Vývoj vztahů mezi ES/EU a USA v kontextu proměny mezinárodního systému

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukončení 1. světové války
Advertisements

Hospodářské vztahy mezi EU a USA Transatlantické vztahy EU.
OSN OSN= organizace spojených národů
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Mezinárodní integrace
Svět Západu a vznik NATO
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Revize a zánik Versailleského systému
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
STUDENÁ VÁLKA.
SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE PhDr. Jana Žáková.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Institucionální rámec transatlantických vztahů Transatlantické vztahy EU.
Institucionální rámec transatlantických vztahů Transatlantické vztahy EU.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Poválečné uspořádání světa
Cyklické krize z nadvýroby Dějepis a občanská výchova Milan Šimek.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
INSTITUCIONÁLNÍ RÁMEC TRANSATLANTICKÝCH VZTAHŮ Transatlantické vztahy EU.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Prohra československé demokracie
Mezinárodní vztahy Bc. Lukáš Vacík
Hospodářské vztahy mezi EU a USA
Postavení Evropy ve světě
DEKOLONIZACE.
Studená válka.
Studená válka – 2. fáze uč
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
Společná obchodní politika EU
Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?
TRANSATLANTICKÉ VZTAHY EU Vývoj vztahů mezi ES/EU a USA po r
MEZINÁRODNÍ OBCHOD - úvod
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Kubánská otázka Fidel Castro Vláda od roku 1959, teprve nedávno předal funkce bratrovi Vláda od roku 1959, teprve nedávno předal funkce bratrovi.
Transatlantické vztahy EU Petra Měšťánková.  Alfred Grosser: neexistuje „rok nula“  19. století:  Světové dění ovlivňuje koncert evropských velmocí.
Dějiny evropské integrace
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
80. Léta a Reaganova doktrína. Volební kampaň 1980 Kritika předchozích administrativ Reaganova doktrína I. Reaganova doktrína II. Projekt SDI Vztahy se.
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
EVROPA A SVĚT PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE – 2. část
Obchodní akademie, Střední odborná škola
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Mezinárodní organizace
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
STUDENÁ VÁLKA 1.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
VŠFS kombinované studium magisterské
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Evropské hospodářství
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Vývoj vztahů mezi ES/EU a USA v kontextu proměny mezinárodního systému Transatlantické vztahy EU Petra Měšťánková

Historický kontext Alfred Grosser: neexistuje „rok nula“ 19. století: Světové dění ovlivňuje koncert evropských velmocí USA nejsou velmocí, postupně roste jejich hospodářský vliv, ale vojenská síla je v porovnání s evropskými velmocemi nepatrná Vztahy USA-evropské země především na bázi obchodní

Meziválečné období Zahraniční politika USA ovlivňována střety mezi izolacionisty a internacionalisty. 1. sv. válka → na krátký čas převážili internacionalisté. Vojenská pomoc Wilsonových 14 bodů základem mírového jednání v Paříži Wilson dal impuls ke vzniku Společnosti národů

Meziválečné období Ve 20.-30. léta převážil izolacionismus USA neratifikovaly Versaillskou mírovou smlouvu → 1921 Senát přijal rezoluci, v níž ukončil válečný stav. USA se nestaly členem SN → vliv na její omezenou působnost a funkčnost

Meziválečné období Vztahy s evropskými zeměmi především obchodní. 1929: krach newyorské burzy → světová hospodářská krize 1935: v USA byl přijat zákon o neutralitě (Neutrality Act) Změna politiky s nástupem 2. světové války 1941: zákon o půjčce a pronájmu + Atlantická charta 1942: vstup do války

Poválečné období Proměna mezinárodního systému Bipolarita USA vs. SSSR – obě vlastní jaderné zbraně NATO vs. Varšavská smlouva Kapitalismus vs. komunismus Evropa je rozdělená → ozbrojený mír OSN – odlišností od SN je, že členy se postupně stávají skoro všechny státy světa Jedná se o MS poměrně stabilní, kde vztahy mezi aktéry jsou do značné míry předvídatelné. Napětí mezi velmocemi se ventiluje v zemích třetího světa.

Poválečné období Položeny základy vztahů mezi USA a západoevropskými zeměmi → tzv. grand strategic bargain. ZE: USA nutné pro zajištění stability ZE a vyvážení vlivu SSSR Americké jednotky musí zůstat v Evropě – v USA to vyvolalo spory mezi izolacionisty a internacionalisty.

Poválečné období 1947: Trumanova doktrína Doktrína o zadržování komunismu Marshallův plán hospodářské obnovy Poskytnutí pomoci pouze svobodným zemím → izolace KS ve Francii a Itálii Evropské země musí mezi sebou spolupracovat Realizován skrze Program hospodářské obnovy a Organizaci evropské hospodářské spolupráce 1949: vznik NATO

50. léta Vývoj v ZE → od ESUO k Římským smlouvám. Mimo ale stále zůstává Velká Británie Postoj USA k evropské integraci: Pozitiva: stabilita v ZE a potažmo v celé Evropě vznikem dvou bloků Podpora britského členství Negativa: negativní vliv na americké obchodní zájmy, zvláště v oblasti zemědělství a ocelářství

50. léta Největší konflikty mezi partnery: Otázka znovuvyzbrojení Německa (1950-1955) Suezská krize (1956)

1958-1971 Mezinárodní prostředí: Období détente Po kubánské raketové krizi v r. 1962 USA a SSSR zahájily rozhovory o kontrole jaderného zbrojení V r. 1963 Dohoda o omezení testování jaderných zbraní (zákaz atmosférických zkoušek) Tenze mezi velmocemi se ventilovaly v třetím světě. Konflikty byly nahlíženy optikou konfliktu mezi Východem a Západem. Viz válka ve Vietnamu, konflikty v Africe, podpora armády a pravicových sil v Latinské Americe

1958-1971 Vývoj v evropské integraci Stabilita i konflikt Počátek významných politik → společná obchodní politika a společná zemědělská politika Konsolidace institucionálního rámce Hospodářský boom Tenze: francouzská iniciativa na integraci v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky (tzv. Fouchetův plán) Lucemburský kompromis Otázka rozšíření → Francie blokovala žádosti o členství VB

1958-1971 USA Zavraždění JFK Domácí nepokoje: hnutí za občanská práva pro Afroameričany, mírové hnutí, protijaderné hnutí Závody ve zbrojení se SSSR Problémy hospodářské → zhoršeno zaměřením administrativy na oblast vojenskou

1958-1971 ES-USA Evropská integrace v oblasti hospodářské x americké obchodní zájmy Úsilí některých zemích (Francie) učinit z Evropy třetí sílu mezi Západem a Východem Francie požaduje změny v NATO → V r. 1966 se stahuje z integrovaného vojenského velení NATO Evropa začíná růst jako aktér v MV – navázání vztahů s bývalými koloniemi

1971-1985 Mezinárodní prostředí Opětovný růst napětí mezi velmocemi (zejména od konce 70. let) K růstu napětí přispěl: Konflikt na Blízkém východě Íránská revoluce Sovětská invaze do Afghánistánu Konec 70.-pol. 80. let období tzv. nové studené války

1971-1985 Vývoj v ES: Euroskleróza, ale posílení koordinace zahraniční politiky členů ES Patrné na Konferenci o bezpečnosti a spolupráci v Evropě 1973: rozšíření o VB, Irsko a Dánsko → podporováno USA 80. léta snahy prolomit eurosklerózu a naplnit základní cíl evropského projektu (společný trh)

1971-1985 Vývoj v USA: Nixonova administrativa Ztráta legitimity aférou Watergate a neúspěchy ve Vietnamu 1971: nová ekonomická politika → tzv. Nixonův šok konec fixního směnného kurzu mezi dolarem a západoevropskými měnami → pád kurzu dolaru Ochranářská opatření domácího trhu (10 % dodatečná daň na dovážené zboží) V očích ES porušení dohod z GATT

1971-1985 EU-USA Během Nixonova prezidentství převažovaly konflikty ve vzájemných vztazích Hospodářské konflikty v důsledku Nixonova šoku. Politické konflikty: Oslabení důvěry v americké vedení Nixonova doktrína → požadavek, aby evropské země zvýšily výdaje na svou obranu

1971-1985 1973: americká administrativa vyhlašuje „Rok Evropy“ Henry Kissinger: Role USA je globální, zatímco role ES regionální, ES by měla podporovat aktivity USA → nespokojenost v ES ES v reakci vydává Deklaraci evropské identity Vztah s USA je založený na partnerství, jednání rovný s rovným

1971-1985 V 80. letech se jako problematické ve vztazích ES a USA ukázalo být zvolení Ronalda Reagana prezidentem. Hlavní problémy: Hospodářské Hospodářská politika USA vedla k rozšíření finanční nestability 1985: uzavření dohody o koordinaci měnové politiky (Plaza Agreement)

1971-1985 Politické: ES dojem, že je Reagan obchází v důležitých otázkách Střety: Polsko 1981 USA: sankce vůči SSSR ES: ekonomická pomoc Polsku (odmítaly USA) Grenada 1983 ES proti americké invazi na Grenadu vůči levicovému režimu Řešení podle ES ekonomická pomoc vládě, která by docílila její posun k umírněné levici Středoamerické konflikty USA: podpora armády a pravicových sil vůči levicovým guerrilám (Nikaragua, Guatemala, Salvador) ES: konflikty nemají vojenské řešení a je třeba hledat způsob dosažení míru.

1989-současnost Mezinárodní prostředí: 1989: pád komunistického bloku → konec bipolárního uspořádání světa Proč došlo k ukončení Studené války? První verze: Reaganova politika pomohla k pádu SSSR Druhá verze: Pád SSSR byl způsoben vnitřní strukturální krizí Chaos a stabilizace nového mezinárodního řádu Globalizace – integrace ekonomik Zvýšená spolupráce mezi státy – regionální integrace Demokratizace Noví hráči – EU, některé rozvojové země Nové hrozby

1989-současnost Proměna charakteru spolupráce mezi ES/EU a USA – institucionalizace vztahů Faktory: Transformace ES v EU Proměna zahraničních politiky – již nejsou naprostou doménou exekutiv Pokles schopnosti obou aktérů diktovat podmínky světového obchodu (noví aktéři) Hospodářská dimenze se stala více určující ve vzájemných vztazích než v minulosti.

1989-současnost Transatlantická deklarace (1990) Iniciativa Bushovy administrativy Faktory: Hodnocení evropské integrace → síla i význam ve světě poroste Hlavní odbytiště amerických výrobků + hlavní cíl amerických investic Obavy ze vzniku společného trhu a ohrožení amerických obchodních zájmů Obavy, aby proměnou ES v EU nevznikl v rámci NATO jednotný a více asertivní evropský klub (obavy z rozpadu NATO) ES → americká iniciativa měla podporu Delorsovy Komise

1989-současnost Deklarace formalizovala ad hoc setkávání. Summit ES/EU-USA – představitel Komise, předsednická země a americký prezident Podobná setkávání ministrů zahraničí ES/EU, Komise a amerického ministra zahraničí Brífinky, kde ministr zahraničí předsednické země informoval amerického prezidenta o výsledcích EPS Přijímání společných opatření v boji proti terorismu, obchodu s drogami, ochrany životního prostředí a kontroly zbraní Posílení role OSN

1989-současnost Transatlantická deklarace nesplnila očekávání EU řeší svoje problémy – HMU, prohlubování integrace vs. rozšiřování, neschopnost v oblasti SZBP (Jugoslávie) Clintonova administrativa také více zahleděná do domácích problémů (hospodářství) Mezi EU a USA narůstají obchodní spory I když se konají různá setkání, nedochází k posunům ve vzájemných vztazích Řešením má být tzv. Nová transatlantická agenda (1995)

1989-současnost Nová transatlantická agenda Společné cíle: Ze strany USA NTA znamenala uznání EU jako kolektivního aktéra Specifikovala oblasti spolupráce a vypsala oblasti „společné akce“ Společné cíle: Podpora míru a stability, demokracie a rozvoje ve světě Společné odpovědi na globální výzvy Expanze světového obchodu a užší obchodní vztahy

1989-současnost Další institucionalizace vztahů Vytvořena Skupina vysokých úředníků (Senior Level Group) a Task force → příprava summitů a ministerských setkávání Transatlantic business dialogue – nevládní, mezi podnikatelskými a obchodními skupinami Ad hoc setkávání mezi europoslanci a americkými zákonodárci Dialogy mezi odbory, environmentálními organizacemi a organizacemi na ochranu spotřebitele

1989-současnost Problémy v oblasti hospodářské vedly k uzavření tzv. Transatlantického hospodářského partnerství v r. 1998 Bilaterální obchodní vztahy→ redukce bariér obchodu Multilaterální úroveň (WTO) → důraz na liberalizaci světového obchodu.

1989-současnost Po zvolení George W. Bushe dochází ke zhoršení vzájemných vztahů. V EU byla jeho politika vnímána jako návrat k unilateralismu. USA odmítly několik mezinárodních závazků Unilaterální odstoupení od smlouvy ABM (Anti Balistic Missiles) o omezeních systémů antibalistických raket použitých proti raketovým nukleárním zbraním Odvolání podpisu Kjótského protokolu a ICC

1989-současnost Odmítavé reakce v EU vyvolává Doktrína preventivního útoku (Bushova doktrína) Amerika může vést preventivní války, aby se ubránila „darebáckým státům“ a teroristům. Tyto útoky povede i sama, pokud to bude nutné. Ve 2. volebním období se Bush od této doktríny postupně distancuje.

1989-současnost NTA se po 11/9 stává hlavní platformou spolupráce v boji proti terorismu. Pokrok ve spolupráci s EU představuje ustavení Transatlantické hospodářské rady (2007, TEC, Transatlantic Economic Council) Má na základě spolupráce mezi vládami prohloubit hospodářskou integraci mezi EU a USA Cíle: redukce bariér investování a podpora vzniku otevřených investičních režimů Oblast regulace, ochrana duševního vlastnictví, finančních trhů, inovací a technologie, investic

1989-současnost V 2. funkčním období se vztahy mezi EU a USA mírně zlepšily. Přesto Bushovo období skončilo silně narušenými vztahy mezi spojenci. Důvěra evropské veřejnosti v USA výrazně poklesla. 2002 64 % Evropanů považovalo americké vedení ve světě za žádoucí V r. 2008 jen 36 %