Slovoživota Červenec 2009 „Prodejte svůj majetek a rozdejte na almužnu. Opatřte si měšce, které nezpuchřejí, poklad v nebi, kterého neubývá, kam se k.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
…žiji podle Božích přikázání? …daruji peníze pro misii…?
Advertisements

Slovo života Prosinec 2009 „Tak ať vaše světlo svítí lidem, aby viděli vaše dobré skutky a velebili vašeho Otce v nebesích.“ (Mt 5,16)
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Březen 2009 Slovo života „O cokoli budete prosit Otce ve jménu mém, dá vám.“ (Jan 16,23)
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Slovo života Srpen 2009.
Slovoživota Leden 2010 Ve dnech 18. až 25. ledna se v mnohých částech světa slaví týden modliteb za jednotu křesťanů, jinde slavený o Letnicích. Chiara.
Slovo života Říjen 2009.
Slovo života prosinec 2012 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)
„Takto však je sice mnoho údů, ale jenom jedno tělo.“ (1 Kor 12,20)
Slovo života Březen 2011 „Jsem služebnice Páně: ať se mi stane podle tvého slova!“ (Lk 1,38)
Únor 2009 „Když někdo přichází ke mně a neklade svého otce, svou matku, ženu, děti, bratry a sestry – ano i sám sebe – až na druhé místo, nemůže být.
Slovoživota Prosinec 2008 „Ne má vůle ať se stane, ale tvá.“ (Lk 22,42)
červenec 2013 Slovo života „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)
září 2013 Slovo života „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1. Jan 3,18)
Slovo života života Duben 2009 „Bděte tedy, protože nevíte, který den váš Pán přijde.“ (Mt 24,42)
Slovoživota Únor 2010 „Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mě, bude zachráněn; bude moci vcházet i vycházet a najde pastvu.“ (Jan 10,9)
Slova Květiny.
Slovo života Slovo života Duben 2012 Duben 2012 „Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil.“ (Jan 15,3) „Vy jste už čistí tím slovem, které.
Slovoživota Září 2009 „Nejprve tedy hledejte Boží království a jeho spravedlnost, a to všechno vám bude přidáno.“ (Mt 6,33)
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
Já vím, takových věcí chodí hodně, ale tohle je vážně miloučký.
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Slovoživota Září 2010 „Neříkám ti nejvíc sedmkrát, ale (třeba) sedmdesátsedmkrát.“ (Mt 18,22)
Malé povzbuzení pro chvíle volna
Skuteční přátelé jsou vše co v životě máš!
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Dosáhni cíle!.
Čtěte pomalu a tiše!  .
Slovoživota Květen 2009 „Navzájem si pomáhejte podle míry Božích darů jako dobří správcové rozmanité Boží milosti.“ (1 Petr 4,10)
Ve společenství s Matkou Boží
Můžeš mít radost 1.Můžeš mít radost ve svém srdci
Slovo života Slovo života květen 2012 květen 2012.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
1. Zpívej, že lásku a Boha znáš a že Bůh tebe zná. A když se zlého cos přihodí, on že tě pozvedá. Zpívej mu žitím svým, zpívej, že on dal ti jistotu radost.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan.
Slovo života srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9).
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
Rodina byla nepohostinná a odmítla anděly nechat v místnosti pro hosty
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Slovo života Srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9)
Miluj tak, jako by tě ještě nikdy
Ref.: Nám, Pane, dal jsi Slovo své, Ducha svého dej nám též.
UŽITEČNÉ MYŠLENKY.
1. Bože, dík ti vzdávám, | že jsi Otcem mým, | zlá když přijde zpráva, | se vším k tobě smím, | v každičkou že chvíli | přístup k tobě mám, | a že sám.
1. Ó bratří, tento den | ať novou písní jásá! | Náš jazyk, vazby prost, | ať Páně skutky hlásá! | Jak tenkrát svatý Duch | své věrné vystrojil, | ó prosme,
Září 2013 Slovoživota „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1Jan 3,18)
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
Slovo života Prosinec 2010 „Vždyť u Boha není nic nemožného.“ (Lk 1,37).
“Co­ko­li jste udě­la­li pro jed­no­ho z těch­to mých nej­po­sled­něj­ších brat­ří, pro mne jste udě­la­li.“ (Mt 25,40) Slovo života Duben 2016.
Slovo života Říjen 2012.
Slova Květiny.
Slovo života Duben 2013.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Květen 2012.
Slovo života Červen 2013.
Malí andělé.
Můžeš mít radost 1.Můžeš mít radost ve svém srdci
Skuteční přátelé jsou vše co v životě máš!
Malé povzbuzení pro chvíle volna
Transkript prezentace:

Slovoživota Červenec 2009

„Prodejte svůj majetek a rozdejte na almužnu. Opatřte si měšce, které nezpuchřejí, poklad v nebi, kterého neubývá, kam se k němu zloděj nedostane a kde ho mol nerozežere.“ (Lk 12,33)

Jsi mladý a rád bys naplno prožil život, zaměřený na radikální uskutečnění nějakého ideálu? Poslechni si Ježíše. Nikdo na světě od tebe nežádá tolik jako on. Máš příležitost dokázat svou víru, svou velkodušnost a své hrdinství.

Jsi ve zralém věku a toužíš po seriózním, nasazeném, ale zajištěném životě?

Nebo jsi už pokročilejšího věku a přeješ si prožít svá poslední léta bez sužujících starostí a úplně se spolehnout na toho, kdo tě nezklame? I pro tebe platí tato Ježíšova slova.

Ježíš jimi uzavírá sérii povzbuzení, v nichž tě vyzývá, aby sis - po vzoru nebeských ptáků, kteří nesejí, a polních lilií, které nepředou - nedělal starosti o to, co budeš jíst a do čeho se budeš oblékat.

Musíš tedy ze svého srdce vyhostit veškerou úzkostlivou starost o pozemské věci, protože Otec tě miluje mnohem více než ptáky a květiny a osobně na tebe pamatuje. Proto ti říká:

„Prodejte svůj majetek a rozdejte na almužnu. Opatřte si měšce, které nezpuchřejí, poklad v nebi, kterého neubývá, kam se k němu zloděj nedostane a kde ho mol nerozežere.“

Evangelium v každém svém slově i jako celek vyžaduje od lidí vše, čím jsou, a vše, co mají.

Před Kristovým příchodem Bůh tolik nežádal. Starý zákon považoval pozemské bohatství za dobro, za Boží požehnání. Požadoval-li, aby se dávala almužna potřebným, bylo to proto, aby dárce získal přízeň Všemohoucího.

Pojem odměny v posmrtném životě zevšeobecněl v židovství až později. Jeden král odpověděl tomu, kdo mu vytýkal, že mrhá svým majetkem: „Moji předkové hromadili poklady pro život zde na zemi, já jsem ale nahromadil poklady pro život v nebi.“

Originalita Ježíšova slova tedy spočívá v tom, že žádá úplný dar, žádá všechno. Chce, abys byl bezstarostným dítětem bez pozemských starostí, dítětem, které se opírá pouze o něho.

On ví, že bohatství je obrovskou překážkou, protože zcela opanuje tvé srdce, zatímco Ježíš je chce mít celé pro sebe. Proto tedy doporučuje:

„Prodejte svůj majetek a rozdejte na almužnu. Opatřte si měšce, které nezpuchřejí, poklad v nebi, kterého neubývá, kam se k němu zloděj nedostane a kde ho mol nerozežere.“

Nemůžeš-li se doslovně zbavit majetku kvůli závazku vůči dalším lidem, nebo proto, že tvé postavení tě zavazuje žít v přiměřeném prostředí, odpovídajícím tvé životní situaci, musíš se ho nepochybně zříci duchovně a být jeho pouhým správcem.

Když pak miluješ druhé a s bohatstvím zacházíš tak, že je spravuješ pro ně, hromadíš poklad, který červotoč nezničí a zloděj neodnese.

Máš však jistotu, že si potřebuješ všechno nechat? Naslouchej Božímu hlasu ve svém nitru; poraď se s někým, nedovedeš-li se rozhodnout.

Dej je tomu, kdo nemá. Uskutečňuj Ježíšova slova: „Prodej… a rozdej!“ Takto naplníš měšce, které nezpuchřejí. Uvidíš, kolik najdeš nadbytečných věcí mezi tím, co máš. Neponechávej si je.

Ale Bůh chce, aby ses staral, nikoliv aby sis dělal starosti. Starej se o to nejnutnější, co potřebuješ k tomu, abys mohl žít přiměřeně svému stavu, své životní situaci. O ostatním platí: Je logické, že žiješ-li ve světě, musíš se zajímat i o peníze a hmotné věci.

„Prodejte svůj majetek a rozdejte na almužnu. Opatřte si měšce, které nezpuchřejí, poklad v nebi, kterého neubývá, kam se k němu zloděj nedostane a kde ho mol nerozežere.“

Pavel VI. byl skutečně chudý. Svědčil o tom způsob, kterým si přál být pohřben: ve zcela prosté rakvi, přímo do země. Krátce před smrtí řekl svému bratrovi: „Už delší dobu mám připravená zavazadla na tu náročnou cestu.“ Právě to je třeba dělat – připravovat zavazadla.

V Ježíšově době se jim možná říkalo měšce. Připravuj je den po dni. Naplňuj je ze všech sil vším, čím můžeš posloužit druhým. Skutečně vlastníš jen to, co dáš. Uvědom si, kolik je ve světě hladu, utrpení, potřeb…

Ukládej do měšců též každý úkon lásky, každý skutek ve prospěch bratří a sester. Dělej tyto skutky pro Boha. Říkej mu ve svém srdci: pro tebe. A dělej je dobře, dokonale. Jsou určeny pro nebe, zůstanou navěky.

„Prodejte svůj majetek a rozdejte na almužnu. Opatřte si měšce, které nezpuchřejí, poklad v nebi, kterého neubývá, kam se k němu zloděj nedostane a kde ho mol nerozežere.“ “Slovo života”, měsíčně vydává Hnutí Fokoláre. Text: Chiara Lubich, březen Grafika Anna Lollo ve spolupráci s P. Placido D’Omina (Sicilia - Italia)Anna LolloPlacido D’Omina Česká verze P. Martin Šmíd (Česká Republika)Martin Šmíd