Keplerovy zákony.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
Advertisements

důsledky v krajinné sféře
POHYB V GRAVITAČNÍM POLI
POHYBY TĚLES VE VĚTŠÍCH VZDÁLENOSTECH OD ZEMĚ
Gravitační pole.
4. Přednáška – BBFY1+BIFY1 gravitační pole
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _633 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
5. Práce, energie, výkon.
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
MECHANIKA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Keplerovy zákony Jan Janoušek F11125.
Dynamika hmotného bodu
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastMechanika DUMVY_32_INOVACE_MF_135 TémaKeplerovy.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F29/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Keplerovy zákony Autor:
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Pohyby Země Název školy
KOF/FI – Gravitační síla Země
Šikmý vrh trajektorie:.
Gravitační pole Gravitační síla HRW kap. 14.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
GRAVITAČNÍ POLE.
Kruhový pohyb Určení polohy Polární souřadnice r, 
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Keplerovy zákony a gravitační.
Mechanika Gravitační pole.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
německý matematik, astrolog a astronom
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _631 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
ASTROFYZIKA.
4. Přednáška – BOFYZ gravitační pole
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU DOSTŘEDIVÁ SÍLA Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Rovnoměrný pohyb po kružnici 2
Gravitační síla, gravitační pole Země
Gravitační síla. Gravitační pole
Johannes Kepler ( ).
Pohyby v centrálním gravitačním poli Slunce, Keplerovy zákony
Gravitační síla, gravitační pole
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Sluneční soustava.
PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
VY_32_INOVACE_11-11 Mechanika II. Gravitační pole – test.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _634 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Keplerovy zákony.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Cavendishův experiment Vážení Země. Cavendishův experiment Vážení Země.
Sluneční soustava  Slunce  Planety a jejich měsíce  Trpasličí planety  Planetky (asteroidy)  Komety  Meteoroidy, meziplanetární prach  Transneptunická.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Pohyby v centrálním gravitačním poli
KEPLEROVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_32.
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
MECHANIKA.
Tření smykové tření pohyb pokud je Fv menší než kritická hodnota:
Keplerovy zákony.
Gravitace.
Př 2: V roce 1672, když se nacházel Mars nejblíže Zemi (viz obrázek), astronomové zjistili, že vzdálenost Marsu a Země je 73 mil. km. Dále znali oběžnou.
2. Centrální gravitační pole
2. Centrální gravitační pole
Pohyby v gravitačním poli jednoho tělesa
Transkript prezentace:

Keplerovy zákony

Johannes Kepler žil v letech 1571 – 1630 astronom, matematik, astrolog několik let působil na dvoře císaře Rudolfa II. v Praze, kde také zformuloval dva ze tří jeho zákonů počeštěná forma jeho jména: Jan Kepler

Keplerovy zákony jsou tři fyzikální zákony popisující pohyb planet kolem Slunce. Platí však obecněji pro pohyb libovolného tělesa v centrálním silovém poli, tedy v oblasti působení nějaké dostředivé síly. Lze je tedy použít například i na pohyb Měsíce či umělé družice kolem Země, avšak s menší přesností, neboť vliv Slunce je v tomto případě nezanedbatelný.

1.Keplerův zákon – zákon drah „Planety obíhají okolo Slunce po eliptických drahách s malou výstředností, v jejichž jednom společném ohnisku je Slunce.“ popisuje tvar trajektorií planet pohybujících se v gravitačním poli tento zákon říká, že planety se pohybují po rovinných křivkách (elipsách či kružnicích), kolem stálého středu (centra), což znamená, že vektor zrychlení, a tedy i síla způsobující tento pohyb leží v rovině dráhy planety se periodicky vzdalují a přibližují ke Slunci hlavní vrchol elipsy, v němž je planeta nejblíže Slunci se nazývá přísluní (perihélium), hlavní vrchol, v němž je planeta nejdále od Slunce se nazývá odsluní (afélium)

2.Keplerův zákon – zákon ploch „Obsahy ploch opsaných průvodičem planety (spojnice planety a Slunce) za stejný čas jsou stejně velké.“ Průvodič planety je spojnice hmotného středu planety s hmotným středem Slunce. Velikost i směr průvodiče se při pohybu planety kolem Slunce neustále mění. Průvodič však vždy za stejnou dobu opíše plochu se stejným obsahem. To je důvodem, proč se tento zákon někdy nazývá zákon ploch. Plyne z něj, že oběžná rychlost planet se zmenšuje se vzrůstající vzdáleností od Slunce (těles od centrálního tělesa).

„Plošná rychlost planety je stálá.“ 2.Keplerův zákon Plocha opsaná průvodičem za 1 s je plošná rychlost, proto lze vyslovit 2.zákon Keplerův také takto: „Plošná rychlost planety je stálá.“ Postupná rychlost planety je největší v perihéliu (přísluní), nejmenší v aféliu (odsluní). Tato skutečnost a sklon ekliptiky k rovníku způsobují, že sluneční dny nejsou na Zemi během roku stejně dlouhé, a proto musíme používat střední sluneční čas. Průvodič dosahuje největší hodnoty v aféliu   rmax = a (1+e) a nejmenší v perihéliu : rmin = a (1-e)    Plošná rychlost dr..elementární přírustek r…polohový vektor Plocha opsaná průvodičem planety za stejný čas

3.Keplerův zákon „Poměr druhých mocnin oběžných dob dvou planet je stejný jako poměr třetích mocnin jejich velkých poloos (středních vzdáleností těchto planet od Slunce).“ T1 a T2 jsou oběžné doby dvou planet a1, a2 jsou délky jejich hlavních poloos *Tento zákon platí v tomto tvaru jen tehdy, jsou-li hmotnosti planet zanedbatelně malé ve srovnání s hmotností Slunce, což je u planet Sluneční soustavy splněno.

odkazy na java aplet zde nebo zde Děkuji za pozornost Michal Smazal P05481