LIPIDY II Reakce tuků a olejů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Lipidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
Mastné kyseliny a estery
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
LIPIDY.
LIPIDY.
LIPIDY [11] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Mýdla Mgr. Lenka Fasorová.
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
STEROIDY RNDr. Jitka Šedivá.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Deriváty karboxylových kyselin
LIPIDY.
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Lucie Palašová; Oktáva B
KARBOXYLOVÉ KYSELINY II (deriváty karboxylových kyselin)
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Lipidy.
[11] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Prírodné látky Lipidy.
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Transkript prezentace:

LIPIDY II Reakce tuků a olejů RNDr. Jitka Šedivá

Reakce tuků a olejů Kyselá hydrolýza Alkalická hydrolýza 3 C15H31COOH + 3 H2O → + glycerol Alkalická hydrolýza 3 C15H31COONa +3 NaOH → +

Tuky a oleje Živočišné tuky – sádlo, lůj, máslo, rybí tuk Rostlinné oleje – řepkový , slunečnicový, olivový, makový, lněný www.carrefour.cz www.olma.cz www.greenpeace.cz

Výroba a účinky mýdla Mýdla – C17H35COONa, C15H31COONa - C17H35COOK , C15H31COOK Výroba – tuk, NaOH/KOH, NaCl (vysolení) Prací účinky mýdla -

Reakce mýdla Reakce ve vodě C17H35COONa → C17H35COO¯ + Na+ C17H35COO¯ + H2O → C17H35COOH + OH¯ Reakce v tvrdé vodě 2C17H35COONa + CaSO4 →(C17H35COO)2Ca↓ + Na2SO4

Vosky Estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů: C16H33OH - cetylalkohol C18H37OH - stearylalkohol Rostlinné vosky – kutikula (listy, stonky) Živočišné vosky – včelí vosk - vorvanina - lanolin www.ordinace.cz

Složité lipidy Výskyt - v biomembránách všech buněk - v mozku, míše, srdci Fosfolipidy – obsahují esterově vázanou kyselinu fosforečnou - lecitin – obsahuje nepolární a polární část - zbytek karboxylové kyseliny, glycerolu, H3PO4, cholinu Glykolipidy – obsahují glukosu nebo galaktosu

Složité lipidy v membránách buněk

Opakování Definujte lipidy a jejich rozdělení. Napište rovnici vzniku diglyceridu. Co je smíšený glycerid? Napište rovnici výroby sodného mýdla. Proč se mýdlo v tvrdé vodě sráží? Jaké pH má mýdlový roztok a proč? Vysvětlete stavbu buněčné membrány. Charakterizujte vosky. Charakterizujte složité lipidy.