Evropská soukromá společnost s r. o

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Důvody, které vedly k úpravě evropské společnosti
Advertisements

Obchodní společnosti.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Smlouva o tichém společenství
Právní forma organizace
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Subjekty obchodního práva
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. duben 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.8.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Základní pojmy a instituty:
2. Zvolte právní formu Vašeho podnikání Pracovní úkol č. 5: A) - vyhledejte na internetu pojmy FO a PO a objasněte rozdíl mezi nimi. B) - co je právní.
OSTATNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1167 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Obchodní společnosti.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Komanditní společnost
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Východiska evropské úpravy
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Obchodní společnosti I.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Výchova k občanství 9.ročník
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Společnost s ručením omezeným
Podnik 4.
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Další vnitrostátní předpisy
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Transkript prezentace:

Evropská soukromá společnost (s ručením omezeným), sdružení, tichý společník

Evropská soukromá společnost s r. o Evropská soukromá společnost s r. o. (Societas Privata Europaea - SPE) x SE Jednotný postup v celé EU. Upraveno Nařízením KOM(2008)396 . („Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie. Je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech. Použije se ode dne 1. července 2010.“) Univerzální typ evropské společnosti, jejíž minimální jmění činí pouhé jedno euro. Daný krok evropského práva by měl být impulsem pro rozvoj malého podnikání. Tohoto cíle nemohou dosáhnout členské státy samotně. I kdyby se všech 27 členských států zavázalo, že učiní své právo příznivějším pro podnikání, malé a střední podniky by se i tak potýkaly se změtí 27 vnitrostátních režimů.

SPE Jelikož SPE je soukromá společnost, obchodní podíly SPE nesmí být veřejně nabízeny ani veřejně obchodovány. SPE může založit jeden nebo více zakladatelů, fyzických osob a/nebo společností nebo podniků. Vnitřní organizace SPE musí být upravena ve stanovách. Aby byla zajištěna pružnost, mají společníci volnost, jak otázky rozhodování a řízení za společnost upravit.

Za firmou evropské soukromé společnosti se uvádí zkratka „SPE“. SPE musí mít sídlo a ústřední správu nebo hlavní provozovnu na území členských států. Společníci mohou rovněž rozhodnout o přemístění sídla společnosti do jiného členského státu. Nařízení stanoví, že musí být možné požádat o zápis SPE do rejstříku elektronicky. Nařízení obsahuje seznam listin a údajů, které mohou členské státy požadovat pro zápis SPE do rejstříku. Obchodní podíly musí být zapsány v seznamu společníků sestaveném a vedeném řídícím orgánem SPE. Podmínky převodu obchodních podílů musí být upraveny ve stanovách

Vklady Zakládající společníci rozhodnou, jaký druh protiplnění /vkladů se má poskytnout za obchodní podíly při vytvoření SPE nebo zvýšení kapitálu. Stanovy musí stanovit, zda vklady budou peněžité nebo nepeněžité či jaký majetek, práva, služby atd. přijímají jako obchodní podíly a kdy musí být toto protiplnění splaceno nebo předáno. Stanovy rovněž musí stanovit, zda je potřebné ocenění nepeněžitého vkladu/protiplnění znalcem, nebo nikoli. Společníci ručí do výše svých vkladů. Studie prokazují, že věřitelé dnes uplatňují spíše jiné hlediska než hledisko základního kapitálu, např. hledisko peněžního toku, která jsou důležitější pro platební schopnost. Jednatelé-společníci malých společností často nabízejí svým věřitelům (např. bankám) osobní záruky a dodavatelé rovněž používají jiné způsoby, jak zajistit své pohledávky, např. tím, že vlastnictví zboží přechází na jinou osobu až po zaplacení. Společnosti mají kromě toho různé potřeby kapitálu v závislosti na své činnosti, a tedy je nemožné určit kapitál přiměřený pro všechny společnosti. Společníci společnosti mají nejlepší předpoklady k určení, jaké má jejich podniky potřeby kapitálu.

Pravidlo pro výplatu podílů na zisku Nařízení obsahuje pravidla týkající se plnění ve prospěch společníků (např. výplata podílů na zisku, dividend) z aktiv SPE. Plnění lze poskytnout pouze v případě, že SPE splňuje rozvahovou zkoušku, tj. po poskytnutí plnění její aktiva zcela kryjí její závazky. Řídící orgán o tom vydá „osvědčení platební schopnosti“.

Sdružení podle §829 Obč.z. Pokud podnikatel nemá dostatečný kapitál, může s jinými podnikateli sdružit prostředky ve sdružení osob za účelem společného podnikání . Okruh účastníků sdružení není omezen – mohou to být jak fyzické, tak právnické osoby. Smlouvou nevzniká nový podnikatelský subjek - nemá vlastní právní subjektivitu , odpovědnost nese každý účastník společně a nerozdílně. Členové sdružení jsou nadále samostatnými účetními jednotkami. Účetnictví sdružení je pouze informativní pro členy sdružení, sdružení nepodává daňové přiznání a příjmy a výdaje ze sdružení si musí přerozdělit a zahrnout do vlastního účetnictví členové sdružení. U tohoto typu sdružení se předpokládá, že podnikatelské činnosti se účastní všichni její účastníci. Vznikne-li během činnosti sdružení závazek, může jej věřitel uplatnit vůči kterémukoli účastníku sdružení v plné výši a je věcí účastníků, jak se mezi sebou podle smlouvy o sdružení vypořádají. Praxe však dokládá, že sdružení mají většinou jepičí život, neboť účastníci sdružení nepokládají své závazky ze smlouvy o sdružení za dostatečně závazné. Pokud se chtějí podnikatelé sdružit, tak tedy za konkrétním cílem a po naplnění cíle sdružení ukončit (např. sdružení k provedení určité rozsáhlejší zakázky, na kterou jeden podnikatel kapitálově nestačí).

Smlouva o tichém společenství Je upravena v obchodním zákoníku. Tichým společníkem může být kdokoliv – fyzická či právnická osoba ať podnikající či jiná. Podnikatelský subjekt, k němuž tichý společník přistupuje může být jak FO tak PO. TS je v praxi někdo, kdo kvůli zákonným omezením nemůže (např. státní úřední, policie), neumí nebo už nechce podnikat a současně očekává větší zhodnocení vkladu než u banky. TS je oprávněn nahlížet účetních záznamů. Není oprávněn podílet se na řízení firmy. Rozsah účasti na zisku a na ztrátě musí být stejný. O podíl na ztrátě se zkracuje vklad tichého společníka. Jedná se v podstatě o kapitálovou účast jiné osoby na podnikání. TS z této účasti nevznikají žádná práva a povinnosti vůči třetím osobám.