Akcie téma „Finanční produkty“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchody na burze Ing. Zdeněk Jelínek.
Advertisements

BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Instituce sloužící k obchodování s cennými papíry Téma „Finanční trh“
Investování II (podílové fondy) Základy ekonomiky a účetnictví – 9
Bankovní poplatky Téma „Finanční trh“
 Škola: ZŠ, ul. L. Kuby 48, České Budějovice  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání, druhý stupeň  Předmět: Občanská výchova  Ročník: 8,9 
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Investiční společnosti a podílové fondy
Akciová společnost Jiří Řípa, C2B.
Zlatá střední cesta aneb Vyvážené investiční řešení
Stavební spořitelny, penzijní fondy
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Opakování FINANČNÍ GRAMOTNOST
Základní druhy finančních investičních instrumentů
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
ZŠ a MŠ L. Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Cenné papíry kapitálového trhu.
Bankovní vklady téma „Finanční produkty“
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
ZŠ a MŠ L. Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Obchodní společnosti II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 26.srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_
Ekonomická transformace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh kapitálu II.  Výnosová míra z kapitálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_01_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_11_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO143 Název.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_09_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH – PODÍLOVÉ LISTY Ing. Renata Slaná
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO146 Název.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Ocenění Cenných papírů
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Akciová společnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_06 Název materiáluDluhopis.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_05 Název materiáluAkcie AutorMgr.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada40 AnotaceKapitálové.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Akcie a jejich náležitosti Ročník / obor studia:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Finanční matematika 2. část
Kapitálový trh – charakteristika CP
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Dělení zisku ve v.o.s, k.s. a a.s.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Několik odborných pojmů k tématu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Akciová společnost Výuková prezentace.
Transkript prezentace:

Akcie téma „Finanční produkty“ ZŠ a MŠ L. Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1

akcie Zdroj obrázku Autor: René Staněk

Akcie, jejich vydávání Akcie jsou cenné papíry, s nimiž se obchoduje Vydávají je akciové společnosti Akciová společnost se zakládá, když je třeba shromáždit větší kapitál Koupí akcie si majitel kupuje podíl na majetku akciové společnosti

Akcionář a jeho práva Akcionář je společník akciové společnosti, držitel akcií Může se podílet na řízení společnosti (účast a hlasování na valné hromadě akcionářů), Má právo na podíl zisku společnosti (právo na dividendy) Má právo na podíl zbylého majetku, když se akciová společnost likviduje

Kurz Nákup a prodej akcií je za tržní cenu = kurz Kurz se vytváří na základě nabídky a poptávky ekonomická situace firmy politická situace situace celkové ekonomiky Kurz ovlivňuje:

Spekulace Pokud je kurz nízký Akcie nakupují Pokud je kurz vysoký Kurz akcií je velmi proměnlivý Někteří investoři toho využívají ke spekulativním obchodům Pokud je kurz vysoký Akcie prodávají Pokud je kurz nízký Akcie nakupují

Dividenda Vlastník akcií předpokládá, že své peníze zhodnotí Že získá finanční výnos: Podílem na zisku firmy = dividendy Výnos vznikne tím, že vzroste kurz akcie Kombinací obého =

Obchod s akciemi v ČR V ČR je zvykem zhodnocovat peníze bez rizika – nerizikové vkladové produkty bank a spořitelen (ne nákupem akcií) Češi mají obavy ze složitosti Panuje názor, že obchodování s akciemi je jen pro majetné Pro někoho je obtížné hledat informace, které ovlivňují akciové trhy Situace se ale zlepšuje – přispěl k tomu i rozvoj internetu

Jak začít investovat Trpělivost: nečekejte rychlé zisky Sázky na jistotu: nakupujeme akcie „nezničitelných“ firem ve vlastním státě Co nejdříve: ať si peníze zvykají, že na nás musí pracovat Nakupujeme pravidelně Pro začátečníky je lepší investovat prostřednictvím fondů Podrobnosti a další rady

Proč investovat do akcií Získáváme možnost, jak profitovat z úspěšných podniků, pokud sami nepodnikáme relativně nejvyšší zhodnocení vlastních úspor Nákupem akcie se stáváme majitelem určité části společnosti Dříve se akcie společnosti nakupovali pro dividendy, nyní hlavně pro kapitálový výnos (rozdíl mezi cenou nákupní a cenou prodejní) Ale pozor na riziko ztráty!!

Příklad – vývoj tržní ceny akcie

Vypočítej zisk investora Investor vložil finanční prostředky ve výši 20 000 Kč do firmy X. Minimální hodnota 1 akcie je 100 Kč, investor ji zakoupil za 500 Kč. V roce 2006 činila hodnota dividendy 50 Kč na akcii. Míra zhodnocení vložených prostředků tedy byla 10% Z grafu vyčteme, že pokud by investor prodal akcie v lednu roku 2007, kdy byl její kurz 620 Kč, na každé akcii by vydělal 120 Kč. Vypočítej, kolik akcií koupil, kolik získal Kč z dividend a kolik by vydělal při prodeji v roce 2007.

Výpočet Počet akcií: 20 000 : 500 = 40 akcií Výpočet dividend: 10 % z 20 000 = 2 000 Kč Zisk v lednu 2008: 40 x 120 = 4 800 Kč Je nutné ale odečíst poplatky za nákup a prodej akcie (určité procento z obchodované částky – např. 0,5%)

Zdroje http://trhy.mesec.cz/pruvodci/ceske-akciove-trhy/ http://www.nuov.cz/financni-gramotnost-obsah-a- priklady-z-praxe-skol http://trhy.mesec.cz/clanky/pet-mytu-o-investovani-do- akcii/ http://www.penize.cz/podilove-fondy/215428- investovat-je-snadne-osm-rad-pro-uplne-zacatecniky Obrázky: Kliparty programu Microsoft PowerPoint 2010 http://cs.wikipedia.org/wiki zdroj, autor uveden u příslušného obrázku