Základní charakteristika společnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Advertisements

Obchodní společnosti právní úprava - základní pojmy založení a vznik
Obchodní společnosti.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
 § 8  (1) Obchodní korporace se zakládá společenskou smlouvou. Společenská smlouva, kterou se zakládá kapitálová společnost, vyžaduje formu veřejné.
Ustavení a vznik.
Komanditní společnost
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Komanditní společnost
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Společnost s ručením omezeným
(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.
Společnost s ručením omezeným
Společnost s ručením omezeným
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Vklad, vkladova povinnost, předmět vkladu, správce vkladu
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Základní pojmy a instituty:
Společnost s ručením omezeným Život je vůle k moci.. Friedrich Nietsche ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František Šejnost 602.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Obchodní společnosti.
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Komanditní společnost
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
OBCHODNÍ PRÁVO II JUDR. MGR. BARBORA VLACHOVÁ
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Jednatelé a dozorčí rada. Jednatelé § 194 (1) Statutárním orgánem společnosti je jeden nebo více jednatelů. 195 (1) Jednateli přísluší obchodní vedení.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Obchodní společnosti I.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Společnost s ručením omezeným
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obecná úprava obchodních společností a družstev
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Právní postavení společníků
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Charakteristika společnosti
Obchodní právo I. Akciová společnost
Postup při zřizování obchodní společnosti
Akciová společnost Výuková prezentace.
Transkript prezentace:

Základní charakteristika společnosti Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle stavu v OR v době, kdy byli věřitelem vyzváni k plnění. (§ 132) Firemní označení: plný název formy (společnost s ručením omezeným) nebo zkratka (spol. s r. o., s. r. o.) Může být jednočlenná – obecná úprava - § 11 až 14, nejvyšším orgánem je společník, podíl vždy převoditelný a vždy přechází na právního nástupce Počet společníků není omezen Minimální výše základního kapitálu není stanovena Minimální výše vkladu je 1 Kč - § 142 Přípustná vícečetnost vkladů, spojeno s různými druhy podílů - § 135, 136, všechna základní práva a povinnosti jsou vyjádřena základním podílem, jeden druh tvoří podíly vyjadřující totožná práva a povinnosti, společník může vlastnit více podílů i více různých druhů podílů Vnitřní organizace společnosti: valná hromada, jednatelé, dozorčí rada fakultativní

Prameny právní úpravy Speciální ustanovení o společnosti s ručením omezeným - § 132 – 242 ZOK Obecná ustanovení o obchodních korporacích - § 1 – 94 ZOK - Ustanovení o korporacích - § 210 – 213 NOZ Ustanovení o právnických osobách - § 118 – 209 NOZ Ustanovení o osobách - § 15 – 22 NOZ Ustanovení o podnikatelích a zastoupení podnikatele - § 420 – 488 NOZ Ustanovení o cenných papírech – 514 – 524 NOZ Speciální zákony: z. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu z. č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech

Založení a vznik společnosti s ručením omezeným Založení společnosti Společenskou smlouvou nebo zakladatelskou listinou, forma veřejné listiny - § 8 ZOK Obsah společenské smlouvy Ustanovení organizačního charakteru: § 146 odst. 1 + dispozitivní ustanovení upravující společnost s ručením omezeným, např. § 136, 137, 150 Ustanovení zakládací: § 146 odst. 2 Splácení základního kapitálu Částky vkladů určuje společenská smlouva, nepeněžité vklady zde popsány + ocenění podle posudku znalce, před podáním návrhu na zápis splaceny nepeněžité vklady, vkladové ážio a na peněžité vklady nejméně 30% - § 23, 142 – 144, 148 Skutečnosti zapisované do obchodního rejstříku Zákon č. 304/2013 Sb., § 25 (obecné skutečnosti) + § 48 (speciální úprava též pro sro)

Financování z vlastních zdrojů Minimální výše vkladu - § 142 Vklady peněžité i nepeněžité Povinnost splatit alespoň část před vznikem společnosti - § 23, 148 Zbytek podle společenské smlouvy - § 17, 150, 151, § 239 NOZ, § 157 ZOK, § 204 ZOK Oceňování nepeněžitých vkladů - § 17 + 143 Zákaz vracení vkladu za trvání společnosti - § 16

Právní postavení společníků - Možnost více podílů i vkladů - § 135 - Více druhů podílů – obsah stanoví společenská smlouva - § 136 - Možnost vydat kmenový list - § 137 - Práva: podíl na zisku, vypořádací podíl, podíl na likvidačním zůstatku (§ 161, 36, 37 n.) právo nařízení společnosti (§ 167 n.) právo na informace (§ 155 n.) menšinová práva (§ 187) společnická žaloba (§ 157 n.) Povinnosti: vkladová (§ 150), příplatková povinnost (§ 162), povinnost odevzdat kmenový list (§ 152) Podíl jako věc: převod, přechod, rozdělení, výkon rozhodnutí, exekuce (§ 207, 211, 42, 43, 206) Vznik účasti společníka: vznik společnosti, převod a přechod podílu, převzetí vkladové povinnosti při zvýšení základního kapitálu Zánik účasti: vyloučení, vystoupení, dohoda, zrušení účasti soudem, vyloučení rozhodnutím soudu, další způsoby zániku, převod a přechod podílu, zánik s.r. o.

Vznik a zánik účasti společníka na společnosti s ručením omezeným Vznik účasti Zánik účasti Převod podílu § 207 - 210 Přechod podílu § 42, 211 Zánik společnosti Vznik společnosti Vystoupení (§ 164, 202) Převzetí vkladové povinnosti při zvýšení základního kapitálu § 219 - 226 Dohoda společníků (§ 203) Vyloučení § 204, § 151(§ 239 NOZ) Zrušení účasti společníka soudem (§ 205) Speciální důvody zániku účasti (§ 206)

Uvolněný podíl (§ 212 ZOK) Co společnost udělá s podílem podíl společníka, jehož účast zanikla jinak než převodem podílu společnost nakládá s podílem jako zmocněnec práva a povinnosti spojená s uvolněným podílem nelze vykonávat Co společnost udělá s podílem - Prodá za přiměřenou cenu bez zbytečného odkladu. společníci mají předkupní právo (§ 2140 n. NOZ) výtěžek tvoří vypořádací podíl, odečtou se náklady a započtou se pohledávky a společnost jej vyplatí oprávněnému - Nezdaří se prodat do 3 měsíců nebo je převod podílu omezený nebo vyloučený Výše vypořádacího podílu se určí z účetní závěrky ke dni zániku účasti (vlastní kapitál) a do 1 měsíce vyplatí oprávněnému Nejpozději do 1 měsíce po vyplacení rozhodne společnost (VH) o přechodu uvolněného podílu na zbývající společníky, jinak sníží základní kapitál o vklad společníka, jehož účast zanikla

Zrušení a zánik společnosti Zrušení společnosti dohodou společníků (§ 241 odst. 1 ZOK - § 190 odst. 2 písm. f) Zrušení společnosti rozhodnutím soudu (§ 241 odst. 2) Právo na likvidační zůstatek a kmenové listy (§ 242)