Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Až na dno blahobytu Jan Keller.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

PROJEKTOVÝ DEN 27. ČERVENCE 2010 STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, OPAVSKÁ 49 Ing. Marák Vladimír Tento projekt.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Nerůst jako alternativa udržitelného rozvoje? Bc. Jiří Marek Výkvěty
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Demografie je věda, která se zabývá:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Globální environmentální problémy (stručný přehled vybraných témat)
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Světové hospodářství.
Světová hospodářská krize
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Ekonomické dělení států světa
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Členění NH Ukazatelé hodnocení NH
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Ekonomika a hospodářská politika Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu za ODS výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní.
ENERGIE NA ZEMI Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Zadání případové studie
Stáří jako sociální událost
Trvale udržitelný rozvoj  Rozvoj uspokojující potřeby současnosti bez ohrožení možnosti budoucích generací uspokojovat své vlastní potřeby (OSN)  Strategie.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Životní prostředí Petr Machala. 1.Jaké jsou nevýhody ekonomické globalizace? 2.Napiš aspoň 4 problémy třetího světa. 3.Vysvětlete schéma bludného kruhu.
Chudoba jako sociální problém
Globální problémy Počátky environmentálního myšlení.
Hospodářské cykly ekonomiky
Globální problémy.
Válečné konflikty I. Petr Machala.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ENERGIE NA ZEMI Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Jak upozornit na vážný problém a neudělat při tom víc škody než užitku Mgr. Ondřej Hudeček FHS UK.
Od moderní k nové společnosti
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu intersociální problémy Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku.
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
Léta prosperity a léta krize v ČSR Období prosperity.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Globalizace a globální problémy N á zev sady: Výuka občanské nauky v.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Ekonomika – základní pojmy.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Sociální zabezpečení v EU
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Společensky odpovědné podnikání
Ekonomika životního prostředí
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Trh práce a politika zaměstnanosti
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
GLOBALIZACE.
Demografie je věda, která se zabývá:
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Až na dno blahobytu Jan Keller

O autorovi Je profesorem sociologie Je ekologem, kritikem byrokracie a centralizace ve společnosti Některými je značně oblíben, jinými zatracován „zelený radikál“

Až na dno blahobytu Analýza trhu, tržních fenoménů (např. auta), totality, byrokracie, ekonomiky, dobrovolné skromnosti Místy „strašení“ a „demagogie“ faktů Hlasy ekologů nejsou jen iracionálními výkřiky Tvrzení o ekologické krizi lze přijmout nebo odmítnout a proč?

Čím se kniha zabývá? Společenskými souvislostmi ekologické krize s důrazem na oblast politiky a ekonomiky. Analyzuje patologické rysy konzumní společnosti, které výrazně omezují naše šance přejít k trvale udržitelným životním způsobům. Řeší předpoklady přechodu mocenské a ekonomické centralizace v decentralizaci a šetrný způsob života. Břitkou kritikou stávající společnosti otevírá prostor pro nové úvahy.

Trh, ekonomický růst a příroda Ekonomický růst je přislíben (politiky) takto: Další zvýšení životní úrovně všech členů společnosti Je líčen jako nezbytný předpoklad vylepšení situace všech chudých i v celosvětovém měřítku Je většinou ekonomů vydáván za jedinou možnou cestu k řešení tíživých ekologických problémů Růst nebo kolaps? Tržní podnikání funguje na základě ušlechtilého hesla: „peníze nebo život“ Růst: jakmile nastane změna, nemá nikdo volbu mezi tím, zda změnu přijme nebo nepřijme

Trh, ekonomický růst a příroda Tržní systém nemá volbu mezi růstem a stabilitou. Kolaps: zadlužení, hospodářská deprese, nezaměstnanost. Růst a chudoba. „slib marmelády pro všechny na zítřek má odvrátit pozornost od nerovného rozdělení chleba na dnes“ (Douthwaite) Ekonomický růst a třetí svět – vyspělé země nastartovaly růst na úkor zemí třetího světa. Neoliberální myšlení: je třeba dále zbohatnout, aby se jistý díl bohatství dostal i na chudé.

Trh, ekonomický růst a příroda Ekonomický růst a devastace přírody. Stoupenci ekonomického růstu za každou cenu zdůrazňují, že jedině růst může opatřit chybějící finance na záchranu přírody. Nepřipouštějí, že příroda až dosud naopak opatřuje veškeré zdroje pro záchranu ekonomického růstu a že právě proto vypadá dnes tak, jak vypadá. Ekonomický růst spočívá na předpokladu, podle něhož jsou uměle vyrobené věci cennější než pouhá příroda. Jednosměrné ekonomické myšlení nebere v úvahu stupeň poškození přírody.

Vedlejší důsledky ekonomického růstu (vybrané oblasti) Oteplování planety Redukce ozónové díry Úbytek tropických pralesů Desertifikace – rozšiřování pouští Domácí a průmyslový odpad Transport věcí a doprava Globální problémy lidstva Devastace všech složek přírody Nadměrný konzum lidí Sociální tlak na obyvatelstvo

Potřeby, konzum, příroda Potřeby přirozené a potřeby vynucené (pro zamyšlení: průměrný Američan spotřebuje 1,7krát více energie než Němec a dokonce 2,5násobek spotřeby průměrného Japonce) „ zdá se“, že lidé potřebují právě tolik, nač zrovna mají Zničení přírody v důsledku ekonomického růstu vedlo k tomu, že obyvatelé vyspělých zemí mohou stále menší část svých přirozených potřeb uspokojovat jiným než nepřirozeným a umělým způsobem Podle Hoogendijka: potřeby kompenzující minulé ztráty potřeby vyvolané nutností nápravy napáchaných škod potřeby vytvořené minulým rozvojem.