SPAMMING Co, jak, proč, kdy a s kým?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální sítě.
Advertisements

Elektronický podpis.
Počítačové praktikum Úvod do předmětu
1 Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Internet - historie.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Soukromoprávní odpovědnost ISP Radim Polčák. 2 Pojem ISP § 2 písm. a zákona č. 480/2004 Sb. [Pro účely tohoto zákona se rozumí] službou informační společnosti.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Počítačové viry a jiné hrozby
Informatika Internet.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
Ukládání dat, a spam INTERNET Ukládání dat, a spam.
Elektronická komunikace
Podnikání na Internetu - mnohostranná komunikace Letní semestr 2005 Jana Holá V.
Internet.
Studijní IS a spisová služba Miroslav Křipač
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
11. SLUŽBY INTERNETU.
Bezpečnost na internetu,
Využití informačních a komunikačních technologií (ICT) Informační systémy ve státní správě.
Poplašné zprávy a otravná pošta Poplašné zprávy  Hoax: Poplašná zpráva, která varuje před neexistujícím nebezpečím Falešná zpráva žádající o pomoc.
Internet ale velmi výrazně slouží i pro komunikaci, přičemž jednoznačně nejpoužívanějším komunikačním prvkem je . Význam slova lze přeložit.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Počítačová bezpečnost Je obor, který se zabývá zabezpečením počítače.
Elektronická pošta Název školy
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
ANOTACE Prezentace obsahuje informace o etickém chování při elektronické komunikace a nebezpečí při elektronické komunikaci. Druh učebního materiáluDUM.
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
Elektronická pošta Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník.
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Výhody u Rychlost Spolehlivost Je to levné Může obsahovat přílohy.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
Ochrana osobních práv zaměstnanců a majetkových zájmů zaměstnavatele Ústav práva a humanitních věd , Brno Bc. Jiří Krupník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_233.
Počítačová bezpečnost
Co to je? je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy. Lze ho udělat např. u seznam.cz, centrum.cz,
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
VY_32_INOVACE_01-52 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informatika Tematický okruh: Vyhledávání.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace 2. část aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_17_Obsah ové zprávy Téma: Obsah ové zprávy.
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
TISKOPISY JEDNODUCHÉ KOMUNIKAČNÍ ŽÁNRY
Unix a Internet 8. Elektronická pošta
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Elektronická komunikace
ELEKTRONICKÁ KOMUNIKACE
Škodlivý software, počítačové viry
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Elektronická pošta.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
(1) (Electronic Mail) je služba určená pro zasílání zpráv (pošty) mezi uživateli Každý uživatel, který chce přijímat poštu, musí mít zřízenou.
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

SPAMMING Co, jak, proč, kdy a s kým?

Co je spam? = hromadné rozesílání nevyžádaných zásilek elektronickou poštou

Základní pojmy junk (harampádí, veteš) junk mail = listovní nevyžádaná pošta junk faxes = nevyžádané faxové zprávy junk mail-u = rozesílání nevyžádaných zásilek elektronickou poštou - v síti USENET se používá termín spam (podle jedné skeče humoristické skupiny Monty Pyton) spammer = subjekt, který spamy fakticky rozesílá, ale nemusí být totožný s tvůrcem

Druhy spammingu Podle obsahu Podle způsobu šíření - reklamy, inzeráty - zázračné léčebné metody a postupy, návody na rychlé zbohatnutí - řetězové dopisy - pomluvy, nesmysly, urážky Podle způsobu šíření - šíření elektronickou poštou - šíření prostřednictvím diskusních skupin - prostřednictvím služeb pro skupinovou diskuzi v on-line režimu

Podle způsobu, jakým jsou určeni příjemci přímé rozesílání na konkrétní adresy - které získá např. sběrem adres z WWW, monitorování diskusí a konferencí… nepřímé rozesílání - s využitím distribučního potenciálu určitého přenosového kanálu → spammer adresuje svůj spam tomuto kanálu a příjemci se stávají všichni příslušníci, bez toho, aby se spammer dozvěděl jejich identitu

Čím nám spam škodí? obtěžuje uživatele - už jenom prodíráním se a rozpoznáváním spamu a jeho mazáním omezuje funkčnost komunikačních systémů - spotřebovává určitou část přenosové kapacity a schopnosti přenášet data významnou část nákladů na rozesílání přenáší na uživatele zneužívá osobních údajů - využití e-mailových adres pro jiné účely, než k jakým byly určeny

V čem spočívá problém? aktivity, které iniciuje jedna strana (rozesílatel – spammer a jeho zákazník) a které sledují pouze jednostranné cíle, ale do spoluúčasti na těchto aktivitách jsou proti své vůli nuceni i další strany (příjemci), ti se na tom musí podílet, i když to nechtějí nebo s tím dokonce nesouhlasí

Jak na nás přijdou? pokud se naše e-mailová adresa objeví kdekoliv na Internetu na jakýkoliv webových stránkách, nebo v adresních knihách poštovních programů (např. Outlook), začnou na ni rozesílat poštu sami si zjistí přítomnost zavináče @ na stránce, k němu si přilepí text před ním a za ním (jméno, doména) → abraka dabra - a náš e-mail je na světě a už jim nic nebrání v jeho rozesílání dál a dál

Jak bojovat? legislativními opatřeními Zákon 480/2004 o některých službách informační společnosti Zakazuje se šíření nevyžádaných obchodních sdělení za použití elektronických prostředků. Zákon zabraňující spamu má ale podstatný problém. Neošetřil politické, ideologické a náboženské spamování, které má výjimku díky směrnici EU. Tím pádem se nevyhneme zaplavování našich poštovních schránek výplody politických stran, církví nebo náboženských fanatiků.

technickým opatřením - filtrace a mazání zpráv, i když toto řešení v podstatě nic neřeší, protože zprávu musíme identifikovat, což zabere spoustu času, energie a tím pádem i náklady jsou vyšší - co nejméně zveřejňovat své e-mailové adresy na Internetu, pokud je to nevyhnutelné, svou adresu nepsat ne ve tvaru jmeno@domena.cz, ale např. ve tvaru jmeno(z)domena.cz, nebo také jmeno-zavinac.domena.cz → hlavně se vyhnout znaku @

osvěta - vytvoření společenské atmosféry, která by vzala spammerům jejich motivaci - vytváření negativní publicity firmám, která je pro ně je mnohem škodlivější, než přínos, který mají ze spammingu - zlepšování veřejného povědomí o podstatě problému a možnostech obrany proti němu

Odkud vane vítr? objem spamu neustále narůstá → až 80% spamu a 20% legitimní pošty - asi 42% spamu pochází z USA, 14% z Jižní Koree; Čína, Velká Británie, Francie, Španělsko nebo Taiwan a Mexiko přispívají asi 1% - 40% světového spamu mají na svědomí počítače kompromitované hackery a viry