AKVŠ – silná asociace s jasnou vizí do roku 2020 Iva Prochásková Bibliotheca academica 2012, 26.–27. 9. 2012, Pardubice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
ECVET v Programu celoživotního učení
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Bibliotheca academica – CPVŠK 2010, 2.– , Brno AKVŠ v roce 2010… a jak dál? Iva Prochásková
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
AKVŠ – nová témata – nové výzvy Marta Machytková předsedkyně VV.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
ASOCIACE KNIHOVEN VYSOKÝCH ŠKOL ČR SLAVÍ 10. NAROZENINY BARBORA RAMAJZLOVÁ
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Bibliotheca academica – CPVŠK 2009, 3.– , Zlín AKVŠ v roce 2009… a jak dál? Iva Prochásková
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
CPVŠK 2003 Asociace knihoven vysokých škol v roce 2003 Barbora Ramajzlová ČVUT Praha.
CPVŠK 2006, UP Olomouc jde do světa … Iva Prochásková, UK UPa.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Činnost komise IVIG v roce 2003 CPVŠ 2003, Hradec Králové, Ludmila Tichá
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Úkoly TA ČR v oblasti aplikovaného výzkumu
Individuální projekt OP VVV
Zpráva kontrolního výboru
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Sociální práce TEĎ a TADY II
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
I. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

AKVŠ – silná asociace s jasnou vizí do roku 2020 Iva Prochásková Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice

O čem bude řeč Potřebuje AKVŠ nějaké změny? Vyhodnocení deseti let fungování a činnosti Inspirace v zahraničí Nová strategie Strategický plán pro roky 2013 až 2015 Jakou budoucnost má AKVŠ? Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice

Změny? Změny! Tempora mutantur … Kdo chvíli stál … Není potřeba měnit základní programové cíle, ale cesty vedoucí k jejich naplňování Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice

Vyhodnocení uplynulých deseti let Silné stránky  Platforma pro: Koordinaci řešení společných problémů Nezištné sdílení zkušeností a „dobré praxe“ – přínos pro zvyšování kvality knihoven členů  Dobrá spolupráce s RVŠ  Zapojení do mezinárodních organizací, vytvoření FPZC  Vnímání AKVŠ zvenčí – je to organizace, kterou je možno požádat o konzultace k odborným knihovnickým problémům, s níž je třeba počítat Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice

Vyhodnocení uplynulých deseti let (2) Slabé stránky  Neujasněnost postavení VŠK v systému knihoven  Zpětná vazba od jednotlivých členů  Systém řízení činnosti Chybí dlouhodobější koncepce  VV Úkoly rozložené nerovnoměrně, přetížení některých členů Nedostačující odbornost (např. právní problémy) Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice

Inspirace ze zahraničí IFLA – materiály k projektu Building Strong Library Associations  Připravenost ke změnám  Finanční udržitelnost LIBER  Strategický plán  Systém řízení činnosti

Nová strategie Cílem změn je dosáhnout zefektivnění činnosti AKVŠ a zvýšení pozitivního dopadu této činnosti v informační infrastruktuře pro vzdělávání a VaVaI. Navrhované změny  Realizovat činnost AKVŠ na základě „Strategického plánu“  Zefektivnit práci VV, rovnoměrněji rozložit úkoly  Využívat ve větší míře profesionální konzultační služby  Změnit systém členských poplatků podle velikosti institucí Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice

Strategický plán (SP) Definuje oblasti stěžejní pro činnost AKVŠ v následujícím tříletém období (shodné s funkčním obdobím VV) Je vypracován VV s využitím návrhů členů a předložen ke schválení na výroční konferenci. V dalších letech je kontrolováno plnění a může být upraven po schválení výroční konferencí Je realizován prostřednictvím klíčových aktivit Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice

Klíčové aktivity (KA) KA jsou rozvíjeny v práci odborných komisí. V rámci jedné komise může pracovat několik neformálních skupin řešících dílčí úkoly Cíle KA jsou naplňovány různými formami: pořádáním seminářů, workshopů, vytvářením doporučení a materiálů popisujících „dobrou praxi VV monitoruje plnění cílů, navrhuje opatření při neplnění, prodloužení KA do dalšího období či ukončení Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice

Zefektivnit práci VV, rovnoměrněji rozložit úkoly aneb jak sestavovat kandidátku Rovnoměrné zastoupení škol  Podle velikosti?  Podle oborů?  Podle regionů? Lze se oprostit od těchto hledisek a volit členy podle  Odborného zaměření na KA v souladu se SP?  Prestiže v rámci vysokoškolské knihovnické komunity?  Zkušeností a výsledků dosavadní práce? Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice

Další změny Využívat ve větší míře profesionální konzultační služby Cílem změny je zvýšit profesionalitu reakce AKVŠ na právní problémy, a další odborné problémy vyžadující rozsáhlou znalost problematiky (např. licenční vyjednávání) Změnit systém členských poplatků podle velikosti instituce Vytvořit tři kategorie členů podle velikosti VŠ (počet studentů a/nebo akademických pracovníků) S – zůstává Kč M – Kč L – Kč Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice

Strategický plán na léta 2013 až 2015 VV navrhuje čtyři klíčové aktivity  podpora otevřeného přístupu jako změny v komunikaci vědeckých výsledků  zajištění informační infrastruktury pro vzdělávání a výzkum  podpora informačního vzdělávání a zvyšování informační gramotnosti na VŠ  nové trendy ve VŠ knihovnách, zvyšování jejich kvality Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice

Harmonogram Veřejná diskuse k předloženým návrhům změn, ke způsobu volby VV, k navrženému SP (návrhy členů k rozpracování KA do konkrétních cílů a činností): do VV: do  Shromáždí a vyhodnotí připomínky, rozpracuje SP v KA podle došlých návrhů  Schválí navržené změny, v případě potřeby připraví změny ve Statutu  Připraví návrh způsobu sestavení kandidátky pro volby do VV VV: do  Připraví materiály pro výroční konferenci Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice

Jakou budoucnost má Asociace? Je to jen v našich rukách! Bibliotheca academica 2012, 26.– , Pardubice