Hyperkinetické poruchy F 90.1 Emoční poruchy F Poruchy chování F91

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Asertivita.
Advertisements

FARNÍ CHARITA Karlovy Vary
Nábo ž enství  islám  nejmladší z 3 tzv. abrahamových nábo ž enství  druhé nejrozší ř en ě jší nábo ž enství  Korán  monoteismus  46 stát ů  Šárí‘a.
PEDOPSYCHIATRIE - obecná část
Sluneční elektrárna Získávání energie ze slunečního záření patří z pohledu životního prostředí mezi nejšetrnější způsoby. V poslední době se těší značné.
ALKO JÓGA PRAVIDELNÝM PROCVIČOVÁNÍM DOVEDETE PROVEDENÍ JEDNOTLIVÝCH POZIC K DOKONALOSTI.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
PEDOPSYCHIATRIE - speciální část
o.s. Péče o duševní zdraví
Etopedie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
DĚTI NA CESTĚ Zdravotní, psychické a sociální důsledky náhradní péče
… jiné je tvé dít ě. Jiné ve svém duševním bohatství, jiné v rozvoji svých schopností, jiné ve vztazích ke sv ě tu, jiné ve svém jednání i po č ínání,
 O co se pokoušíme  Stav p ř i minulé minikonferenci  Jak jsme pokro č ili  Po č ítání fitness  Problémy, na které jsme narazili  O co se pokusíme.
Narušená komunikační schopnost
Skokan hn ě dý Rana temporaria. Popis Skokan hn ě dý má velký areál rozší ř ení, ž ije v Evrop ě od Pyrenejí a ž k Uralu v č etn ě Č R. Je rozší ř en.
Diagnostika. Hodnotíme:  Závažnost, dlouhodobé přetrvávání  Poruchy chování ve vztahu k rodině  Poruchy chování vázané na činnost v partě  Poruchy.
ˇ (H2O).  Voda je velmi č astým nám ě tem v um ě ní. Vyskytuje se tém ěř ve všech um ě leckých sférách….a ť u ž se jedná o fotografii, obrazy, hudbu.
Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Hlavním cílem DZ je možnost aktivního zapojení d ě tí a mládeže do zlepšování života ve m ě st ě Litom ěř ice a okolí. Dalšími p ř ínosy jsou: ZZázemí.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Patologie mluvní komunikace v sociální interakci
Klasifikace poruch chování
PORADENSTVÍ OD NAROZENÍ
Klasifikace duševních poruch
Sociální patologie SCPT SCPA
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Specifické dětské diagnózy
Hyperkinetická porucha, ADHD a poruchy chování
Poruchy psychického vývoje
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Mgr. Marika Kropíková.  Řešení záškoláctví je složitý proces, při kterém jsou zainteresovaní pedagogové, zaměstnanci státní správy a orgány činné v péči.
Adolescence doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D. Fakulta sportovních studií Masarykova univerzita.
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
PhDr. Pavel Be ň o Tel nebo
Poruchy chování, poruchy emocí a sociálních vztahů a jiné neorganické poruchy v dětství.
Koordina č ní skupina Rodiny, d ě ti a mládež Zámek "Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v D ěč ín ě " CZ.1.04/3.1.03/ “ 3. Komunitní.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Etopedie Speciální pedagogika dětí a mladistvých s poruchami chování.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kosterní a svalová soustava. odchylky ve tvaru lebky rozštěp patra, horní čelisti a rtu končetiny postižení kyčelního kloubu deformity hrudníku překřížená.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0801_ŽIVOTNÍ Ú. Téma: Pojem _ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ Číslo projektu:
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO Datum ověření ve výuce: Téma: Evropská unie Tématický okruh: Nadnárodní společenství Vzdělávací.
Sociálně-patologické jevy u dětí a mládeže Pojem patologie Sociální deviace Sociální kontrola (vnější, vnitřní – formální/neformální)
Sociální patologie SCPT SCPA 3. přednáška Dělení poruch chování Příčiny poruch chování Doc. PaedDr. Marie Kocurová, Ph.D. FPE ZČU v Plzni.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_18_20_špatný spánek.
Následky falešných nařčení ze sexuálního zneužití u dětí
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
EMOCIONÁLNÍ PORUCHY V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ ODLIŠNOSTI V MENTÁLNÍM VÝVOJI A VE VÝVOJI PSYCHICKÉM – PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY.
Mgr. Kateřina Lojdová 6. lekce: Problémový žák Mgr. Kateřina Lojdová
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
PEDOPSYCHIATRIE - obecná část
Vývojová psychologie Prenatální období.
EMOCIONÁLNÍ PORUCHY V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ ODLIŠNOSTI V MENTÁLNÍM VÝVOJI A VE VÝVOJI PSYCHICKÉM – PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY.
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
Základní pojmy speciální pedagogiky
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Školská sociální práce
Výběrové kempy v Policii ČR
Organické duševní poruchy
Člověk jako bytost bio psycho sociální
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Poruchy chování a emocí se začátkem obvykle v dětství a v adolescenci F90– F98 Hyperkinetické poruchy F 90.1 Emoční poruchy F93 Poruchy chování F91 Poruchy sociálních vztahů se vznikem specifickým pro dětství a adolescenci F94 Tikové poruchy F95 Jiné poruchy chování s počátkem obvykle v dětství a adolescenci F98 Neorganická enkopréza F98.1 NKS – Dysfluence – koktavost F98.5

Hyperkinetické poruchy F 90 Porucha aktivity a pozornosti F90.0 Syndrom nedostatku pozornosti s hyperaktivitou. Hyperkinetická porucha F90.1 Stejná symptomatika včetně poruch chování, které často přes agresi v mladším věku ústí do disociálního chování v adolescenci. Nácvik sociálně přijatelného chování

Poruchy chování F91 Porucha chování ve vztahu k rodině Nevhodné, nestimulující psychosociální prostředí – narušené vztahy, provokace, vzdor, neposlušnost, nepřátelství, přecitlivělost, dráždivost, podezíravost, mstivost, ničení, krádeže… Nesocializovaná porucha chování F91.0 Chování samotářského, agresivního typu, násilnosti, útěky, vandalismus… Socializovaná porucha chování F91.2 Zapojení do party – vztah, rituály, krádeže, týrání, agrese méně často, záškoláctví, negativní postoje k autoritám…

Emoční poruchy se začátkem specifickým pro dětství F93 Separační úzkostná porucha F93.0 Fobická úzkostná porucha v dětství F93.1 Školní fobie Sociální úzkostná porucha F93.2 Porucha sourozenecké rivality

Poruchy sociálních vztahů –vznik specificky v dětství a adolescenci F94 Syndrom psychické deprivace z nedostatku časného, pevného a bezpečného sociálního kontaktu s důvěrně známými lidmi. Elektivní/selektivní/totální mutismus F94.0 Reaktivní porucha příchylnosti v dětství F94.1 Dezinhibovaná poruch a příchylnosti v dětství F94.2 Porucha se často týká tzv. ústavních dětí.

Tikové poruchy F95 Tiky jsou bezděčné, rychlé, prudké a často opakované pohyby. Projikují se na celém těle, nejčastěji v obličeji a v oblastech malých svalových skupin (mrkání, krčení nosu, trhání ramen,hlasové tiky). Mohou vznikat i nápodobou nebo drážděním. Děti jsou přecitlivělé, unavené, se zvýšenou tenzí. Může být přechodná, chronická motorická, vokální porucha, kombinovaná mnohočetná vokálně motorická porucha s celoživotní prevalencí.

Jiné poruchy chování s počátkem obvykle v dětství a adolescenci F98 Neorganická enuréza F98.0 Neorganická enkopréza F98.1 Koktavost F98.5