© Institut biostatistiky a analýz Současné trendy v hodnocení kvality dat a informací v EU Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Enviro-i-forum Evropská environmentální informatika, historie a vývoj Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc. RNDr. Jaroslav Ráček, Ph.D.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Enviro-i-forum, Zvolen, Rozhodující kroky k eENVIRONMENTu: SEIS a SISE Prof. Jiří Hřebíček Masarykova universita Brno.
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING X. Environmentální informační systémy.
Jaroslav Pražan Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan
SCIENTIX - online komunita pro vzdělávání v oblasti STEM The work presented in this document is supported by the European Commission’s FP7 programme –
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Praktická realizace bezpečnostních požadavků standardů ISVS při tvorbě.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Český normalizační institut Czech Standards Institute Seminář Řízení kvality a bezpečnosti informačních systémů v souvislostech mezinárodního akreditačního.
Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt.
INSPIRE Metadata v evropském kontextu, úkoly a aktivity národní INSPIRE autority vůči EC a subjektům v ČR, LMO.
RNDr. Ladislava Rohlová RNDr. Ladislava Rohlová Aplikace materiálových toků v průmyslovém podniku ENVIKONGRES BRNO 2006.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
RNDr. Zdenek Kubíček Nemocnice Třinec
1 INSPIRE v ČR 7 let poté Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Enviro-i-forum Zvolen,
Eva Měráková, Lenka Jandová
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Posilování zaměstnanosti mladých lidí prostřednictvím kreativních a kulturních průmyslů.
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
Nové metodické trendy udržitelnosti
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
E-Praha a interoperabilita. © 2006 KPMG Česká republika, s.r.o., the Czech member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.
Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě 2005 EGMUS – Evropská skupina pro muzejní statistiku Mgr. Marcela Straková Ministerstvo kultury.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Usability Workshop Zpráva ze semináře Vilnius, 1.– Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše
Internetové poradenství na portálech e-Governmentu Jana Andrýsková, Jiří Hřebíček Provozně ekonomická fakulta, MZLU Brno.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra.
INSPIRE Stav a výhled.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
EU a ČSÚ, Informační politika EU Jan GELETIČ 2. ročník GIN Lutín 2010.
Lukáš Patka PFE. Microsoft Security Risk Assessment Identifikovat bezpečnostní rizika napříč IT infrastrukturou, aplikacemi, provozními procesy Zaměřen.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Interaktivní personální portál
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Brno, Hotel Myslivna, Novinky z evropské legislativy v roce 2014 David Póč.
Aktuálně z řídicího a kontrolního systému Setkání auditorů průmyslu Ing. Petr Kheil, úsek interní audit, Česká spořitelna, a.s. Český institut.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Tábor, 9. – Novinky z evropské legislativy (2. kvartál 2011) David Póč.
Česká inspekce životního prostředí
TVORBA STRATEGIE HARM BORGERS
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
e-Gov a přístupy k jeho hodnocení
Přístupnost , univerzální design a přístupnost
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Etické komise v Evropské Unii
Transkript prezentace:

© Institut biostatistiky a analýz Současné trendy v hodnocení kvality dat a informací v EU Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc.

Enviro-iforum, 2007, Zvolen © Institute of biostatistics and analyses MU Brno  ffgf Enviro-i-forum, Zvolen 2 Obsah: Úvod Metriky kvality dat Kvalita environmentálních dat a infromací Inciativa Go4 Závěr

Enviro-iforum, 2007, Zvolen © Institute of biostatistics and analyses MU Brno Informační prostor pro životní prostředí Data Znalost Informace Data – metadata (kvalita dat,… Informace – metadata (kvalita informace, … Znalost – ontologie (relace vztažené k třídě data a informace, … Rozhodnutí politiků, manažerů v životním prostředí na základě znalostí odráží kvalitu dat a informací….

Enviro-iforum, 2007, Zvolen © Institute of biostatistics and analyses MU Brno Jeden pohled na hierarchii DIZV (Clark, 2004)

Enviro-iforum, 2007, Zvolen © Institute of biostatistics and analyses MU Brno Kvalita dat Kvalitou (dat) je podle ISO 8402:  „Characteristics of an entity as a whole that give the capability to satisfy explicit and implicit needs:  Quality of an entity is a subjective concept dependent on requirements that the user of the entity requests in an implicit or explicit manner.  Quality is a multidimensional concept tied to various characteristics.“

Enviro-iforum, 2007, Zvolen © Institute of biostatistics and analyses MU Brno Kvalita informací  Kvalita informací se odvozuje od kvality dat, jedná se ale o specifický problém, který je předmětem intenzivního výzkumu.  Typickou úlohou je řešení problému, jaká je kvalita informací využívajících data různé kvality.  Důsledkem potřeby sledování kvality dat jsou zákonná opatření jednotlivých států a mezinárodní (především standardizační) aktivity a výzkum.

Enviro-iforum, 2007, Zvolen © Institute of biostatistics and analyses MU Brno Kvalita informací  Již téměř dvanáct let existuje federální zákon USA Data Quality Act (  ISO se snaží definovat metriky kvality softwaru včetně metrik kvality dat (projekt SQuaRE, který přináší sérii ISO norem 25000).  Výzkum kvality dat a informací je jedním z nosných témat výzkumu koordinovaného v USA na MIT (web.mit.edu/www/papers/).  Konference o kvalitě dat a kvalitě informací, např. a diskusní kluby, např.

Enviro-iforum, 2007, Zvolen © Institute of biostatistics and analyses MU Brno Definice metriky kvality dat Metriku kvality dat považovat takovou charakteristiku dat, která 1. má význam pro řadu různých aplikací pracujících s danými daty, 2. není přímo vázána na potřeby určité konkrétní aplikace (není vstupem či parametrem algoritmů této jediné aplikace). Legislativa by měla stanovit pravidla vyhodnocování metrik kvality dat a stanovit na podmínky, které by měly splňovat hodnoty metrik kvality dat při daném typu použití. Měla by také zajišťovat, aby nedocházelo ke ztrátě kvality dat. To by mělo např. zahrnovat pravidla pro zachovávání dostupnosti dat pořízených veřejnými institucemi.

Enviro-iforum, 2007, Zvolen © Institute of biostatistics and analyses MU Brno Čištění dat Pod čištěním dat (data cleansing) rozumíme procesy zlepšování kvality a použitelnosti dat, jako je např.:  statisticky korektní vylučování okrajových hodnot, doplňování chybějících údajů do časových řad a matic variant měření, atd.  Příkladem pravidel čištění dat je NRS State Data Quality Standards Checklist.

Enviro-iforum, 2007, Zvolen © Institute of biostatistics and analyses MU Brno Environmentální data  Nepřesnosti v primárních datech jsou důležitým rysem jejich monitoringu a sběru v životním prostředí, jak u pevných a mobilních senzorových sítí, tak v různých statistických šetřeních a v ročních a čtvrtletních hlášeních evidence o životním prostředí, kterou vyžaduje environmentální legislativa Evropské unie a jejich členských států, jak jsou Česká a Slovenská republika.  Tyto nepřesnosti a chyby se přenáší i do národního reportingu jednotlivých členských států EU a pak do zpráv Evropské agentury životního prostředí a Eurostatu. V rámci sítě EIONET řízené EEA, to vede ke snížení kvality dat a informací v životním prostředí EU a ve svém důsledku i chybným rozhodnutí v environmentálním managementu EU.

Enviro-iforum, 2007, Zvolen © Institute of biostatistics and analyses MU Brno Aktivity Eurostatu  2002 projekt Accompanying Measure for R&D in Statistics (AMRADS), ( uality.htm)  2002 deklarace Quality Declaration of European Statistical System (ESS) (Eurostat News 2002).  2005 European Statistics Code of Practice ( ocs/PAGE/PGP_DS_QUALITY/TAB /C ODE_OF_PRACTICE-EN.PDF)

Enviro-iforum, 2007, Zvolen © Institute of biostatistics and analyses MU Brno Aktivity Go4 (Skupiny čtyř) Go4 Skupina čtyř  Evropská agentura životního prostředí - EEA,  Generální ředitelství pro životní prostředí (DG Environment) Evropské komise,  Eurostat,  Joint Research Centre – JRC ISPRA. Návrh na vytvoření SEIS a pěti Datových center v jednotlivých oblastech životního prostředí, které se budou věnovat mimo jiné i řešení problematiky kvality dat a informací v EU.

Enviro-iforum, 2007, Zvolen © Institute of biostatistics and analyses MU Brno Shared Environmental Information System There are SEIS building blocks (pillars):  A common infrastructure and tools for data and information sharing to ensure that data and information can be easily located, accessed and exploited by a wide range of users.  Cost-efficient and coherent monitoring and modelling to ensure adequate provision and quality of the required data and information.  Updated and streamlined reporting and monitoring obligations, coherent with the overall system.

Enviro-iforum, 2007, Zvolen © Institute of biostatistics and analyses MU Brno SEIS data and information content data and information required by : EC Environment legislation (both aggregated and underlying raw data) State of the Environmental Information (often provided voluntarily) International environmental conventions, in those cases that either DG ENV or EEA are designed as one-shop stop EU interlocutor to these conventions vis-à-vis data collection, management and reporting. Environment-related information and data required by other EC policies The ambition of SEIS however is to develop a flexible infrastructure that would allow other data collections, flows and systems beyond the above four categories to ' plug in' on the basis of mutual benefits. European Commission – DG Environment- Sustainable Development and Integration Directorate

Enviro-iforum, 2007, Zvolen © Institute of biostatistics and analyses MU Brno ETC on Resource and Waste Management Datové centrum pro odpady, zdroje a výrobky Implementační plán 2007 Úkol naplnit požadavky:  Zabezpečit vysokou kvalitu (primárních) dat pro stanovení agregovaných Indikátorů pro oblast odpadů  Stanovit kritéria pro jejich výběr a objasnit je členským státům EU a zavést jednotný postup pro sběr a vyhodnocení kvality data Úkol naplnit požadavky:  Nařízení 2150/2002/EC, o statistice odpadů  Nařízení 574/2004/EC měnící Přílohy I až III Nařízení 2150/2002/EC.

Enviro-iforum, 2007, Zvolen © Institute of biostatistics and analyses MU Brno  ffgf Enviro-i-forum, Zvolen 16 Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost