Ochrana hospodářských zvířat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
Nástroje územního plánování
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Kontrola podmíněnosti (Cross Compliance) v praxi
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
EXTERIÉR - zevnějšek zvířat
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Kurz odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MASO.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.06
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
MVDr. Lýdia Lánská Čačková
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Ochrana zvířat proti týrání
Veterinární asanace Veterinárními asanačními činnostmi jsou
Odborná veterinární činnost
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Právní režim nakládání s odpady
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Ochrana hospodářských zvířat - úvod do legislativy
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Legislativní minimum veterinárního lékaře – specialisty na nemoci prasat P. Chloupek J. Bernardy 2010.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
Ochrana hospodářských zvířat
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Odborná veterinární činnost
Novela veterinárního zákona
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Změna veterinární legislativy
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Ochrana zvířat proti týrání
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Doc. MVDr. Vladimíra Pištěková, Ph.D.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Hospodářská zvířata.
Transkript prezentace:

Ochrana hospodářských zvířat

§ 3 Hospodářské zvíře - zvíře chované pro produkci živočišných produktů, vlny, kůže nebo kožešin, popřípadě pro další hospodářské nebo podnikatelské účely, zejména skot, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci, drůbež, králíci, kožešinová zvířata, zvěř a jiná zvířata ve farmovém chovu a ryby, včetně zvířat produkovaných jako výsledek genetických modifikací nebo nových genetických kombinací.

Ochrana hospodářských zvířat + § 9 – 12e

Při chovu hospodářských zvířat je zakázáno (§ 9): a) chovat zvíře v izolaci, působí-li mu to utrpení, pokud to nevyžadují zvláštní předpisy (zákon o vet. péči) b) chovat zvířata v nevhodných (tak velkých nebo tak uspořádaných) skupinách a nebo v takových prostorách, c) chovat zvířata trvale ve tmě nebo je ponechat bez náležité doby odpočinku od umělého osvětlení, d) používat takové způsoby nebo postupy plemenitby, které způsobují nebo mohou způsobit zvířeti utrpení nebo zranění, e) chovat zvíře k hosp. účelům, u něhož lze na základě jeho fenotypu nebo genotypu očekávat, že bude chováno v dalších generacích se škodlivými účinky na jeho zdraví a živ. pohodu

Při chovu hospodářských zvířat je zakázáno (§ 9 odst. 2): používat hospodářská zvířata k dosažení jiných cílů, včetně nátlakových akcí, nejedná-li se o veřejné vystoupení prováděné podle řádu ochrany zvířat při veřejném vystoupení schváleného podle § 20 odst. 1 písm. l) ministerstvem nebo použití zvířete k plnění úkolů stanovených ozbrojeným silám, bezpečnostním sborům nebo obecní policii zvláštními právními předpisy.

§ 10 Dojde-li k utrpení nebo jinému poškozování zvířat prokazatelně v důsledku nevhodné technologie, je chovatel povinen tuto technologii upravit nebo změnit; jde-li o technologické zařízení a stavby, stanoví lhůty a způsob jejich úpravy nebo změny ministerstvo prováděcím právním předpisem.

§ 10a Hospodářská zvířata dovážená do ČR ze zemí, které nejsou členskými státy Evropské unie (třetí země), musí být doprovázena osvědčením vystaveným úředním nebo státem pověřeným veterinárním lékařem země původu, v němž se osvědčuje, že se zvířaty bylo zacházeno způsobem přinejmenším rovnocenným způsobu používanému v ČR a v zemích EU.

Chovatel musí zajistit min. 1x denně prohlídku hosp. zvířat a technologických zařízení v intenzivních chovech odb. způs. personál krmení a napájení veterinární ošetření vhodné ustájení a vázání zabránění úniku hosp. zv. umělé větrací systémy s automat. signalizací selhání mít pohotově k dispozici nástroje a pomůcky odpovídající životní podmínky minimální standardy

  Vyhláška č. 208 / 2004 Sb., o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat Minimální standardy pro ochranu skotu běžců ve farmovém chovu prasat kožešinových zvířat ve farmovém chovu ovcí a koz koní jelenovitých ve farmovém chovu drůbeže

Porážení hospodářských zvířat¨(§ 5, 5a - 5g) Přeprava zvířat na jatky Vykládka a přehánění zvířat na jatkách Ustájení zvířat, která nejsou poražena do 12 hodin Fixace zvířat před omráčením Omračování Vykrvování Jatečné zpracování Porážku jatečných zvířat na jatkách musí provádět osoba odborně způsobilá. Podrobnosti stanoví ministerstvo vyhláškou.

  Vyhláška č. 382 / 2004 Sb., o ochraně hospodářských zvířat při porážení, utrácení nebo jiném usmrcování Odborně způsobilé osoby k porážení hospodářských zvířat na jatkách Požadavky na vykládku a přehánění zvířat na jatkách Péče o zvířata před porážkou Péče o ryby před usmrcením Postupy omračování zvířat Vykrvování jatečných zvířat Postupy při usmrcování zvířat PŘÍLOHY č. 1: Podmínky přechovávání živých ryb v kádích a příručních nádržích č. 2: Nákresy a popis stanovených míst na hlavě zvířete pro vedení omračovacího úderu a umístění mechanického omračovacího nástroje

Dne 11. 3. státní veterinární lékař v rámci veterinárního dozoru na jatkách zjistil u poražených prasat velké zhmožděniny a v některých případech i zlomeniny obratlů. Dalším šetřením zjistil, že při nahánění prasat na porážku pracovník jatek používá železnou tyč, kterou prasata nejen postrkuje, ale i bodá a tluče zejména do oblasti hřbetu. Zjistil jste tuto skutečnost jako pracovník veterinární správy. Navrhněte další postup při řešení této věci.

Dne 25. 9. veterinární správa zjistila, že firma dodává na drůbeží jatky husy s výrazně přetučnělými játry, o které má již zájem další odběratel. Dalším šetřením bylo zjištěno, že firma se zabývá produkcí přetučnělých husích jater, které získává výkrmem hus, které jsou individuálně ručně krmeny výrazně nad rámec jejich potřeb. Zjistil jste tuto skutečnost jako pracovník veterinární správy. Navrhněte další postup při řešení této věci.

Dne 11. 2. oznámila ochranářská organizace veterinární správě, že firma usmrtila 25 stříbrných lišek, které chovala, a chov zrušila. Veterinární správa bližším šetřením zjistila, že lišky byly skutečně při rušení chovu usmrceny a kožešiny prodány k dalšímu využití kožešnické firmě. Zjistil jste tuto skutečnost jako pracovník veterinární správy. Navrhněte další postup při řešení této věci.

Dne 14. 10. přišel na veterinární správu pracovník deratizační firmy a sdělil, že při provádění deratizace na jatkách viděl, jak jsou poráženi býci tak, že jsou přivedeni do místa porážky, pak jim jsou svázány končetiny, jsou převráceni na záda, natažen krk a nožem je proveden vykrvovací vpich v oblasti krku. Protože ví, že zvířata je třeba před vykrvením omráčit, zdá se mu tento způsob porážení podivný. Bližším šetřením bylo zjištěno, že býci takto byli porážení v rámci sjednané vývozní zásilky masa pro stát z oblasti Blízkého východu. Zjistil jste tuto skutečnost jako pracovník veterinární správy. Navrhněte další postup při řešení této věci.

Dne 16. 5. v rámci veterinárního dozoru bylo zjištěno, že dojnice v novém chovu mají četné odřeniny a v některých případech až řezné rány, které krvácí. Bližším šetřením bylo zjištěno, že poranění si dojnice způsobují o poměrně ostré hrany rohů stěn a ostré rohy a hrany zábran v uličkách, vždy při jejich přehánění na dojírnu. Chovatel uvádí, že se jedná o technologickou záležitost chovu a že výměna všech zábran a stavební změny hran a rohů by si vyžádaly značné finanční náklady, které v tuto chvíli podnik nemá. Zjistil jste tuto skutečnost jako pracovník veterinární správy. Navrhněte další postup při řešení této věci.

Dne 19. 6. v rámci státního veterinárního dozoru bylo zjištěno, že v chovu prasat jsou v jednom kotci vykrmovaných prasat prasata značně apatická a některá již uhynula. Bližším šetřením se zjistilo, že v kotci nefungovalo napájecí zařízení. Chovatel k tomu uvedl, že za úhyny nemůže, protože před třemi dny napájecí zařízení bylo kontrolováno a bylo v pořádku, a že nemohl přepokládat, že se napájecí zařízení tak rychle porouchá. Zjistil jste tuto skutečnost jako pracovník veterinární správy. Navrhněte další postup při řešení této věci.

Dne 17. 7. státní veterinární lékař v rámci státního veterinárního dozoru zjistil v chovu prasat, že jedno z prasat má vklíněnou nohu v uvolněném roštu a nemůže ji vytáhnout. Prase takto patrně bylo vklíněno do roštu již delší dobu, protože už bylo značně apatické. Noha byla již značně odřená, oteklá a nešla uvolnit. Vzhledem k situaci, kdy prase bylo již dlouhodobě značně stresováno, vyčerpáno a trpělo silnou bolestí a také hrozil úhyn prasete, byl požádán chovatel, aby přistoupil k poražení prasete. Chovatel však uvedl, že nástroje na omráčení a vykrvení prasete nemá k dispozici, protože prasata poráží na jatkách v nedaleké Poličce, a že nechá proto z Poličky zavolat řezníka. Zjistil jste tuto skutečnost jako pracovník veterinární správy. Navrhněte další postup při řešení této věci.