Evaluace programu Jan Činčera, 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Cíle a postupy empirického výzkumu
Hodnocení efektivity výuky z pohledu pedagogiky
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Management Ing. Jan Pivoňka.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Evropský sociální fond
Projekt empirického výzkumu
AV stručná prezentace.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Didaktické prostředky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MARKETINGOVÝ.
Sociologický výzkum.
Minimální preventivní program Pražské centrum primární prevence.
Jak jste dopadli? Kvaliťák nebo kvantiťák? Kreativec nebo analytik?
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Konference projektu Cesta ke kvalitě
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Management a rozvoj obcí
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
Spotřebitelský výzkum
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
1 Tazatelé a dotazovací situace Jan Hartl. 2 CO a JAK?
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
ETNOGRAFICKÉ INTERVIEW ● cíl: zjistit, jak zkoumané osoby interpretují svět kolem sebe ● raport - navození příjemné, uvolněné atmosféry ● informant - osoba,
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Jeden svět na školách: Gruzie Jan Činčera, Jan Skalík, Bohuslav Binka Masarykova univerzita Brno Katedra environmentálních studií Člověk v tísni (CZ, GE)
Marketingové informace a marketingový výzkum. Marketingový informační systém sběr informací třídění informací analyzování informací distribuce informací.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Mladí lidé a dobrovolnictví v oblasti péče o přírodu a kulturní dědictví České republiky prezentace výsledků výzkumu Tomáš Blaha Marek Zemský.
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Didaktické prostředky
Jan Činčera, Masarykova univerzita
Mixed methods design (MMD)
Budování kapacit pro rozvoj škol II
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Standardy pro základní vzdělávání
Úvod do kvalitativního výzkumu
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Metody a techniky výzkumu II.
Model intenzivní podpory
Metody pedagogiky.
Výměna dobré praxe v rámci projektu „Domovník-preventista“
Transkript prezentace:

Evaluace programu Jan Činčera, 2010

Obsah Úvodní pojmy, příklady, smysl evaluace… Cyklus evaluace Tipy Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva

Příklad 1 Zelená škola Realizátor zvolil nevhodný způsob bodování škol zapojených do projektu. V důsledku učitelé špatně pochopili smysl programu. Těžiště aktivity se z dětí přesunulo na učitele. Učitelé naplňovali program aktivitami podle svého uvážení. Program neměl měřitelný vliv na žáky. Realizátor přehodnotil systém bodování škol.

Příklad 2 GLOBE Učitelé realizují pouze některé z doporučených typů aktivit – vynechávají analytické a projektově orientované aktivity. Program sice ovlivňuje znalosti, ale nikoliv výzkumné dovednosti dětí. Realizátor připravuje nové metodiky na zaškolení učitelů.

Příklad 3 Kurz pro koordinátory EV Účastníci většinou spokojeni s průběhem, chyběla jim ale metodika. Menšina nespokojená – střety s vlastní představou o EV x organizátoři Absolventi přesto nezvládají připravit program. Realizátor připravil novou metodiku kurzů a zahájil jejich evaluaci.

Evaluace = proces kritického prověřování programu. Zahrnuje sběr a analýzu informací o aktivitách programu, jeho charakteristikách a výstupech. Jejím cílem je formulovat stanoviska o programu ke zvýšení jeho efektivity a / nebo k poskytnutí informací pro rozhodování o programu.

Proč evaluace? Zkvalitnění programu Úspory v organizaci Prezentace Komunikace se sponzory

Kdy má evaluace smysl Je reálná šance, že program funguje Program je možné evaluovat Program stojí za to evaluovat Realizátor je otevřený zpětné vazbě a modifikacím programu, má o evaluaci zájem Programy, které neprošly sumativní evaluací, pravděpodobně nefungují podle očekávání realizátorů.

Obecné zásady Neexistuje ideální evaluační design Pragmatický přístup k evaluaci Participace evaluátor – středisko empatická neutralita evaluátora Opatrnost v interpretacích a doporučeních Žádná evaluace neříká přesnou výpověď, pravděpodobnostní charakter

Evaluační roviny Spokojenost Učení Chování Dopady

Teorie programu Logický model programu Vstupy Aktivity Krátkodobé dopady (spokojenost, učení) Střednědobé dopady (transfer do chování) Dlouhodobé dopady (vliv na komunitu) Logický model programu Program = souhrn aktivit, které naplňují společné cíle.

Vyřešený místní problém Prezentace CS Proakční přesvědčení Vyřešený místní problém Prezentace CS Akční znalosti Zaškolení týmu Spolupráce na řešení místního problému Kooperativní dovednosti Kooperativní aktivity Příprava manuálu Přesvědčení o zvládnutelnosti spolupráce Zajištění klientely Diskuse o místních problémech

Typy evaluace Expertní hodnocení Analýza potřeb Analýza náklady - výstupy Akční výzkum Monitoring Formativní evaluace Sumativní evaluace Vstupy Aktivity Krátkodobé dopady (spokojenost, učení) Střednědobé dopady (transfer do chování) Dlouhodobé dopady (vliv na komunitu)

Evaluační proces Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva

Informace o programu Expertní hodnocení Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Informace o programu Expertní hodnocení Paradigma programu Výstupově x procesně orientovaný Metodická východiska… Logický model programu Tématický rámec programu Organizační model (sekvence) programu Předchozí evaluace a zkušenosti s programem Vstupy Aktivity Krátkodobé dopady (spokojenost, učení) Střednědobé dopady (transfer do chování) Dlouhodobé dopady (vliv na komunitu)

Evaluační otázky Co chceme zjistit? Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Evaluační otázky Co chceme zjistit? Jaké roviny logického modelu chceme zkoumat? Jaké jsou základní indikátory pro evaluační otázky?

Příklady evaluačních otázek Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Do jaké míry program rozvíjí znalosti dětí o globálních problémech? Chovají se absolventi programu k životnímu prostředí jinak než děti, které ho neabsolvovaly? Co si děti v průběhu programu uvědomily nového? Měl program vliv na další život dětí? Které konkrétní aktivity děti nejvíce ovlivnily?

Plán (design) evaluace Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Plán (design) evaluace Kvantitativní Do jaké míry bylo dosaženo očekávaných výstupů programu? Čísla: četnosti, průměry, čísla, statistická významnost Kvalitativní Proč účastníci reagovali při programu tak, jak reagovali? Jak účastníci interpretují to, co se dozvěděli? Slova, obrazy, situace: textová analýza Smíšený

Kvantitativní metodika Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Kvantitativní metodika Předpoklady Program lze objektivně měřit Výstupy lze kvantifikovat Plán evaluace Monitoring výstupů Experimenty a kvaziexperimenty Korelační analýza

Kvantitativní metodika Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Kvantitativní metodika Výběr vzorku Plán sběru dat Metody sběru dat Analýza dat Interpretace dat

Výběr vzorku Census – všichni účastníci Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Výběr vzorku Census – všichni účastníci Náhodný – randomizované experimenty Jiný (dostupnost, samovýběr)- kvazi experimenty

Monitoring výstupů Indikátory = přesná a měřitelná kritéria pro Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Monitoring výstupů Indikátory = přesná a měřitelná kritéria pro vyhodnocení míry dosažení daného výstupu. CO? Jak mnoho – hladina úspěšnosti? Př.: 70% žáků na myšlenkové mapě uvede správně alespoň tři různé činnosti, kterými ovlivňuje životní prostředí s uvedením alespoň jednoho environmentálního dopadu každého z nich. Vhodné pro jednoduché evaluace, kdy předpokládáme vstupní úroveň účastníků a není pravděpodobný vliv jiných faktorů

Plán vyhodnocování indikátorů Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Plán vyhodnocování indikátorů Výstup Ve spolupráci s kolegy zpracuje SWOT analýzu EVVO své školy podle předem daných kritérií. Indikátory Ze zpracované SWOT analýzy získají nejméně 2/3 účastníků více než 50% bodů. Sběr dat Úkol: zpracovat SWOT analýzu Hodnotící tabulka: seznam kritérií

Experimenty Experimentální skupina Kontrolní skupina Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Experimenty Pretest Program Posttest 1 Posttest 2 Experimentální skupina Pretest - Posttest 1 Posttest 2 Kontrolní skupina

Korelační analýza Vztah dvou či více proměnných Důvody Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Korelační analýza Vztah dvou či více proměnných Pozitivní či negativní korelace Důvody Chybí kontrolní skupina Méně fixní program ve více variantách Sledujeme vliv jedné proměnné Sledujeme vliv kombinace proměnných

Metody sběru dat Ankety Dotazníky Testy Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Metody sběru dat Ankety Dotazníky Testy Pozorování (observační tabulka) Validita Reliabilita Anonymita Přesné a jednotné zadání

Analýza dat Monitoring Experimenty Korelační analýzy Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Analýza dat Monitoring Deskriptivní statistika – porovnání indikátory: data Experimenty Statistická významnost rozdílů mezi skupinami Velikost účinku (size effect) Korelační analýzy Síla korelace

Kvalitativní metodika Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Kvalitativní metodika Předpoklady Program interpretuje každý jinak – neexistuje "objektivní" realita programu Zajímají mě právě subjektivní výpovědi, jedinečnost, kontrastnost

Kvalitativní metodika Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Kvalitativní metodika Výběr vzorku Plán sběru dat Metody sběru dat Analýza dat Interpretace dat

Výběr vzorku NENÍ náhodný, ale záměrný Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Výběr vzorku NENÍ náhodný, ale záměrný Např. kontrastní vzorkování, sněhová koule, respondenti podle jistých charakteristik, podle dostupnosti...

Plán sběru dat NENÍ lineární, ale cyklický Není předem daný rozsah Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Plán sběru dat NENÍ lineární, ale cyklický Není předem daný rozsah Data se sbírají, dokud nejsou nasyceny sledované kategorie Typy Zakotvená teorie Etnografický průzkum… Smíšený plán QUAL+quan… Sběr dat Analýza dat

Metody sběru dat Rozhovory Ohniskové skupiny Pozorování, nahrávky Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Metody sběru dat Rozhovory Ohniskové skupiny Pozorování, nahrávky Analýza textů, posterů, artefaktů, deníků, portfólií.. Důvěryhodnost Triangulace

Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Analýza dat Kódování Vytváření obecných kategorií a subkategorií (témat) Analýza vztahů mezi kategoriemi, modely …Toto odpoledne bylo zvláštní! Líbilo se mi, když jsme byli v restauraci SVĚT. Ale vadilo mi, že v Ghaně a dalších chudých zemích měli jen chleba a výjimečně vodu!...

Evaluační zpráva Cíle evaluace Popis programu Evaluační otázky Informace o programu Evaluační otázky Plán evaluace Sběr a analýza dat Evaluační zpráva Evaluační zpráva Cíle evaluace Popis programu Evaluační otázky Indikátory, design evaluace Charakteristika vzorku Metody sběru dat Prezentace výsledků Interpretace, diskuse Doporučení Závěry

Jak začít Kritická analýza vlastního programu Samostatně x externí evaluátor Formativní evaluace, akční výzkum Finanční zdroje Čas Odhodlání

Jak evaluovat různé výstupy Typ výstupů Metoda sběru dat Specifické nástroje a postupy Znalosti Testy Dovednosti Manuální Kognitivní Pozorování Analýza dokumentů Hodnotící tabulka, Indikátory Zcitlivující koncepty Postoje a hodnoty Dotazníky Dokumenty, portfolia… Rozhovory Obrázky, imaginární cesty.. Standardizované nástroje Stejně jako dovednosti či chování Chování Posttest 2 – delší časový odstup

Jak evaluovat afektivní proměnné Senzitivita Ohnisko kontroly Obecné Specifické (sebehodnocení) Obecné postoje Specifické postoje Hodnoty Měřitelné vyjádření (formuluje a odůvodní vlastní stanovisko k řešení problému) Standardizované nástroje Kvalitativně

Dotazy… Jan Činčera, jan.cincera@tul.cz