obr. 10). b/ Včelí produkt je včelí vosk (obr. 11), vosk obsažený v srsti ovcí je lanolin (obr. 12).

Co se vyrábí z vosku? E901 Úkol 7: Napiš, co se vyrábí z vosku: 14 15 16 17 E901 Úkol 7: Napiš, co se vyrábí z vosku:

Kontrola úkolu 7 Svíčky, krémy na boty, masti, lyžařské vosky, přísada do potravin E901, leštidla na nábytek.

Úkol 8: Shrnutí učiva: Tuky jsou …… vyšších mastných kyselin a ……… . Zdrojem rostlinných tuků je ………. a ….. olejka. Podle skupenství lze tuky rozdělit na ….. a kapalné neboli ….. . Oleje jsou zdraví prospěšnější, neboť obsahují méně ……….. . Tuky nejsou rozpustné ve …., zato jsou dobře rozpustné v ……. . Vosky lze u rostlin najít na …… těla, u živočichů obvykle v ….., popřípadě slouží včelám k ukládání …., pylu a vývoji včelího plodu.

Kontrola úkolu 8 Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu . Zdrojem rostlinných tuků je slunečnice a řepka olejka. Podle skupenství lze tuky rozdělit na pevné a kapalné neboli oleje. Oleje jsou zdraví prospěšnější, neboť obsahují méně cholesterolu. Tuky nejsou rozpustné ve vodě, zato jsou dobře rozpustné v benzinu. Vosky lze u rostlin najít na povrchu těla, u živočichů obvykle v srsti, popřípadě slouží včelám k ukládání medu, pylu a vývoji včelího plodu.

Seznam použitých obrázků: Obrázek 1: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Edinburgh_1120569_nevit.jpg Obrázek 2, 3: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butter_250_g.jpg Obrázek 4: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mleko.jpg Obrázek 5: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schweinebauch-2.jpg Obrázek 6: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_sunflower.jpg Obrázek 7: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rapsfeld_bei_Wilsdruff-Grumbach.JPG Obrázek 8: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butterschmalz-2.jpg Obrázek 9: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hoya_carnosa_(1).jpg Obrázek 10: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aloe_broomii_var_tarkaensis_2.jpg Obrázek 11: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Honey_comb.jpg Obrázek 12: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fabova_ho%C4%BEa,_sedlo_Zbojsk%C3%A1,_ovce_01.jpg Obrázek 13, 16: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lanolinezalf_Lansinoh.jpg Obrázek 14: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Einzelne_Kerze.JPG Obrázek 15: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kiwi_with_brush.jpg Obrázek 17: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:M%26M%27s_Plain.jpg Ostatní obrázky pochází z vlastních zdrojů. Mgr. Vaněk Vlastimil, autor