Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Redoxní reakce (oxidačně-redukční)
Advertisements

Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Co si mohu dovolit Finanční gramotnost I. stupeň
VY_32_INOVACE_422, 22. sada, Prvouka
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Izolace a důkaz tuků VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Poznávání částí lidského těla.
ROZMNOŽOVÁNÍ MECHŮ VY_52_INOVACE_B1 – 30 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
VY_32_INOVACE_A1-05 HALOGENIDY AUTOR : Mgr. Iveta Bartošová VYTVOŘENO : listopad 2011 STRUČNÁ ANOTACE : Zápis vyučovací hodiny Časová náročnost : 1 vyučovací.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.03 Téma: Neutralizace Číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.4.15 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
VY_52_INOVACE_PŘ.9.20 – SOPEČNÁ ČINNOST – pracovní list
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Estery Jsou to produkty reakce karboxylových kyselin a alkoholů (karboxylová kyselina + alkohol = ester + voda). Jsou významnou skupinou přírodních látek.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
VY_32_INOVACE_CH.8.17 –ALKOHOLY- prezentace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Vypravování o prázdninách
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_PSYPS12360ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Zaokrouhlování čísel na desítky
Zaokrouhlování čísel na stovky
VY_32_INOVACE_423, 22. sada, Prvouka
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
VY_32_INOVACE_TMM21560BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_CH.8.16 –KARBOXYLOVÉ KYSELINY- prezentace
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
DNA.
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Vypracovala: V. Černochová
VY_32_INOVACE_CH VZDUCH - prezentace
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.27 Téma: Tuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1826 Klíčová slova: přírodní látky, tuky, mýdla Anotace: Tato prezentace může být použita při výuce chemie pro žáky devátých ročníků ZŠ na téma přírodní látky - tuky. Můžeme využít znalostí samotného žáka z běžného života a v úvodu se ptát na základní znalosti žáka. Poté již zabrousíme do tajů chemie. Žák se seznámí se samotným vznikem tuku, mýdla a použití tuků a dělení tuků. Lze využít při výuce ukázku vzniku tuku pro lepší znázornění.

Tuky Které látky nazýváme tuky? Jmenujte tuky, které znáte……..…… VY_52_INOVACE_PV18.27 Tuky Které látky nazýváme tuky? Jmenujte tuky, které znáte……..……

Přiřaďte, co patří k sobě: rostliny (např. slunečnice,mák, len) kravské mléko prase domácí Kráva jsou zdrojem: 1) másla 2) sádla 3) loje 4) oleje Řešení: A-4, B-1, C-2, D-3

Jak vypadá glycerol? Jak vypadá vyšší mastná kyselina? propantriol, je trojsytný alkohol CH2-CH-CH2 Nasycené mastné kyseliny (palmitová, stearová) Nenasycené mastné kyseliny (olejová,linolová,linoleová) OH OH OH Mastné kyseliny Racionální vzorce Palmitová C15H31COOH CH3(CH2)14COOH Stearová C17H35COOH CH3(CH2)16COOH Olejová C17H33COOH CH3(CH2)7=CH(CH2)7COOH

TUKY-skupina přírodních látek Chemické složení tuků: estery alkoholu (glycerolu) a kyselin s větším počtem uhlíku v molekule= vyšší mastné kyseliny VMK Glycerol + karboxylové kyseliny  tuk + voda alkohol zástupce VMK ester vedlejší produkt reakce esterifikace = chemická reakce alkoholů a kyselin, při kterém vzniká ester a voda Animace esterifikace (vznik) tuků: http://canov.jergym.cz/

! ! Význam tuků chrání před tepelnými ztrátami chrání vnitřní orgány organismů důležité složky potravy: - zdroj energie - zásobní látky (u rostlin v semenech a plodech, u živočichů v podkožním vazivu) ! ! Z jídelníčku nemůžeme tuky vyloučit: tuky rozpouští některé důležité vitamíny A,D,E,K. získání tuků: rostliny-vylisování živočichové- vytavováním (vyškvařením sádla)

Dělení tuků podle původu Živočišné ( rybí tuk,máslo,sádlo) Rostlinné (oleje, rostlinné tuky-margaríny) Dělení tuků podle skupenství Pevné popř. mazlavé tuky (lůj,sádlo máslo) Kapalné tuky (slunečnicový,olivový olej,rybí tuk)

Ztužování tuků použití v potravinářství z kapalných olejů pevné tuky reakce tuku s vodíkem za vyšší teploty ,tlaku a v přítomnosti katalyzátoru během reakce zánik dvojné vazby v uhlovodíkových zbytcích vázaných karboxylových kyselin výhoda: stálejší,odolnější proti žluknutí a nemají zápach

Použití tuků Vznik mýdla tuk + hydroxid sodný  glycerol + mýdlo (hydroxid draselný) Mýdla- čistící a prací prostředky, detergenty - schopnost snižovat povrchové napětí kapalin, proto usnadňují smáčení povrchu nečistoty

Děkuji za pozornost!!!!!! Domácí úkol: Na hladinu čisté vody ve sklenici opatrně položte kovovou minci nebo jehlu tak, aby na vodě plavala. Potom přidávejte po kapkách roztok mýdla. Co pozorujete? Vysvětlete pozorovaný jev. Příští hodinu vysvětlení………………..

Použité zdroje: P.Beneš, V.Pumpr, J.Banýr: Základy chemie 2 P.Beneš, V.Pumpr: Minimum chemie M.Bárta: Jak nevyhodit školu do povětří M.Klečková, P.Los:Seminář a praktikum z chemie pro 2.stupeň ZŠ Obrázky: http://www.google.cz/imgres?q=styren&hl=cs&gbv=2&biw=1280&bih=822&tbm=isch&tbnid=wPdxkWv3yEQT1M:&imgrefurl=http://xantina.hyperlink.cz/organika/uhlovodiky/areny.html&docid=k5n55Ot7HYGdhM&w=95&h=106&ei=GM-GTvHvA6_74QSblvzNDw&zoom=1&iact=rc&dur=515&page=1&tbnh=84&tbnw=76&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=22&ty=45 http://www.google.cz/imgres?q=tuky&hl=cs&gbv=2&biw=1280&bih=822&tbm=isch&tbnid=Thpi4kl23HC4_M:&imgrefurl=http://www.zdravavyziva.cz/&docid=_DQybdBLOzQkJM&w=350&h=325&ei=8dGGTpK2GtLY4QTirrWWDw&zoom=1&iact=rc&dur=250&page=1&tbnh=138&tbnw=149&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:12,s:0&tx=66&ty=115 http://www.google.cz/imgres?q=tuky&hl=cs&gbv=2&biw=1280&bih=822&tbm=isch&tbnid=eo-RcoB6o8HJRM:&imgrefurl=http://www.zenax.cz/tuky_rostlinne_nebo_zivocisne_3046.htm&docid=00PnqwdhfcJPSM&w=540&h=365&ei=8dGGTpK2GtLY4QTirrWWDw&zoom=1&iact=rc&dur=340&page=3&tbnh=125&tbnw=185&start=48&ndsp=24&ved=1t:429,r:20,s:48&tx=89&ty=67 http://www.google.cz/imgres?q=tuky&hl=cs&gbv=2&biw=1280&bih=822&tbm=isch&tbnid=GHIxmNp0jRl_hM:&imgrefurl=http://www.vitarian.cz/view.php%3Fcisloclanku%3D2006082101&docid=ADI1ozPKU2BUOM&w=213&h=160&ei=8dGGTpK2GtLY4QTirrWWDw&zoom=1&iact=rc&dur=148&page=2&tbnh=128&tbnw=170&start=24&ndsp=24&ved=1t:429,r:12,s:24&tx=110&ty=61 http://www.google.cz/imgres?q=m%C3%BDdlo&hl=cs&gbv=2&biw=1280&bih=822&tbm=isch&tbnid=dT4zSHxrysDx3M:&imgrefurl=http://www.mineralcosmetics.cz/%3F6,jericho-sirove-mydlo-125gr&docid=l2DWJtY1QA3WfM&w=573&h=418&ei=WdSGTpOML6Kk4ATWrtS6Dw&zoom=1&iact=rc&dur=175&page=1&tbnh=142&tbnw=189&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:10,s:0&tx=86&ty=63 http://www.google.cz/imgres?q=povrchov%C3%A9+nap%C4%9Bt%C3%AD+vody&hl=cs&gbv=2&biw=1280&bih=822&tbm=isch&tbnid=FYz4zoeCA0xojM:&imgrefurl=http://stribrujari.hustej.net/view.php%3Fcisloclanku%3D2006120201&docid=KdwfYA7kg7i64M&w=400&h=397&ei=kdSGTqSEMMLm4QSk-fTLDw&zoom=1&iact=rc&dur=299&page=1&tbnh=140&tbnw=125&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:7,s:0&tx=84&ty=103

Didaktické poznámky: Tato prezentace může být použita při výuce chemie pro žáky devátých ročníků ZŠ na téma přírodní látky-tuky. Můžeme využít znalostí samotného žáka z běžného života a v úvodu se ptát na základní znalosti žáka. Poté již zabrousíme do tajů chemie. Žák se seznámí se samotným vznikem tuku, mýdla a použití tuků a dělení tuků. Lze využít při výuce ukázku vzniku tuku (slide 4-odkaz http://canov.jergym.cz/) pro lepší znázornění vzniku tuku. Člověk a příroda, chemie, tuky