PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
10 min + vyhodnocení + diskuse
Nejméně tuků obsahuje ovoce a zelenina.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Izolace a důkaz tuků VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Příprava a vlastnosti tuků
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Chemické složení organismů
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických prvcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák rozlišuje chemické.
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
CZ.1.07/1.1.10/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
VY_32_INOVACE_CH.8.16 –KARBOXYLOVÉ KYSELINY- prezentace
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o destilované vodě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zná vlastnosti.
Řád: Chrostíci.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Roční období a změny v přírodě
Zpracoval: ing. Pavel Králík Zlato, stříbro, platina, měď
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Obecná geologie Vznik života na Zemi Vznik života na Zemi - před více než 4 mld. let naráží planetka velikosti Marsu do Země ( t = 6000°C, vysoký tlak)
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice Tuky PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice

Lipidy Jsou přírodní látky, mezi které patří tuky, oleje a vosky

Tato reakce se nazývá esterifikace. Tuky vznikají v živých organismech reakcí glycerolu a mastných karboxylových kyselin. Tato reakce se nazývá esterifikace. glycerol + karboxylová kyselina  tuk + voda

Rozdělení tuků podle původu Rostlinné - oleje - slunečnicový, olivový, sójový, řepkový, z ořechů, máku Živočišné – máslo, sádlo, lůj, rybí tuk Další tuky - motorový olej -> - mazací olej -> z ropy - vazelina ->

Rozdělení tuků podle účinků na náš organismus Škodlivé tuky - nasycené – živočišného původu - obsahují hodně cholesterolu, který ucpává krevní cévy (sádlo) Zdravé tuky – nenasycené – obsahují málo cholesterolu a organismu jsou prospěšné V mořských rybách – tuňák, makrela, losos V rostlinných olejích – lisovaných za studena

Význam tuků Chrání organismus před ztrátou tělesného tepla Chrání vnitřní orgány Jsou zdrojem energie pro organismus Organismy si z nich vytvářejí vlastní tuk, který si ukládají jako zásobní látku Používají se jako mazadla

Způsoby získávání tuků Rostlinné tuky lisováním semen - slunečnicový olej vyluhováním - extrakcí v rozpouštědlech Živočišné tuky vytavováním - škvařením - sádlo stkloukáním mléka - máslo

Žluknutí tuků Je přeměna tuků na nepoživatelné toxické páchnoucí látky . Faktory ovlivňující žluknutí: teplo světlo mikroorganismy

Ztužování tuků Pro potravinářské účely se upravují kapalné oleje na pevné tuky = ztužené pokrmové tuky Tomuto procesu se říká ztužování tuků a reaguje při něm vodík s olejem za vyšší teploty, tlaku a přítomnosti katalyzátoru. Výhody ztužování: tuky jsou stálejší odolnější proti žluknutí dají se natírat

Výroba mýdla Z tuků se vyrábí mýdla při reakci s hydroxidem sodným či draselným tuk + hydroxid sodný -> glycerol + mýdlo hydroxid draselný Mýdla jsou sodné nebo draselné soli mastných kyselin (palmitové a stearové) a mají schopnost snižovat povrchové napětí kapalin. Tím se umožňuje smáčení nečistoty a její uvolnění do roztoku při praní.

Princip praní Tvrdost vody způsobují vápenaté a hořečnaté ionty. Mýdla s nimi při praní vytvářejí nerozpustné soli, tím se jejich účinnost v tvrdé vodě snižuje. Tyto soli při praní mýdla vytvářejí na prádle šedý povlak.

Zdroje http://mladazena.maminka.cz/assets/mlada-zena/dieta/prirodni-lekarna/tuky_450.jpg http://www.flora.cz/data/sharedfiles/images/Whatis-omega3-lores.jpg http://www.zdravykorinek.cz/data/sharedfiles/ilustracni/switch%20box/foto_slunecnice_web_fin.jpg http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.nakupdomu.cz/editor/image/eshop_products/image_l_5292.jpg&imgrefurl=http://www.nakupdomu.cz/potraviny/ostatni-suroviny-604/oleje-a-tuky/omega-ztuzeny-tuk-250g.html&usg=___o_w9zsMZHIQfa9o1XEJUWjJ2Hc=&h=358&w=350&sz=27&hl=cs&start=43&um=1&itbs=1&tbnid=9xBq7SpQK-SdSM:&tbnh=121&tbnw=118&prev=/images%3Fq%3Dtuky%26start%3D36%26um%3D1%26hl%3Dcs%26lr%3D%26sa%3DN%26ndsp%3D18%26tbs%3Disch:1 http://www.beltina.cz/doplnky_img/rybi_tuk.gif http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.dieselservice.cz/images/oleje.jpg&imgrefurl=http://www.dieselservice.cz/oleje.html&usg=__ifdpjnNeWpVwQKgKcJfomLtir2I=&h=238&w=352&sz=24&hl=cs&start=4&um=1&itbs=1&tbnid=gDQMP9GuLUpx7M:&tbnh=81&tbnw=120&prev=/images%3Fq%3Doleje%26um%3D1%26hl%3Dcs%26lr%3D%26tbs%3Disch:1 http://files.viaweb.cz/Image/4/chci-dobre-vypadat-pece-o-telo/1211-1.jpg http://vodkanemiroff.eshop12.cz/kategorie/15-sardinky-losos-kapr-sled-makrela http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-dobrou-chut-vase-a-nase-tipy/107414/ryby-na-stole-uzasny-recept-na-jednoduchou-upravu-lososa.html http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.chadt.cz/abc/foto/prwhir07.jpg&imgrefurl=http://www.chadt.cz/abc/index.php%3Fzam%3D2%26str%3D3%26dal%3D173&usg=__rKmR7NeP3a4odrq_GZ6V6bZ9UL0=&h=184&w=170&sz=9&hl=cs&start=1&um=1&itbs=1&tbnid=AFRkt8Wk4V9BGM:&tbnh=102&tbnw=94&prev=/images%3Fq%3Dprincip%2Bpran%25C3%25AD%26um%3D1%26hl%3Dcs%26lr%3D%26sa%3DG%26tbs%3Disch:1 http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://mm.denik.cz/1/5b/margarin_maslo.jpg&imgrefurl=http://www.denik.cz/z_domova/tema_margariny20080306.html&usg=__pVq8j8rteRxhQTk3eVQiiLnHcrk=&h=768&w=705&sz=283&hl=cs&start=1&um=1&itbs=1&tbnid=5Jw8vawu-FKNXM:&tbnh=142&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dztu%25C5%25BEov%25C3%25A1n%25C3%25AD%2Btuk%25C5%25AF%26um%3D1%26hl%3Dcs%26lr%3D%26sa%3DG%26tbs%3Disch:1 http://www.balickyzazitku.cz/pool/foto_693.jpg

Prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.08/01.0025 Podpora realizace počítačového zaměření ŠVP ZŠ Valašská Bystřice. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I N V E S T I C E D O R O Z V OJ E V Z D Ě L Á V Á N Í