Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika SPU.
Advertisements

Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Školní poradenské pracoviště
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Výstupy z Úvodního semináře
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
Metody pedagogické diagnostiky
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DIAGNOSTIKA VE SPECIÁLNÍ PEDAGOGICE
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Pedagogické poradenství ve výchovně vzdělávacím procesu etopedie, poradenství ve vztahu k sociální práci, k intervenci.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor:
Pedagogická komunikace
Postavení pedagogiky mezi vědami
Pedagogická diagnostika
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Didaktické prostředky
Pedagogická diagnostika
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Metody psychologie.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Teorie vzdělávání dospělých
Standardy pro základní vzdělávání
Speciálně pedagogická diagnostika
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Pedagog.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou Lenka Hloušková Bohumíra Lazarová hlouskov@phil.muni.cz lazarova@phil.muni.cz Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Aktuální otázky pedagogiky, psychologie a výchovného poradenství VI. Pardubice 21.-22.10. 2010

Pedagogická a psychologická diagnostika v pedagogické praxi Zaměříme se pouze na diagnostiku ve školním prostředí (tj. v práci učitele) Pedagogická diagnostika splývá s každodenní až rutinní činností učitele Využití psychologické diagnostiky v práci učitele evokuje řadu diskusí a pochybností Diskuse o hranicích mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou přispěje k řešení projektu Inovace předmětu Pedagogická diagnostika (F5/a850/2010)

Pedagogická versus psychologická diagnostika v pedagogické praxi Cílem pedagogické diagnostiky je posouzení aktuálního výkonu žáka, který je výsledkem procesů výchovy a vzdělávání (úroveň vědomostí, dovedností, návyků, postojů, vzdělávacích potřeb, chování) (srov. PEN, 2009, Vališová, Kasíková a kol., 2007) Cílem psychologické diagnostiky je poznání psychického stavu jedince, osobnosti … Cílem pedagogické i psychologické diagnostiky v pedagogické praxi: realizace adekvátní pedagogické intervence

Oblasti pedagogické dg. Za oblasti pedagogické diagnostiky se považují: Úroveň vědomostí a dovedností (čtení, písemný projev, vybrané znalosti, úroveň početních dovedností,…) Psychosomatické charakteristiky žáka za účelem poznání souvislostí (vlivů) na aktuální výkon (pohybový vývoj, lateralita, percepce, komunikace-řeč, orientace v časoprostoru, školní zralost, …) Sociální prostředí za účelem poznání souvislostí (vlivů) na aktuální výkon (diagnostika rodiny, diagnostika malých sociálních skupin) (PEN) Diagnostika procesu vyučování, výuky Prolínání pedagogické a psychologické diagnostiky v teorii je zřejmé; v pedagogické praxi vyvolává celou řadu otázek.

Otázky k diskusi (I.) Které odborné činnosti učitele lze považovat za diagnostické? prověřování znalostí a dovedností žáka poznávání žáka v rámci výuky (např. vývoj řeči, úroveň pozornosti, manuální zručnost, styl učení) poznávání charakteristik třídy vlastní výuka a vyučování (výběr výukových metod, způsob komunikace ve výuce,..) rozhovor s rodiči o aktuálním výkonu žáka, o faktorech ovlivňujících výkon žáka

Otázky k diskusi (II.) Kde je možné hledat hranice pedagogické a psychologické diagnostiky? V cíli diagnostického procesu (poznání aktuálního výkonu, poznávání specifik aktuálního stavu, intervence realizovatelná ve školním prostředí, intervence do vývoje osobnosti žáka, ….) V činnostech učitele X psychologa V diagnostických metodách a nástrojích (standardizované a nestandardizované, klinické a testové,….) V podmínkách diagnostické činnosti (obsah vzdělání, zkušenosti s diagnostikou, možnosti dodržet etické zásady ….)

Jakou chceme mít budoucnost? Cíl inovovaného předmětu Návrh sylabu

Děkujeme za diskusi a podněty k inovaci předmětu Pedagogická diagnostika