PROBLÉMY MENŠINOVÝCH SKUPIN I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problémy menšinových skupin II
Advertisements

Projekt poradna pro integraci rodin cizinců a imigrantů.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Poslání Intervenčního centra
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
Podpora trvalého řešení situace nezletilých žadatelů o azyl v ČR TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ.
Problémy menšinových skupin I
10. Slovenská demografická konferencia
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Aktuální problémy EU.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
 Lze jen s platným cestovním dokladem (identifikační průkaz – občanský průkaz, cestovní pas, včetně víza 30/90 dnů)  Občané EU mají možnost neomezeného.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Farní charita Prachatice
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Projekt „Provoz Center na podporu integrace cizinců VI.“ je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
ohroženým domácím násilím
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
MIGRACE.
Pobytové středisko Zastávka
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Nový systém ekonomické migrace
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Dobrovolné návraty. kompromisní řešení ukončení právně či sociálně-ekonomicky neudržitelného pobytu cizince na území prevence nelegální migrace a s tím.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Boj s rasovou diskriminací: Workshop pro instituce občanské společnosti v České republice.
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Sociální zabezpečení Sociální služby
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Problematika uprchlíků. Právní podklady pro problematiku 325/1999 Sb., zákon o azylu 326/1999 Sb., zákon o pobytu cizinců na území ČR (cizinecký zákon)
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
Právo sociálního zabezpečení
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Institut ochránce práv dětí
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Lenka Herčíková,
ČLOVĚK JAKO OBČAN STÁTU
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Uprchlíci a migranti: kdo je kdo?
Rozšíření funkcionalit systému ZC-CIS projekt spolufinancovaný z ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Stát Definice, funkce, typy.
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Státní občanství Zákon č. 186/2013 Sb. - Zákon o státním občanství ČR.
Azylová politika EU Právní úprava.
MIGRACE.
LIDSKÁ PRÁVA y.
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Mezinárodní migrace Zdroj: 5
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

PROBLÉMY MENŠINOVÝCH SKUPIN I ŽENEVSKÁ KONVENCE, PRÁVNÍ POSTAVENÍ UPRCHLÍKŮ, PSYCHOSOCIÁLNÍ SITUACE UPRCHLÍKŮ, KONKRÉTNÍ POMOC

Ženevská konvence = Úmluva o právním postavení uprchlíků Princip non refoulement („non refúlmn“ – z francouzštiny) = zákaz vyhoštění a navrácení:

Ženevská konvence = Úmluva o právním postavení uprchlíků Uprchlíka nelze vrátit do země, kde by jeho život nebo svoboda byly ohroženy z důvodu rasy, náboženského přesvědčení, národnosti, příslušnosti k určité společenské skupině nebo politickému názoru.

Ženevská konvence = Úmluva o právním postavení uprchlíků Výhody Ženevské konvence nemohou být přiznány teroristům a dalším zločincům X ekonomičtí migranti (emigranti x imigranti).

2008: Evropský pakt o migraci a azylu 1. Legální přistěhovalectví řešit v souladu se specifickou situací každé členské země EU. 2. Nelegální přistěhovalce navrátit do domovské země nebo odeslat do země tranzitu. 3. Zvýšit účinnost kontrol na vnějších hranicích EU.

2008: Evropský pakt o migraci a azylu 4. Vytvořit společný azylový systém v čele s Evropským azylovým úřadem (podmínky azylu ve všech zemích EU stejné, aby žadatelé nemohli zneužívat „měkčích“ podmínek v některých státech). 5. Vytvořit partnerství se zeměmi původu a tranzitu na podporu oboustranných přínosů přistěhovalectví.

Právní postavení uprchlíků v ČR Zákon č. 325/1999 Sb., o azylu (již novelizován): Bezpečná země původu = stát, který dodržuje lidská práva, cizinec je jeho občanem nebo zde má poslední trvalé bydliště: Není důvod pro azyl.

Bezpečná třetí země = stát, který dodržuje lidská práva, cizinec sice není občanem tohoto státu ani tam nemá poslední trvalé bydliště, ale pobýval v něm před vstupem do ČR: Může se do něj vrátit a požádat o azyl.

Psychosociální situace uprchlíků Ztráta rodné země, sociálního postavení, kulturní identity („vykořenění“); na útěku diskriminace, bezpráví, strach z bezprostřední smrti, špatná výživa nebo hlad, žízeň, špatná hygiena …

Syndrom přežití: příznaky posttraumatické stresové poruchy, vědomí malého počtu lidí, kteří přežili – má za následek ztrátu užších citových a sociálních vazeb, pocit viny z přežití, pocit nesmyslnosti světa, pocit osobní bezcennosti a nejistoty.

DOPORUČENÍ Tolerance „života v zákonnosti“.   Vzájemné poznávání (např. www.slovo21.cz: projekt Rodina od vedle, akce Tak trochu jiný nedělní oběd…).

Solidarita, pomoc při uspokojování POTŘEB Solidarita, pomoc při uspokojování POTŘEB. Maslow – hierarchický systém potřeb: fyziologické potřeby potřeba jistoty a bezpečí potřeba sounáležitosti a lásky potřeba uznání a sebeúcty potřeby kognitivní potřeby estetické potřeba seberealizace

realitní terapie Glasser - akcentuje potřebu LÁSKY (Vergilius: OMNIA VINCIT AMOR / NAD VŠÍM VÍTĚZÍ LÁSKA) a potřebu ÚSPĚCHU. Jeho realitní terapie pomáhá klientovi uspokojovat potřeby s ohledem na realitu.

Konkrétní pomoc uprchlíkům: Poradny pro uprchlíky a migranty 1) materiální pomoc (věcná a finanční): poskytnutí oblečení a obuvi z charitních skladů, pomoc při vybavení domácnosti, poskytování půjček na překlenutí finanční tísně …,

Konkrétní pomoc uprchlíkům: Poradny pro uprchlíky a migranty 2) sociálněprávní poradenství a doprovod: orientace v legislativě, vyplňování formulářů a sepisování žádostí, jednání s ambasádami, cizineckou policií, městskými či obecními úřady, úřady práce …,

Konkrétní pomoc uprchlíkům: Poradny pro uprchlíky a migranty 3) pomoc při integraci do společnosti: ve spolupráci s farními charitami …

LITERATURA Dymešová, G. (2004): Sociální práce s uprchlíky. Praha, Organizace pro pomoc uprchlíkům.   Glasser, W. (2001): Terapie realitou. Praha, Portál. Günterová, T.: Sociální práce s uprchlíky. In: Matoušek, O. et al. (2010): Sociální práce v praxi. Praha, Portál. Koukolík, F., Drtilová, J. (1996): Vzpoura deprivantů. Praha, Markopulos. Příležitost a výzva. Migrace v Evropské unii (2010). Lucemburk, Úřad pro publikace Evropské unie. Publikace EU lze zdarma

INTERNET www.unhcr.cz = Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) – zde Ženevská konvence = Úmluva o právním postavení uprchlíků (1951)   www.mvcr.cz = Ministerstvo vnitra ČR - zde v rubrice „O nás > Azyl, migrace a integrace“ hledat různé aktuální materiály. www.charita.cz = Charita Česká republika