Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_30 - 02. Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroekonomie I Domácí produkt
Advertisements

Trh práce Ing. Vojtěch Jindra
Platební bilance, zahraniční zadluženost
1 Makroekonomie Ing. Vojtěch Jindra.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Agregátní poptávka a nabídka
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Inflace.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Světové hospodářství.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD A VNĚJŠÍ OBCHODNÍ A MĚNOVÁ POLITIKA
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A28 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníProsinec.
Makroekonomie.
Makroekonomie a hospodářství
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
PLATEBNÍ BILANCE – 5. ukazatel úrovně ekonomiky
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
HDP= hrubý domácí produkt
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Platební bilance,
Zahraniční obchod Bilance v zahraničním obchodě. Bilancování Bilancování v zahraničním obchodě znamená porovnávání dovozů národního hospodářství ČR s.
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Hospodářský rozvoj I. Vladan Hodulák.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Platební / obchodní bilance
Stát a národní hospodářství
Základy ekonomie Seminář 10..
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Vnější hospodářská politika
3. PLATEBNÍ BILANCE.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_91 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Měnový kurz.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
TRH (tržní mechanismus)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika– národní hospodářství
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Hospodářská politika státu
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Transkript prezentace:

Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_

Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie

Keynesovská koncepce - tržní ekonomika je ze své podstaty nestabilní a stát ji musí vyrovnávat svou makroekonomickou politikou - snaha o co nejnižší nezaměstnanost a také snižování rozdílů v příjmech - bohatší vrstvy obyvatelstva by měly být zdaňovány progresivně - autor: anglický ekonom John Maynard Keynes v 30. letech 20. století

Neoklasická (monetaristická) ekonomie - tržní ekonomika je stabilní, destabilizují ji naopak zásahy státu - proto by zásahy státu měly být co nejmenší - hlavní úkol: co nejnižší inflace - daně by měly být co nejnižší, aby neodrazovaly od práce, spoření a podnikání - návrat k hospodářskému liberalismu léta 20. století

Cíle zásahů státu - HDP - zaměstnanost - cenová stabilita - bilance zahraničního obchodu

Hrubý domácí produkt (HDP) HDP = C + Ig + G + (Ex – Im) - C = výdaje domácnosti - Ig = hrubé investice (výdaje) podniku - G = výdaje státu - (Ex – Im) = saldo zahraničního obchodu - udává, kolik statků a služeb vyprodukovala ekonomika státu za 1 rok - je vyjádřen v penězích

Úroveň zaměstnanosti - se projevuje na trhu práce - místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) - rostoucí výroba = potřeba většího počtu zaměstnanců, klesající výroba = propouštění zaměstnanců - poptávka po práci se zvyšuje s dosaženou kvalifikací (lidé s vyšší kvalifikací si hledají práci snadněji - než lidé s kvalifikací nižší, nejhůře jsou na tom nekvalifikovaní zaměstnanci)

Stabilita cenové úrovně - se projevuje na inflaci inflace = všeobecný růst cen - pokud je inflace 3%, pak to znamená, že to, co stálo loni 100 Kč, nyní stojí 103 Kč - pro zjišťování inflace se porovnávají ceny typických výrobků a služeb (základní potraviny, auta, zájezdy, domácí spotřebiče, benzin, jízdné v MHD apod.) - důsledky inflace: klesá hodnota peněz, doplácejí na ni hlavně občané se stálými příjmy (koupí si za ně méně), znehodnocuje vklady a úvěry

Platební bilance státu saldo zahraničního obchodu - výkonnost ekonomiky také závisí na konkurenceschopnosti vůči zahraničí - proto se sledují i příjmy a výdaje vůči zahraničí, tedy platební bilance - skládá se z běžného účtu a finančního účtu - běžný účet obsahuje hlavně tzv. obchodní bilanci (sleduje vývoz a dovoz) a dále pak příjmy a výdaje za služby apod. - finanční účet sleduje hlavně mezinárodní investice, příliv a odliv zahraničního kapitálu - pojem saldo – rozdíl mezi příjmy a výdaji jednotlivých položek platební bilance - saldo – buď přebytek nebo schodek

Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Jiří Klupa Zdroj obrázků:  kliparty MS Office