Právní problematika pitvy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti
Advertisements

Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
PRÁVNÍ ÚPRAVA NÁSILNÉHO UKONČENÍ TĚHOTENSTVÍ V ČESKÉM PRÁVNÍM ŘÁDU.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)
Vedení správního řízení
Ochrana osobnosti Jméno a bydliště člověka © Vladimír Plecitý, 2012.
Zánik trestů a ochranných opatření
Koordinační středisko transplantací, Praha
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Právo na duševní a tělesnou integritu
JUDr. Marek Hodulík Z AMĚSTNÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ NA DOHODU Sněm RVŠ,
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Trestní řízení Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze
Struktura a organizace
© Přemysl Frýda, KST Praha 1/12 Závažný nežádoucí účinek / reakce ISO 9001, certified.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Postup při úmrtí a pitvy
Ústavní soudnictví J.Kožiak. Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
Poznatky z šetření stížností
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
BT502Z – TPP – Zvláštní část
ČINNOST ÚSL Pitvy na soudně-lékařském oddělení či v ústavu (viz § 4 odst. 3 Vyhlášky MZ ČSR 1988 Sb., o postupu při úmrtí a o pohřebnictví.) Laboratorní.
Poučení a souhlas pacienta
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
Subjekty trestního řízení
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Lékař na místě činu (nálezu zemřelé osoby)
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Předsoudní stadium trestního řízení
JUDr. Jaroslav Stránský
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Struktura a organizace
Postavení lékaře v trestním řízení
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Procesní postavení zvlášť zranitelné oběti – dítěte v přípravném řízení Povinnosti orgánů činných v trestním řízení Poslanecká sněmovna
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
Právní aspekty provozování nestátního zdravotnického zařízení.
60. výroční sjezd českých a slovenských revmatologů www. iadvokat.eu JUDr. Zdeněk Hromádka, advokát Rašínova 522, Zlín
Struktura a organizace soudně lékařské služby v ČR.
Dopad nového občanského zákoníku na provádění pitev v ČR
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Postup při úmrtí a pitvy
Přednáška č. 9 Práva a povinnosti občanů v péči o zdraví (práva občanů, práva pacientů, právo pacienta na informace)
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Postup při úmrtí a pitvy
Postup při úmrtí a pitvy
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
ZDRAVOTNICKÁ ČINNOST Pitvy na soudně-lékařském oddělení či v ústavu (viz § 4 odst. 3 Vyhlášky MZ ČSR 1988 Sb., o postupu při úmrtí a o pohřebnictví.) Laboratorní.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Transkript prezentace:

Právní problematika pitvy © Vladimír Plecitý, 2012 Právní problematika pitvy Informace pro orgány činné v trestním řízení

Obecná úprava Základ položen v občanském zákoníku Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník – část první, Hlava II, oddíl 6, pododdíl 6 - ochrana lidského těla po smrti § 113 odst. 2 Provést pitvu nebo použít lidské tělo po smrti člověka pro potřeby lékařské vědy, výzkumu nebo k výukovým účelům bez souhlasu zemřelého lze jen, pokud tak stanoví jiný zákon. Tím je zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, jakož i zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád).

Obecná úprava v občanském zákoníku Zemře-li člověk, aniž projeví souhlas s pitvou nebo s použitím svého těla po smrti způsobem podle § 113, platí, že s provedením pitvy nebo s takovým použitím svého těla nesouhlasí. § 115 Kdo souhlasí, aby po jeho smrti bylo jeho tělo pitváno nebo použito způsobem podle § 113, zapíše své stanovisko do rejstříku vedeného podle jiného právního předpisu; tento souhlas lze projevit i ve veřejné listině, nebo vůči poskytovateli zdravotních služeb s účinky vůči tomuto poskytovateli. § 116 Souhlas s pitvou nebo s použitím svého těla po smrti pro potřeby Lékařské vědy, výzkumu nebo k výukovým účelům lze odvolat. Odvolá-li souhlas člověk ve zdravotnickém zařízení, může tak učinit Prohlášením v písemné formě. § 117

Obecná úprava v občanském zákoníku Na základě pozměňovacího návrhu Poslaneckou sněmovnou byla do zákoníku vtělena nevyvratitelná právní domněnka nesouhlasu s pitvou pro případ, že k ní člověk za svého života nedal souhlasné stanovisko. Občanský zákoník nezasahuje tam, kde zvláštní předpisy z oblasti veřejného práva nařizují provedení pitvy z důvodů zdravotních nebo policejních. V těchto případech se uplatní bez pochybnosti nařízení zvláštního předpisu.

Zvláštní úprava Dána zákonem č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) Konkrétně část sedmá Nakládání s odejmutými částmi lidského těla, tělem zemřelého, postup při úmrtí a pitvy (§ 79 – 92) Podle § 79 odst. 2 úkony na těle zemřelého, s výjimkou prohlídky těla zemřelého, postupů podle transplantačního zákona a případů nařízení pitvy orgány činnými v trestním řízení podle jiného právního předpisu (trestního řádu), mohou být provedeny nejdříve za 2 hodiny poté, kdy k úmrtí došlo.

Postup při úmrtí § 83 - 86 Lékař, provádějící prohlídku těla zemřelého, mimo jiné : neprodleně informuje Policii České republiky, jde-li o Podezření, že úmrtí bylo způsobeno trestným činem nebo sebevraždou Zemřelého neznámé totožnosti Úmrtí, ke kterému došlo za nejasných okolností; lékař provádějící prohlídku těla zemřelého provede jen nezbytné úkony tak, aby nedošlo ke zničení nebo poškození možných důkazů nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin, nebo že jde o sebevraždu (§ 86 odst. 1 písm. g)).

Postup při úmrtí Lékař, provádějící prohlídku těla zemřelého, mimo jiné informuje Policii České republiky, Jestliže mu není známa osoba blízká zemřelému nebo ji nebylo možné o úmrtí vyrozumět, a to za účelem vyhledání osoby blízké zemřelému a předání informace o úmrtí (§ 86 odst. 1 písm. h)

Patologicko -anatomické Pitvy – druhy § 88 Patologicko -anatomické Zdravotní Soudní Anatomické

Zdravotní pitva Zdravotní pitvu provádí poskytovatelé v oboru soudního lékařství. Nestanoví-li tento zákon jinak, provede se zdravotní pitva povinně: Při náhlých a neočekávaných úmrtích, jestliže při prohlídce těla zemřelého nebylo možno jednoznačně zjistit příčinu smrti, Při všech násilných úmrtích včetně sebevraždy, Při podezření, že úmrtí může být v příčinné souvislosti s nesprávným postupem při poskytování zdravotních služeb, které vyslovil zdravotnický pracovník zúčastněný na poskytování zdravotních služeb, lékař, který provedl prohlídku těla zemřelého, nebo osoba blízká zemřelému, Při podezření, že úmrtí mohlo být způsobeno v souvislosti se zneužíváním návykových látek, 5. U osob, které zemřely ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody nebo zabezpečovací detence.

Soudní pitva Soudní pitvy provádí poskytovatelé v oboru soudní lékařství; Převoz těla zemřelého k soudní pitvě a zpět zabezpečuje a hradí orgán činný v trestním řízení, který ji nařídil. Rovněž hradí i veškeré další náklady s pitvou spojené.

Soudní pitva Pokud v rámci pitvy patologicko-anatomické, zdravotní nebo anatomické nastane podezření, že úmrtí bylo způsobeno trestným činem, nebo že okolnosti úmrtí jsou nejasné,  pitva se přeruší. Poskytovatel tuto skutečnost neprodleně oznámí Policii České republiky. Pokud orgán činný v trestní řízení nenařídí do 2 hodin od tohoto oznámení pitvu podle jiného právního předpisu, může poskytovatel přerušenou pitvu dokončit (srov. § 88 odst. 7). Lékař provádějící prohlídku těla zemřelého nebo poskytovatel provádějící pitvu může rozhodnout o neprovedení patologicko-anatomické pitvy podle § 88 odst. 2 písm. a) nebo c), nebo zdravotní pitvy podle § 88 odst. 3 písm. b) nebo d), jestliže jde o úmrtí, jehož příčina je zřejmá a zemřelý pacient za svého života, zákonný zástupce nebo osoba blízká vyslovili prokazatelně nesouhlas s provedením pitvy (§ 89 odst. 3). Prokazatelný nesouhlas s provedením pitvy je součástí zdravotnické dokumentace vedené o zemřelém.

Soudní pitva O rozhodnutí o neprovedení zdravotní pitvy je poskytovatel v oboru soudního lékařství povinen informovat Policii České republiky (§ 89 odst. 6)!!!