Strukturované učení PROJEKT EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt EU – OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Projekt EU Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka – základní krok do života CZ 1.07/1.2.33/ Číslo aktivity: 02 ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK.
„Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
PROJEKT EU „Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka – základní krok do života“ CZ 1.07/1.2.33/ Číslo aktivity: 03 ČLOVĚK A PŘÍRODA.
Projekt EU - OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
„ROZVOJ KOMUNIKACE U ŽÁKŮ S AUTISMEM“
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
ROZVÍJEJÍCÍ AKTIVITY V PROCESU VÝUKY V PRAXI
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
ROZPOČET PROJEKTU Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka -základní krok do života Registrační číslo:CZ.1.07/1.2.33/
- projekt FRVŠ Inovace předmětu Alternativní a augmentativní komunikace - tematický okruh – F5A PROJEKT 2590/2011.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Lidé kolem nás…….. Speciální mateřská škola Blanická 16 Olomouc
Projekt EU – OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Základní škola a Odborná škola Zbůch, V Sídlišti 349, Mgr. Milena Peteříková Konference projektu 11. listopadu 2009 Studijní a vědecká knihovna,
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Zdravá škola.
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Průřezová témata klíčových kompetencí
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Rámcové a školní vzdělávací programy
Práce s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami. Příklady dobré praxe.
„Abych nemluvila jako tatar…“ Eva Hartmannová Iva Pecháčková Kdo má lepší příležitost naučit se anglicky?
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Grantový projekt INKLUSIVNÍ ŠKOLA Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa: Počáteční vzdělávání Oblast podpory: Rovné příležitosti.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
„KVALITNÍ A EFEKTIVNÍ VÝUKA ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÉHO ŽÁKA
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Základní škola a Praktická škola, Jičín
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Sociální čtení.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Centrum kolegiální podpory CKP
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Strukturované učení PROJEKT EU „Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka – základní krok do života“ CZ 1.07/1.2.33/01.0002 Číslo aktivity: 01 Strukturované učení

Strukturované prostředí Strukturované učení Strukturované prostředí Tři třídy vybaveny speciálním nábytkem Žák pracuje na vytvořeném pracovním místě /individuální či samostatná činnost/ Strukturované prostředí dává žákovi odpověď na otázku KDE?

Strukturované učení Režim dne Nástěnné denní režimy složené z piktogramů Žák má každý den připravený „rozvrh hodin“ u svého pracovního místa, po splněném úkolu /činnosti/ otočí piktogram a přendá ho z prvního sloupce do druhého Nástěnné denní režimy dávají žákovi odpověď na otázku CO a KDY budu dělat?

Strukturované krabice Strukturované učení Strukturované krabice Zakoupeno 220 strukturovaných krabic Žák pracuje s krabicemi při samostatné práci v lavici Strukturované krabice /krabicové úlohy/ procvičují jemnou motoriku, logické souvislosti, prostorovou orientaci, umožňují vkládání tvarů, třídění obrázků podle kategorií, třídění podle velikosti a barvy, přiřazování předmětů k obrázkům Vizualizace činností dává žákovi odpověď na otázku JAK dlouho budu pracovat? – dodržujeme pravidlo zleva doprava , shora dolů, kódy

Strukturované učení Komunikační kniha Komunikační kniha zpracovaná v podobě listinné nebo v iPadu Používají někteří žáci, kteří nekomunikují verbálně Komunikační kniha zahrnuje témata – rodina, činnosti doma, učitelé, spolužáci, činnosti ve škole, hygiena, nápoje, potraviny a části těla Žák pomocí komunikační knihy vyjadřuje své potřeby - domluví se se svým nejbližším okolím

Edukačně hodnotící profil Strukturované učení Edukačně hodnotící profil Zpracovává se v písemné podobě a následně vyhodnocuje úroveň jednotlivých oblastí PC program Stanoví vývojovou úroveň žáka v jednotlivých oblastech Tvoří podklady pro hodnocení vývojové úrovně žáků s poruchou autistického spektra Slouží pro sestavení Edukačních plánů pro daný školní rok

Monitorovací indikátory Strukturované učení Monitorovací indikátory „Aplikace metod strukturovaného učení v praxi“ – popisuje a přibližuje metodu strukturovaného učení tak, jak je uplatňována v naší škole „Soubor obrázků pro vytváření strukturovaných úloh“ – podklad pro vytváření krabicových úloh, výuku a procvičování jednotlivých tematických celků podle ŠVP Metodický inspirativní materiál pro pedagogické pracovníky

Strukturované učení DVPP Rozvíjení klíčových kompetencí u dětí dle specifických potřeb jednotlivých dětí – 12 pedagogů Výchova a vzdělávání dětí s autismem I., II. a III. – 2 ped. Práce s žáky s ADHD a dalšími neurologickými onemocněními – 1 ped. Augmentativní a alternativní komunikace ve škole – 2 ped. Zabezpečení výuky žáků se speciálním vzdělávacími potřebami – 22 ped. Funkční komunikace s klienty s PAS – 16 ped. Muzikoterapie v práci s autistickými a mentálně retardovanými klienty -1 ped. Zakoupena odborná literatura Získání, zvyšování a prohlubování odborné kvalifikace  

Strukturované učení Cíl klíčové aktivity Vyučovat žáky metodou strukturovaného učení, které využívá strukturovaného prostoru, časového plánu, vizualizace, pravidelnosti a odměny. Dosažení cíle: Žáci vyučováni metodou strukturovaného učení v 7. třídách ZŠS  

Strukturované učení Poděkování Děkuji všem pedagogům za velmi náročnou práci na projektu, za zavedení metody strukturované výuky do vyučování žáků s autismem i žáků se středně těžkou a těžkou mentální retardací.   Mgr. Lenka Havlíková