SPOTŘEBNÍ KOŠ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Potraviny rostlinného původu
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Deset chval potravin rostlinného původu Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
TUKY (LIPIDY).
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

SPOTŘEBNÍ KOŠ

Spotřební koš v mateřské škole Sledování spotřebního koše vyplývá z vyhlášky č.107/2005 Sb., o školním stravování, z přílohy č.1. Plnění jednotlivých potravin je určeno na jeden den a jednoho žáka. Sumář spotřeby se provádí jednou za měsíc. Spotřební koš kontroluje také hygienická služba a česká školní inspekce. Průměrná spotřeba potravin je vypočtena ze základního sortimentu potravin tak, aby bylo zajištěno dosažení příslušných výživových norem.

Proč musíme plnit spotřební koš Hlavní činností školního stravování je především výchova dětí ke zdravému životnímu stylu. Musíme děti naučit co je zdravé jíst, aby se tak stravovaly i v dalších letech a bránily se tak civilizačním chorobám.

SKUPINY POTRAVIN SLEDOVANÉ VE SPOTŘEBNÍM KOŠI Maso Ryby Mléko Mléčné výrobky Zelenina a ovoce Tuky Cukry Brambory Luštěniny

1.Maso Maso obsahuje bílkoviny (čím je maso tučnější, tím méně bílkovin obsahuje), vodu, tuky, malý podíl sacharidů (glykogen), minerální látky (fosfor, draslík, vápník, hořčík, sodík, železo), vitamíny (B1, B2, PP, A). Jako ostatní potraviny živočišného původu obsahuje maso cholesterol, jehož množství kolísá v závislosti na obsahu tuku. Velmi oblíbené a vhodné pro svůj nízký obsah tuku je drůbeží maso. Pro splnění spotřebního koše zařazujeme do jídelníčku v mateřské škole různé druhy masa včetně drůbežího 3- 4 x týdně.

2. Ryby Ryby tvoří plnohodnotnou součást naší výživy. Jsou bohaté na bílkoviny, minerální látky (fosfor, fluór, sodík, mořské ryby obsahují jód). Červené rybí maso obsahuje více minerálních látek než bílé. Jeho velkou výhodou je dobrá stravitelnost. Pro splnění spotřebního koše zařazujeme rybí maso do jídelníčku 2 – 3 x v měsíci.

3.Mléko Mléko obsahuje důležité minerály (zejména vápník, fosfor, draslík a sodík) a vitamíny (hlavně vitamín D, B12, riboflavin a vitamin A). Obecně je vstřebatelnost vápníku z mléčných produktů lepší než u většiny jiných potravin, protože se zlepšuje přítomností vitamínu D a laktózy. Děti předškolního věku potřebují denně 800 mg vápníku. Kromě zmiňovaných prvků obsahuje také hořčík, zinek, selen a měď. Mléko zařazujeme v mateřské škole minimálně 1 x denně 1,5-2 dcl. Pro děti je mnohem oblíbenější ve formě ochuceného mléka – bílá káva, malcao, kakao, granko, kapučínek, mléčný čaj, nebo také ve formě kaší (bramborová, krupicová apod.) a pudinků. Samozřejmě dle spotřebního koše je nejlepší tekuté mléko.

4. Mléčné výrobky Další důležitou složkou v jídelníčku předškolních dětí jsou mléčné výrobky, mezi které řadíme různé druhy sýrů, tvarohů, jogurtů a kysaných mléčných výrobků. Sýry obsahují hodně vápníku a fosforu, z vitamínů hlavně vitamín B, u tučných sýrů jsou kromě toho přítomny vitamín A a D. Tvaroh je velmi lehce stravitelný, používá se pro přípravu pomazánek, do těsta, jako náplň do pečiva. Pro zpestření stravy a plnění spotřebního koše zařazujeme do jídelníčku jogurty, šlehané tvarohy, různé druhy sýrových pomazánek minimálně 2- 3 x týdně.

5. Zelenina a ovoce Zelenina má vysokou biologickou hodnotu a nízkou energetickou hodnotu. Vysoká biologická hodnota zeleniny je ovlivněna obsahem vitamínů (C, provitamín A, B 1,2,6, K). Dále obsahuje minerální látky ( draslík, fosfor, hořčík, železo, sodík, vápník, mangan), bílkoviny, sacharidy (škrob, vláknina, cukr), enzymy, barviva, kyseliny, třísloviny). Vysokou biologickou hodnotu má zelenina pouze v čerstvém a syrovém stavu. Ovoce má vysokou biologickou hodnotu a nižší energetickou hodnotu. Energetická hodnota ovoce je ovlivněna obsahem sacharidů a tuků. Nejlépe je konzumovat ovoce čerstvé. Obsahuje vitamíny (C, B1, B2, provitamín A), minerální látky (draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, sodík, mangan), sacharidy (glukózu, fruktózu, celulózu, pektiny), vodu, organické kyseliny. Děti v mateřské škole dostávají různé druhy ovoce a zeleniny během celého dne. Podáváme ji téměř ke každému jídlu, zdobíme pokrmy, talíře, nabízíme ovoce při každé příležitosti. Do jídelníčku zařazujeme také zeleninová jídla.

6.Tuky V naší populaci je příjem tuku nadměrný, což sebou nese závažná rizika. Neznamená to, že bychom ale měli tuky z jídelníčku zcela vyloučit. Jsou pro organismus nezbytné, neboť jsou zdrojem některých důležitých a zdraví prospěšných látek, navíc umožňují vstřebávání například vitamínů. Tuky rozdělujeme na živočišné a rostlinné. Živočišné tuky jsou zdrojem vitamínů rozpustných v tucích, vhodné k přímé spotřebě, nevýhodou je obsah cholesterolu. Rostlinné tuky jsou zdrojem mastných kyselin, vhodné zejména pro tepelnou úpravu vzhledem k tekuté konzistenci. Neobsahují cholesterol. Na mazání pečiva pro děti je nejvhodnější máslo. Na vaření jsou vhodné oleje – řepkový, sojový a slunečnicový. Na přípravu pomazánek používáme margariny např. Ramu nebo Perlu. Obezita je celosvětovým problémem, proto i my se snažíme v mateřské škole snižovat množství tuku, omezovat smažená jídla a tučné sýry, tvarohy, jogurty nahrazovat přírodními nebo méně tučnými.

7.Cukry Cukr je další složkou, na kterou se v jídelníčku předškolních dětí snažíme zaměřit a sledujeme jeho spotřebu ve spotřebním koši. Omezujeme slazené nápoje, které nahrazujeme ovocnými a bylinnými čaji. Nepoužíváme žádné nápoje, zejména instantní obsahující umělá sladidla, která nejsou pro dětské strávníky příliš vhodná. Abychom se vyhnuli problematice skrytých cukrů obsažených hlavně u kupovaných pekárenských i jiných sladkých výrobků, pečeme dětem moučníky přímo v mateřské škole. U kupovaných výrobků se cukr neobjeví ve spotřebním koši, ale děti ho přesto dostanou. Rodiče by se i doma měli snažit dětem nahrazovat sladkosti ovocem a zeleninou a jako nápoj nabízet co nejčastěji čistou vodu.

8.Brambory Brambory jsou cenným zdrojem vitamínu C, dále obsahují vitamín H, K, B1, B2, B6 a PP. Z minerálů jsou to především draslík a fosfor, v menším množství hořčík, vápník, železo, mangan, jód, fluor a síra. Ve výživě brambory plní dále funkci objemovou, to znamená, že zatěžují dostatečně trávicí soustavu a sytící, což znamená, že poskytují dostatek energie ve formě sacharidů. Pro dosažení optimální spotřeby brambor ve spotřebním koši se zařazují do jídelníčku 2- 3 x týdně (včetně bramborové kaše).

9.Luštěniny Luštěniny se svým složením více podobají obilninám než čerstvé zelenině. Obsahují poměrně velké množství bílkovin, které v kombinaci s obilovinami (nejlépe celozrnnými) tvoří kvalitní bílkovinu srovnatelnou s bílkovinou živočišnou ( luštěnina a chléb). Obsah tuku je nízký a není doprovázen cholesterolem jako v živočišných potravinách. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, obsahují významné množství minerálních látek a některých vitamínů (vitamíny skupiny B). Luštěniny se musí zařazovat do jídelníčku dětí pravidelně (2-3 x jako hlavní jídlo v měsíci), aby se zajistilo plnění spotřebního koše a také proto, aby si na ně děti zvykaly. Luštěniny doplňujeme i polévkami a pomazánkami. Mnohem lepší je kombinovat luštěniny se zeleninou a chlebem, než tradiční kombinace s uzeninou a vejcem.

10.Zdravá strava V naší mateřské škole jsou k přípravě jídel používány denně převážně čerstvé a kvalitní suroviny. Pro zkvalitňování stravy se snažíme nepoužívat polotovary, nezdravé a nevhodné potraviny. Stravu si připravují naše kuchařky samy tak, aby byla pestrá a chutná. Zlomem ve vývoji každého dítěte bývá vstup do mateřské školy. Právě proto dbáme na zásady zdravé výživy, při čemž nám napomáhá právě sledování a dodržování spotřebního koše.