Látal T.: Metody tvorby strategie a jejich implementace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Advertisements

Veřejné zakázky a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
Veřejné zakázky v IT Ing. Jiří Fridrich Skupina Informatiky MF Jiri
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
šablona pro tvorbu DUMů – PowerpointPowerpoint šablona pro tvorbu DUMů – WordWord šablona pro tvorbu DUMů – ExcelExcel.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Elektronické zadávání veřejných zakázek
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Elektronické učebnice Ing. Zdeněk Pavlík. Hlavním cílem tvorby elektronických učebnic je zlepšení podmínek pro výuku technických oborů, včetně zvyšování.
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Plzeň České Budějovice.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Zlepšení prostředí v problémových sídlištích Centrum pro regionální rozvoj ČR Zadávání veřejných zakázek.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Aktuální judikatura a rozhodovací praxe ve veřejných zakázkách
Připravované kroky v oblasti elektronizace zdravotnictví 25.února 2013 IKEM, Praha.
Pravidla výběru dodavatelů při pořizování zboží a služeb z prostředků finanční podpory OP VK Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem.
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
Seminář pro žadatele k 14. výzvě IROP „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání“ a 15. výzvě „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání pro sociálně vyloučené.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP a OP LZZ zvláštní část Závazná postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Seminář pro žadatele k 3. výzvě IROP „Regulační plány“ a k 9. výzvě IROP „Územní studie“ Zadávání a kontrola veřejných zakázek , Brno.
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Pokyn NKM k VZMR financovaných z EHP a Norských fondů Česko-norský výzkumný program CZ09 Czech-Norwegian research programme CZ09 Ministerstvo.
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci Podporujeme Vaši budoucnost Seminář pro příjemce ve výzvě č. 89 OP LZZ, Praha – Hotel.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
PROBLÉMOVÁ MÍSTA PŘI ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK 15. prosince 2011.
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ (zvláštní část) Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Projekt „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Zadávání veřejných zakázek Ing. Jana Nedrdová Ústí nad Labem,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP Mgr. Vlasta Buřinská Oddělení veřejných zakázek OPŽP Státní fond životního prostředí ČR.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Pochybení při zadávání veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

Látal T.: Metody tvorby strategie a jejich implementace Veřejná zakázka MZ ČR „Generální řešitel projektu tvorby národní sady standardů odborné zdravotní péče“ aneb Pohádka o transparentním rozdělování veřejných prostředků Tomáš Látal Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky 2. Národní konference o doporučených postupech Olomouc, 13. listopad 2010 Texty, data a grafy nejsou určeny k dalšímu volnému šíření.

Unce upon a time… 11. leden 2010 ministr: Dana Jurásková volby do PS PČR: za 5 měsíců veřejný zadavatel: ČR – Ministerstvo zdravotnictví AK Mgr. Courton (proč ne Sekce legislativy a práva???) veřejná zakázka: „Generální řešitel projektu tvorby národní sady standardů odborné zdravotní péče – tvorba systému, jeho doplnění a související služby“ výzva k podání nabídky bez předběžného oznámení(!) nadlimitní veřejná zakázka na služby v kategorii „Počítačové zpracovaní dat a stím spojené služby“ (!)

Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Smysl VZ: hospodárné, účelné a efektivní vynakládání veřejný prostředků § 6 ZVZ - Zásady postupu zadavatele Zadavatel je povinen … dodržovat zásady: transparentnost rovné zacházení zákaz diskriminace Byly tyto zásady zadavatelem MZ ČR naplněny???

Předmět VZ výběr tzv. generálního řešitele, který měl pro MZ ČR dle jeho pokynů provádět a zajišťovat osm okruhů činností: tvorba a dopracování metodik (sic!) zajištění publicity a marketingu vývoj, spuštění a naplnění software vývoj standardů odborné zdravotní péče vývoj standardů prostředí vývoj a testování aplikace HTA vytvoření Agentury pro řízení kvality a nákladovosti zdravotní péče administrace projektu

Stanovení předpokládané hodnoty VZ Předpokládaná hodnota: 124 925 167,- bez DPH 149 910 200,- s DPH Jak byla předpokládaná cena stanovena?

Sporné části zadávací dokumentace VZ „Nemůže-li zadavatel jinak, diskriminuje v kvalifikačních kritériích“

Kvalifikační kritéria - referenční zakázky 1 RZ - tvorba SW umožňující víceúrovňové přístupy uživatelů - min. 30 mil. 1 RZ - tvorba metodických dokumentů pro tvorbu standardů odborné ZP 1 RZ - tvorba standardů odborné ZP 1 RZ - tvorba systému pro sledování efektivity poskytování ZP 1 RZ - návrh a realizace interiérového vybavení „na klíč“ - min. 10 mil. 3 RZ - vytvoření a správa webového portálu. Kdo je schopen tato kritéria naplnit?

Kvalifikační kritéria - personální VŠ (mgr.) zkušenost s přípravou projektů v rozsahu min. 150 mil. praxe s přípravou zdrav. projektů z EU praxe s hodnocením projektů pro oblast zdravotnictví praxe ze statutárního orgánu zdrav. s min. 500 zaměstnanců plynulá komunikace v českém jazyce VŠ (LF nebo ekon.) praxe ve vrcholného managementu zdravotní pojišťovny - min. 5 let praxe ve zdravotnickém zařízení - min. 5 let zkušenost se zaváděním a aplikací systémů pro sledování a vykazování poskytované zdravotní péče praxe v nejvyšším managementu zdravotnického zařízení (náměstek, ředitel, výkonný ředitel) poskytujícího lůžkovou i ambulantní zdravotní péči, v němž je provozováno alespoň 10 oborů specializačního vzdělávání lékařů – min. 5 let

Kvalifikační kritéria - vtažení odborných společností ZD: „Uchazeč je povinen ... doložit smluvní vztah s alespoň 2 odbornými lékařskými společnostmi (DER, GYN, CHIR, KAR, NEU, OFT, ORT, ORL, PSY, REH) působícími v rámci ČLS JEP“ Právní rozměr: Smlouva se subjekty bez právní subjektivity? Kdo ručí za závazky z takové smlouvy? Proč smluvně vázat ČLS JEP? Osobní rozměr

Specifikace předmětu VZ - srovn. části ZD a dokumentů NRC zadávací dokumentace VZ, MZ ČR www.nrc.cz/files/0_Zakladni_dokument_Metodika_vyvoje_NSSZS_20091208.pdf

Procesní okolnosti - prodloužení lhůty pro podání nabídek v původní lhůtě byla podána pouze jedna nabídka (UK) lhůta pro doručení nabídek: 24.2.2010 9:00 otevírání obálek: 24.2.2010 10:00 dne 23.2.2010 (ale 26.2.2010 zveřejněno) prodloužení lhůty o 1 měsíc, tj. do 24.3.2010. původně předložená nabídka UK/1.LF z 24.2.2010 byla vzata zpět Proč byla prodloužena lhůta pro podání nabídek?

Podání nabídky v nové lhůtě podána byla pouze jedna nabídka (Univerzita Karlova v Praze, v.v.š/ 1. LF UK) cena: 69 mil bez DPH / 82,8 mil. vč. DPH V čem spočívala předvídaná nepřijatelnost nabídky UK za poloviční cenu?

Hodnocení nabídek - hodnotící kritéria nabídková cena 55 % prováděcí plán 40 % analýza rizik 5 %

Zrušení procesu zadání veřejné zakázky VZ zrušena ze zákonem daného důvodu § 84 odst. 3 písm. b) - zadavateli doručena pouze jedna nabídka Ruší MZ ČR i jiné zakázky, kam se přihlásí jeden uchazeč? Proč nebyla nabídka UK/1. LF hodnocena? Jak se naloží s prostředky alokovanými na tuto VZ?

Souhrn diskriminační prvky nepřiměřené procesní úkoy zadavatele nerovné, diskriminační, netransparentní prvky => omezení účasti ostatních soutěžitelů Judikáty ÚOHS Judikáty Evropského soudního dvora nepřípustnost nepřiměřených kvalifikačních kritérií sporný je podíl uchazeče na přípravě zadávací dokumentace

Závěr zadavatel (MZ ČR) se dopustil kroků jdoucích proti duchu ZVZ právní posouzení není k dispozici orgán dohledu (ÚOHS) tuto veřejnou zakázku nposuzoval poučení pro stávající vedení MZ ČR?

… děkuji za pozvání a pozornost …