Každý týden přibývá v ČR pět lidí, kteří po poranění míchy již nikdy nebudou chodit. Česká asociace paraplegiků – CZEPA je nezisková organizace, která.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podejte nám prst, my vám podáme celou ruku
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Zákon o sociálních službách
Azylové domy v Rakousku • 30 azylů pro ženy, které se staly obětí násilí a jejich děti • První azyl z roku 1978 ve Vídni • Nezávislé NGOs (neziskové organizace)
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
AZYLOVÉHO CENTRA A STARTOVACÍCH BYTŮ PETROVICE, PRAHA 10 ul. JAKOBIHO
DENNÍ STACIONÁŘ OLGA.
CSR V INTERNÍ KOMUNIKACI SKUPINY ČEZ
Konto BARIÉRY -nejstarší a největší kontinuální veřejná sbírka v ČR -nejrozsáhlejší projekt Nadace Charty let rozděluje peníze na vozíky, sluchadla,
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Chování domácností. Úvod n Jak a čím jsou domácnosti ovlivněny.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Koncepce péče o staré občany
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. Agenda: 1) Kdo jsme 2) Jaký je náš cíl 3) Naše projekty.
U MÍME ŽÍT NAPLNO ! Kampaň pro ženy s rakovinou prsu 2008.
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Petra Tázlarová „personální poradenství“
SOCIÁLNÍ DOPADY FINANČNÍ NEGRAMOTNOSTI U HANDICAPOVANÝCH OBČANŮ Mgr. Olga Rosenbergerová předsedkyně Asociace TRIGON místopředsedkyně pro projekty a fondy.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Evropská obchodní akademie1 Projektové řízení fundraising Evropská obchodní akademie Děčín projektové řízení klíčová kompetence školského pracovníka.
Centrum sociálních služeb Ostrava, o. p. s
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
SOCIÁLNÍ FIRMA. Od roku 1990 usiluje o integraci osob s postižením do běžného života Podporuje: –bezbariérovou individuální dopravu, –služby osobní asistence,
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněžnou Telefon:
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Komunitní centrum. KOSTKA Krásná Lípa  obyvatel  nezaměstnanost 15 – 22%  nízká kvalifikace uchazečů  minimální nabídka pracovních míst  3%
Prezentace služeb OPORA V roce 2014 poskytoval spolek OPORA občanům města Roudnice nad Labem tyto registrované sociální služby: Pečovatelská služba Odborné.
Vyhlašuje veřejnou sbírku na pomoc obětem nepokojů Ukrajině Pomoc Charity bude zaměřena na podporu zdravotnických zařízení a následnou pomoc lidem, kteří.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
R OZDÍLNOST INTERVENCÍ SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA PŘI N ETSTREETWORKU A PŘI I NTERNETOVÉM PORADENSTVÍ Centrum Anabell, z. s. Mgr. Klára Gelnarová.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Diakonie Církve bratrské celocírkevní sbírka 2016.
Podpora dětí a mladých dospělých v Dětském domově Radost a jejich příprava na vstup do samostatného života Daniel Walbröl mezinárodní konferencE v rámci.
Sociální podnikání v Praze
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Pedie Co mají společné?.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Ing. Stanislava Správková
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociálně aktivizační služby
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Transkript prezentace:

Každý týden přibývá v ČR pět lidí, kteří po poranění míchy již nikdy nebudou chodit. Česká asociace paraplegiků – CZEPA je nezisková organizace, která sdružuje na 800 vozíčkářů po poranění míchy z celé republiky. Hájí jejich zájmy a usiluje o vytvoření podmínek pro jejich plnohodnotný život a pro integraci do většinové společnosti. Vozíčkáři se přímo podílí na činnosti CZEPA. 8 ze 14 zaměstnanců je na vozíku. Česká asociace paraplegiků- CZEPA pracuje od roku 1990. Je zakladatelem Centra Paraple. Má vysokou odbornou úroveň a prestiž. Ředitelka CZEPA Alena Jančíková získala v roce 2013 Cenu Olgy Havlové. Specialistka na spinální problematiku, fyzioterapeutka a ergoterapeutka Zdeňka Faltýnková získala v roce 2012 Cenu ministra zdravotnictví ČR. Aktuálně realizuje několik dále uvedených projektů.

TRÉNINKOVÉ ZAMĚSTNÁNÍ CZEPA provozuje charitativní obchod Hvězdný bazar, kde zaměstnává 3 vozíčkáře na pozicích prodejců. Projekt je určen mladým lidem, kteří nemají pracovní zkušenosti a v důsledku úrazu často nedokončili vzdělání. Funguje jako příprava pro další pracovní uplatnění. Vozíčkáři mají individuální podporu pracovního terapeuta a odborníka personalisty. Součástí je školení v komunikačních dovednostech. Kamenný obchod v Jungmannově ulici v Praze a e-shop www.hvezdnybazar.cz prodává věci, které nám věnovaly ze svých šatníků a domácností různé osobnosti. Připravujeme rozšíření sortimentu o originální designové oděvy. Výtěžek z prodeje pomáhá financovat činnost CZEPA.

PODPOROVANÉ BYDLENÍ CZEPA disponuje třípokojovým bezbariérový bytem, který je určen tetraplegikům, vozíčkářům s postižením horních končetin, kteří potřebují stálou asistenci. Projekt jim umožňuje naučit se žít samostatně bez závislosti na rodinných příslušnících a na zařízeních nemocničního typu. V podporovaném bydlení mohou žít dva vozíčkáři, střídají se v dvouletých cyklech. V průběhu pobytu mohou využít podporu ergoterapeuta při nácviku soběstačnosti a podporu sociálních pracovnic při hledání vlastního ubytování.

VOZEJKOV.CZ Komunitní portál Vozejkov.cz je informační kanál, kde mohou vozíčkáři nalézt i sdílet rady, osobní zkušenosti, názory, pozvánky, kontakty, nabídky pracovního uplatnění atd. Součástí je internetová poradna.

VOZEJKMAP Mobilní aplikace a webové rozhraní vozejkmap.cz nabízí mapu a informace o bezbariérových místech v celé ČR (bezbariérový přístup, výtah, plošina , šířka dveří, možné parkování, bezbariérově upravené WC atd.).  Vozíčkář si může naplánovat cestu tak, aby se nedostal do potíží, nebo si vyhledá aktuálně např. nejbližší bezbariérovou kavárnu či WC. Data zadávají a ověřují samotní vozíčkáři.   Aplikace získala ocenění Nejlepší internetový projekt 2013 v soutěži Fóra dárců „Být vidět“ a 2. místo a zvláštní cenu Nadace Vodafone v soutěži Fondu Otakara Motejla „Společně otevíráme data“.

OSVĚTOVÁ KAMPAŇ – UMÍME SE POSTAVIT NA VLASTNÍ NOHY Putovní výstava velkoformátových fotografií vozíčkářů, kteří se nenechali zlomit svým osudem. Pracují, studují, sportují, věnují se umění. Svým přístupem a způsobem života všem vzkazují: "Jsme na vozíku, ale nejsme „u ledu“! Nemůžeme chodit, ale umíme se o sebe postarat. Naše páteř je zlomená, ale my ne. I na vozíku můžeme stát na vlastních nohou!„ Výstava získala ocenění Žihadlo roku 2013 za nejlepší veřejně prospěšnou reklamu.

OSVĚTOVÁ KAMPAŇ- NEODHALENÍ Světově uznávaný fotograf Robert Vano vytvořil 13 fotografií vozíčkářů po poranění míchy, kteří jejich prostřednictvím vzkazují: „V jedné vteřině se nám změnil život. Jsme navždy na vozíku, ale nehodláme zůstat uzavřeni mezi čtyřmi stěnami a sedět na vozíku v teplákách. Když budeme mít vhodné podmínky, můžeme být vašimi kolegy, sousedy, manžely, milenci. Můžeme se vrátit ke svému způsobu života, práci, ke svým rodinám a dětem, můžeme říct- pořád jsem to já“ Z fotografií vznikl kalendář a putovní výstava.

DALŠÍ PROJEKTY Komplexní poradenství pro vozíčkáře po poranění míchy a jejich rodiny (oblasti: sociálně právní, pracovní uplatnění, kompenzační pomůcky, bezbariérové úpravy prostředí, lékařská a rehabilitační péče, aj.). Vydávání informačních publikací a edukačních DVD pro vozíčkáře, jejich rodiny i odbornou veřejnost. Spolupráce s lékaři a legislativci na zkvalitnění sociální a zdravotní péče v ČR. Edukace odborné i laické veřejnosti v oblasti spinální problematiky, pořádání odborných konferencí. Partnerství na projektech, které pomáhají vozíčkářům uskutečnit jejich sny. Např. 24 hodinový integrovaný survival, módní přehlídka.  

PŘIPRAVUJEME Projekt Regionální zástupci. Nejen novým vozíčkářům krátce po úraze budou pomáhat v místě jejich bydliště zkušení vozíčkáři, kteří je provedou novou životní situací, pomohou jim se v ní zorientovat a vyrovnat se s ní. CZEPA shání pro spuštění projektu finanční prostředky. Startovací bydlení v Praze - pro vozíčkáře, kteří jsou krátce po úraze. CZEPA jedná o pronájmu prostor. Prevence úrazů s poraněním míchy, seznamování veřejnosti s následky poranění míchy a s tím, jaké rizikové chování může k úrazu vést. CZEPA shání pro spuštění projektu finanční prostředky.  

CHCETE NÁM POMOCI? Všechny naše služby, projekty a kampaně zlepšují kvalitu života lidí s poškozením míchy, ale jsou finančně náročné. Velmi si vážíme každé podpory. Děkujeme Kontakt: Petra Černá, 776 680 444, cerna@czepa.cz, www.czepa.cz Možnosti podpory: -účet pro dary s potvrzením o daru nebo darovací smlouvou: 238844756/ 0300 -sbírkový účet pro anonymní dary: 50475047/ 0300 -DMS ROK CZEPA na číslo 87777, každý měsíc Vám bude automaticky odečtena částka 30 Kč, organizace obdrží 28,50 Kč