Komunitární programy Evropské unie Zastoupení Olomouckého kraje v Bruselu Dott. Martina Dlabajová Mgr. Barbora Szolonyová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU Hradec Králové, Blanka Jakubcová.
Komunitární program PROGRESS
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Optimalizace nákladů na vybavení firmy v oblasti informačních a komunikačních technologií Petr Očko Seminář Hospodářské komory ČR Jihlava, 21. května 2009.
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Optimalizace nákladů na vybavení firmy v oblasti informačních a komunikačních technologií Petr Očko Seminář Hospodářské komory ČR Hradec Králové, 26. února.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE Komunitární programy Ústí nad Labem Ing. František Jochman Datum:
E VROPSKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA N A Č IHADLE 959/ P RAHA 6 CHCI ČERPAT EVROPSKÉ DOTACE I PO ROCE 2013 PhDr. Jan Hauser Evropská rozvojová agentura.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE
Evropská kancelář Královéhradeckého kraje v Bruselu Veletrh Komunitárních programů II Hradec Králové 21.ledna 2009.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Co vám nabízíme v oblasti partnerské spolupráce měst a obcí Praha, 19. června 2012.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Strukturální fondy a Komunitární programy EU. 2 Strukturální fondy vs. Komunitární programy Komunitární programy Strukturální fondy Podpis smlouvy Brusel/LucemburkČR.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
FONDY EU Programové období
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
ministryně pro místní rozvoj
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Komunitární program PROGRESS
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Komunitární programy Evropské unie Zastoupení Olomouckého kraje v Bruselu Dott. Martina Dlabajová Mgr. Barbora Szolonyová

Granty Evropské unie Základní schéma evropský grantů: Granty EU Strukturální fondyProgramy EK Č lenské státy Regionální spolupráce SMEs konkurenceshopno st a inovace Interreg7PR Galileo MP CIP Progress Central Assia Life+ TEN IEE Priority EU - příklady Priority ČR ŽP doprava TOPROPOP Praha EÚS Občanský život Kultura Mládež Media Migrace Občané pro Evropu

Rozdíl mezi komunitárními programy a strukturálními fondy Komunitární programyStrukturální fondy Řízení programů Generální ředitelství Evropské komise Řídící orgány v ČR - ministerstva Poslání Podpora specifických oblastí přímo souvisejících s politikami Společenství Podpora hospodářské a sociální soudržnosti Zaměření projektů Spíše neinvestiční – VaV, celoživotní vzdělávání, kultura, životní prostředí, ochrana spotřebitele, bezpečnost Investiční i neinvestiční - (infrastruktura, DHM, zařízení a vybavení) dle priorit OP Dopad výsledků celoevropskýregionální (ČR) Partnerství evropskénárodní

Rozdíl mezi komunitárními programy a strukturálními fondy Komunitární programyStrukturální fondy Místo hodnocení Brusel /LucemburkČR Hodnotitelé Mezinárodní databáze hodnotitelů Národní databáze hodnotitelů Právní rámec smlouvy Brusel/LucemburkČR Podpis smlouvy Brusel/LucemburkČR

Charakteristika a principy komunitárních programů Nástroje prohlubování spolupráce a řešení společných problémů členských zemí EU ve specifických oblastech Celoevropské programy Za provádění těchto programů je většinou zodpovědná přímo Evropská komise Spravovány a řízeny přímo EK (DG) nebo zastoupeními, či delegovanými agenturami (evropské nebo národní) – výzvy přidělování dotací Metodické řízení finančních toků těchto programů zajišťuje Ministerstvo financí ČR, resp. odbor Národního fondu. Ministerstvo financí vydalo také „metodické vodítko“ k realizaci komunitárních programu Obecné zásady pro hospodaření s finančními prostředky EU při realizaci komunitárních programů Rozpočet alokovaný na témata a cíle (program), ne na zemi (zaměření na evropská témata, nikoli na národní)

Charakteristika a principy komunitárních programů Podpora vybraných oblastí politik EU Financování záměrů, na které není příliš mnoho zdrojů v rámci ČR či strukturálních fondů Tyto programy jsou financovány přímo z rozpočtu EU Cíl programů: posílení evropského potenciálu v oboru Každý program má svá vlastní pravidla Evropské partnerství: nutnou podmínkou u většiny kom.programů Evropská přidaná hodnota Financování: 40 – 75%, nutné spolufinancování Příjemci: veřejné i soukromé subjekty

Komu jsou programy určeny? Komunitární programy spočívají v nadnárodní spolupráci subjektů z více členských států Pokrývají území celé EU – možná spolupráce se zeměmi mimo EU, kandidátskými zeměmi, případně i mimoevropskými zeměmi Kromě financování nejrůznějších projektů všech členů EU slouží komunitární programy také např. jako užitečná příprava na vstup kandidátských zemí do EU – účast vybraných zemí na těchto programech je založena na Evropských dohodách, které byly uzavřeny s kandidátskými zeměmi či jinými zeměmi mimo EU.

Oblasti podpory komunitárních programů Vzdělání Výzkum, technologický vývoj a inovace Podnikání Životní prostředí Rozvoj dopravní a energetické infrastruktury Kultura Informační společnost Sociální politika Zdraví Svoboda, bezpečí a mnohé další

Vybrané komunitární programy: 7.Rámcový program pro vývoj a výzkum Inteligentní energie pro Evropu Celoživotní učení a vzdělávací programy EU(Comenius, Erasmus, Leonardo, Jean Monnet) Mládež v akci Kultura 2007 Media 2007 TEN (Transevropské dopravní a energetické sítě) Marco Polo II. Galileo CIP (Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace) Progress Life + Solidarita řízení migračních toků Bezpečnost a ochrana svobod atd.

Vybrané podmínky z komunitárních programů Mezinárodní partnerství Až na výjimky každý program vyžaduje pro přípravu a realizaci projektu vytvoření mezinárodního partnerství – mezinárodní partnerské konsorcium = partnerská smlouva. Projekt by měl sdružovat organizace, které působí v různých evropských zemích. Každá z těchto organizací by měla mít dlouholetou praxi ve svém oboru. Každý z partnerů projektu přispívá relevantní odborností. Odbornosti a zaměření partnerů by se měly doplňovat a mělo by se jednat o partnery na co nejvyšší odborné úrovni v dané oblasti.

Vybrané podmínky z komunitárních programů Evropská přidaná hodnota Nutno prokázat, že projekt nemůže být náležitě proveden a uplatněn pouze na lokální úrovni, že je zapotřebí mezinárodní spolupráce. Evropská přidaná hodnota je principem, na kterém je postavena spolupráce mezi organizacemi z evropských členských i asociovaných zemí. K tomu, aby organizace mohla zrealizovat svůj záměr předložený v projektu, musí využít znalostí ostatních firem, které se specializují na jiné pracovní oblasti a které budou v projektu spolupracovat na vytvoření konkrétního výstupu naplňujícího priority programu. Dochází zde k výměně expertíz a know-how a k řešení konkrétní problematiky/zadání v evropském měřítku.

Nástrahy u komunitárních programů 1) Projekt se musí zcela krýt s požadavky EK – pokud ne, měl by se původní záměr pozměnit 2) Základní info materiály: Pracovní program, Výzva (formulář žádosti), Guidelines for proposers, Guidelines for evaluators, Financial guide – stáhněte si vždy verzi platnou pro daný rok 3) Snadnější vstup do problematiky je v roli partnera! 4) Prověřte si spolehlivost koordinátora a partnerů. 5) Schopnost komunikace v angličtině, němčině či francouzštině (velký objem informací je pouze v cizím jazyce) 6) Neopomíjejte hodnotící kritéria při zpracování vašeho projektového záměru. 7) Časová a administrativní náročnost zpracování a realizace projektu

Pomoc při projektovém záměru Národní kontakt v ČR – agentura, národní kancelář Programme Infodesk (BRUX/LUX) Informační dny – důležité pro navázání kontaktů, spolupráce, známostí Komerční poradci – finančně náročné – nutné prověřit jejich schopnosti Zastoupení kraje v Bruselu – asistence při hledání informací z Bruselu i vhodných partnerů

Zdroje informací o komunitárních programech pdf programy.html

Zastoupení Zlínského a Olomouckého kraje v Bruselu Děkujeme Vám za pozornost!