VY_32_INOVACE_10_GAS_595_Mel Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258 Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_595_Mel Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Miroslava Melechovská
Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Hotelnictví Předmět Technika obsluhy a služeb Ročník První a druhý Název tematické oblasti (sady) Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Alternativní metody přípravy kávy – základní informace Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu TOS v 1. – 2. ročníku čtyřletých oborů. Je součástí sady „Gastronomická pravidla a nápojová gastronomie“. Jejím cílem je přehlednou a stručnou formou vysvětlit alternativní metody přípravy kávy a jejich využití v praxi. Výuku je vhodné doplnit praktickými ukázkami. V prezentaci jsou zařazeny úkoly, které vedou k rozvoji komunikačních kompetencí mezi učitelem a žákem. Zhotoveno, (datum/období) 26. září 2013 Ověřeno 25. října 2013
Alternativní metody přípravy kávy
Klíčové pojmy French press Vacum pot Aeropress Džezva Moka konvička Chemex
ZÁKLADNÍ MYŠLENKY každá metoda přípravy kávy má vliv na konečnou chuť nový směr vnímání kávy kvalita kávy a zpracování kávy kulinární zážitek odlišnost přípravy
FRENCH PRESS Základní princip: Káva má plnější tělo a silnější chuť. první verze FP je z roku 1806 a autorem je Benjamin Thompson Základní princip: mechanické oddělení vzniklého sedimentu od nápoje. Káva má plnější tělo a silnější chuť.
FRENCH PRESS Ingredience: teplá voda (92-96 °C; 0,5l na 30 g namleté kávy) namletá káva (hrubší namletí) doba extrakce (4 minuty) Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2008, roč. 2008, 11-12. s. 65. ISSN 1213-4627
VACUM POT první prototypy vznikly v Berlíně, koncem 17. stol. káva je výrazně silná vakuový kávovar se skládá z: dvě skleněné nádoby trubice filtr Vakuový kávovár Cona z počátku 20. století, používaný v pražské kavárně Al Cafetero Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2009, roč. 2009, 07-08. s. 52. ISSN 1213-4627
VACUM POT Postup přípravy kávy: Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2008, roč. 2008, 11-12. s. 66. ISSN 1213-4627 Ray Sato; Vacum pot; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Siphon2cafebalcony.gif?uselang=cs; CC-BY-SA 3.0,2.5,2.0,1.0. [17. 03. 2013]
AEROPRESS Součásti: Výhody Postup přípravy kávy: plastový válec, píst, sítko, papírový filtr Výhody příprava 1-2 min. nízké procento kofeinu malé množství hořkých látek káva je čistá a bez jakékoli prašnosti Postup přípravy kávy: nejprve papírový filtr promyjeme vodou a vložíme ho do sítka a tím se uzamkne na konec plastového válce, který se umístí na šálek; do válce se nasype jemně umletá káva a voda o teplotě 95 °C, promíchá se ihned se nasadí píst a lehkým tlakem se extrahuje výsledný nápoj.
AEROPRESS Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2011, roč. 2011, 11-12. s. 56. ISSN 1213-4627
TURECKÁ DŽEZVA Tradiční je způsob přípravy kávy „turecká káva“ (Turecko, Balkán, část Ruska) Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2008, roč. 2008, 11-12. s. 67. ISSN 1213-4627
TURECKÁ DŽEZVA Příprava: Do džezvy nasypeme jemně mletou kávu, kterou smícháme se studenou vodou. Přivedeme k varu. Na povrchu se vytvoří pěna, která vám začne pomalu kypět (jakmile káva vzkypí až k okraji konvičky, odstavte ji od zdroje tepla, počkejte až se káva usadí a poté znovu dejte na zdroj tepla a nechte vzkypět). Pěnu lze odebírat do nahřátých šálků Vychytávky: karamelizace cukru kardamon
MOKA KONVIČKA Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2008, roč. 2008, 11-12. s. 67. ISSN 1213-4627
MOKA KONVIČKA Jednoduchý systém přípravy kávy Sam Fentress; Moka.steam; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moka.steam.png; [17. 03. 2013]
CHEMEX Méně známý způsob přípravy, ale odborníky ceněn pro schopnost připravit extrémně čistý a komplexní šálek. Chemex pochází z roku 1940, autorem je dr. Peter Schumbohm. Ingredience: teplá voda (92-96 °C; 0,5l na 30 g namleté kávy) namletá káva (hrubší namletí) papírový filtr doba extrakce (4 minuty)
Použitá literatura: Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2008, roč. 2008, 11-12. s. 64-67. ISSN 1213-4627. Beverage & gastro. Praha: Wagner press, s.r.o., 2011, roč. 2011, 11-12. s. 56. ISSN 1213-4627 Použité zdroje: http://www.caffemorettino.cz/94-oblasti-pestovani.html; [17. 09. 2013] http://www.espreso.cz/; [17. 09. 2013] http://www.doubleshot.cz/prislusenstvi/alternativni-metody-pripravy-kavy-doma; [17. 09. 2013] Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.