METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MATERIÁLOVÉ A ENERGETICKÉ TOKY v procesech výroby / služby
Advertisements

Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Hodnotový management Teorie rozhodování
Vize, Strategie, Cíle.
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Evropský sociální fond
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.
Komplexní hodnocení možností inovací udržitelné spotřeby a výroby v podnicích Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. EMPRESS, Na Rovnosti 1, Praha 1
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Souhrn metodiky vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 2. část: SYSTÉM A JEHO ZMĚNA.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
3. Životní cyklus a procesy projektu
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
RNDr. Ladislava Rohlová RNDr. Ladislava Rohlová Aplikace materiálových toků v průmyslovém podniku ENVIKONGRES BRNO 2006.
Výsledky průzkumu a náměty pro inovaci předmětu FINANCE Doc. Ing. Mária Režňáková, CSc.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Případová studie – práce ve skupinách Ing. Jan Škurek, PhDr. Michaela Kubištová Seminář PPP projekty v praxi, Uherské Hradiště 2009.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, / 11 DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE 2. FÁZE Workshop DF a EPS, Ing. Martin.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
„Dopady spuštění základních registrů na subjekty veřejné správy“
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Czech bcsd Představení pracovní skupiny pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Workshop vedoucích PS CBCSD PwC, City Green Court, Bohumil Černík.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
PRACOVNÍ SKUPINA UDRŽITELNÁ SPOTŘEBA A VÝROBA (USV)
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Marketingové řízení pojišťoven.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Téma 13: Finanční plánování
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Obhajoba diplomové práce Téma: Optimalizace skladového hospodářství.
MARKETING Přednáška P
VVI – nástroj ke zvýšení konkurenceschopnosti
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Program rozvoje Ústeckého kraje
Ekonomika malých a středních podniků
Presentation Title 1st September 2002
MARKETING Přednáška P
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled

METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 8. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování kapacit podpory udržitelné výroby a spotřeby v Libereckém kraji

METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Cílem vstupního hodnocení možností inovací USV je identifikovat projekty USV s přínosy v oblastech: Ekonomické Environmentální Sociální Hodnocení se provádí z pohledu hodnoceného subjektu, ve kterém jsou identifikovány oblasti klíčových změn a teprve následně jsou doporučeny vhodné nástroje pro realizaci žádoucích změn.

METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Vstupní hodnocení se provádí v oblastech: ZÁJMY ZÁJMOVÝCH SKUPIN STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY produkty procesy systémy zájmové skupiny

METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Kroky vstupního hodnocení 0) Screening 1) Určení oblastí klíčových změn 2) Výběr nástrojů 3) Analýza nástroje 4) Návrh projektu 5) Hodnocení projektu 6) Návrh způsobu financování

METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled KROK 1: Určení oblastí klíčových změn ZÁJMY ZÁJMOVÝCH SKUPIN STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY Analýza životního cyklu Analýza toků (T20) Analýza zájmových skupin Hodnocení aspektů USV se provádí nezávisle na možných nástrojích

METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled KROK 1: Určení oblastí klíčových změn ZÁJMY ZÁJMOVÝCH SKUPIN STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY Oblasti klíčových změnHodnocení aspektů USV

METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled KROK 2: Výběr nástrojů ZÁJMY ZÁJMOVÝCH SKUPIN STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY Oblasti klíčových změnHodnocení aspektů USV Nástroj x Nástroj A Nástroj B Nástroj x Nástroj C Nástroj x

METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled KROK 3: Analýza nástroje ZÁJMY ZÁJMOVÝCH SKUPIN STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY Nástroj A Nástroj B Identifikace možného projektu a rozsahu hodnocení Stanovení potenciálu úspor a dalších přínosů Nároky na zavedení nástroje Podklady pro návrh projektu

METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled KROK 4: Návrh projektu ZÁJMY ZÁJMOVÝCH SKUPIN STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY Cíle projektu. Formulace problému, co a proč se má dosáhnout. Popis projektu. Koncepce řešení a způsob věcného řešení problému. Plán realizace projektu. Rozpočet a způsob financování. Rizika a nejistoty. Souhrn. Přehled očekávaných výsledků. Zhodnocení schůdnosti a zhodnocení z hlediska finančního a environmentálního.

METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled KROK 5: Hodnocení projektu ZÁJMY ZÁJMOVÝCH SKUPIN STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY Finanční analýza projektu Environmentální hledisko Sociální hledisko Nejistoty a rizika

METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled KROK 6: Návrh způsobu financování ZÁJMY ZÁJMOVÝCH SKUPIN STRATEGIE VIZE A CÍLE SYSTÉM ŘÍZENÍ VÝROBA PRODUKTY Analýza všech v úvahu přicházejících způsobů financování projektu Výběr optimálního způsobu financování Předjednání projektu s nositelem financování

METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Vstupní hodnocení končí zprávou určenou pouze pro hodnocený podnik. Obsahem zprávy je mj. návrh: – Jaký nástroj(e) USV použít / projekt(y) USV realizovat – Co to podnik bude stát a jaká jsou rizika projektu (a zda je někdo ochoten tato rizika s podnikem sdílet) – Co podniku projekt přinese (a zda je někdo ochoten tyto efekty garantovat)

METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Děkuji za pozornost Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ENVIROS, s. r. o. Tel.: