EPILEPSIE Vypracoval: Josef Kočárek, IVETA SLAVÍKOVÁ, SIMONA LIŠKOVÁ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Epilepsie.
Advertisements

Epilepsie Petra Podrazilová
Status epilepticus a jeho léčba
Epilepsie, DM.
BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.
Obvodová NS.
Cahlíková Romana II. ročník MBB, PřF UP Olomouc
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
Nemoci oběhové soustavy
Nervová soustava.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Epilepsie MUDr. Drahoslava Tišlerová Neurologické oddělení
Kazuistiky osob se záchvatovitými onemocněními
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Centrální nervová soustava- mozek
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
Úraz elektrickým proudem
AKUTNÍ STAVY U DĚTÍ NEZPŮSOBENÉ ÚRAZEM
CREUTZFELD-JAKOBOVA CHOROBA
Otřes mozku, úrazy lebky, ...
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
SACÍ A ROHOVKOVÝ REFLEX
PANCREATITIS ACUTA OLGA BÜRGEROVÁ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
ATOMOVÁ,VODNÍ,VĚTRNÁ, SLUNEČNÍ
- význam nádorových onemocnění
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Nervová a neuropsychická oslabení
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Traumatické poranění mozku
Alzheimerova nemoc.
Ošetřování dítěte s epilepsií
TETANUS.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VY_III/2_INOVACE_112_Nervová soustava Nervová soustava Miroslav Kaňok.
První pomoc u dětí KPR Bezvědomí Vdechnutí cizího tělesa Otravy.
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Ušní šelest Radka Horáková, 2006
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Stav, kdy dochází ke srážení krve uvnitř cév Trombóza v tepně způsobuje přerušení zásobování některého důležitého orgánu. Důsledky mohou být infarkt,
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Mozek. Co je to mozek? - je řídící integrační orgán nervové soustavy člověka -kontroluje veškeré tělesné funkce - činnost srdce - trávení - pohyb - řeč.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_12B_14_Nervová soustava - mozek Téma:
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví Téma: Nervová soustava Jméno autora:
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DMO dětská mozková obrna
Záchvatovitá onemocnění v ordinaci zubního lékaře
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
Tetanus Natálie Prokopová.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Ošetřování dítěte s epilepsií
Bezvědomí Andrea Ječmenová 2012.
Křeče Z. Rozkydal.
DMO (dětská mozková obrna)
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
Epileptický záchvat Z. Rozkydal.
Prezentace – výklad učiva
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

EPILEPSIE Vypracoval: Josef Kočárek, IVETA SLAVÍKOVÁ, SIMONA LIŠKOVÁ

OBSAH: Mozek Co to je epilepsie První zmínky o epilepsii Rozdělení Diagnostika Léčba První pomoc

Mozek (encephalon) je řídící a integrační orgán nervové soustavy Řídí a kontroluje veškeré tělesné funkce: - činnost srdce - trávení - pohyb - řeč - myšlení - vnímání emocí - paměť

PRVNÍ ZMÍNKY O EPILEPSII První medicínské zmínky o epilepsii se tradují do dob babylonských Do učebnic lékařské diagnostiky se dostala někdy v rozmezí 1067 až 1046 před naším letopočtem 4.st.př.n.l. – Hypokrat stanovil první komplexní pohled na toto onemocnění Ve středověku považována za Boží nemoc 19.st. – zjištěno, že hlavní příčinou je porucha mozku

EPILEPSIE postihuje 1% populace je vyvolána abnormální elektrickou aktivitou v buňkách mozku při veškerých záchvatech dochází ke ztrátě vnímání okolí Přesné příčiny epilepsie jsou neznámé Jako příčiny se však uvádí: vrozené metabolické poruchy, infekce centrálního nervového systému, febrilní křeče u dětí, poškození mozku úrazem, nádorové onemocnění mozku, metastázy do mozku chronický alkoholismus.

ROZDĚlENÍ Parciální záchvat - postihuje pouze určitou část mozku - záchvaty se vyznačují lokálními křečemi Rozdělují se na: motorické - dochází k postižení svalového okrsku, např.horní končetiny, víčka sensitivní - pocit brnění, šimrání, pachuť v ústech vegetativní - vede až ke zvracení, kolikám složené formy - různé kombinace

Generalizovaný záchvat - je provázen křečemi a bezvědomím - nemocný má široké nereagující zornice, pokousaný jazyk, pěnu u úst, může se pomočit, či pokálet - po odeznění – dezorientace -> amnézie -> spánek Rozděluje se na: Grand mal - ztráta vědomí, následují svalové záškuby. Petit mal - mrákotný stav, je bez přítomnosti křečí, trvá asi jednu vteřinu, bývá často u dětí, kdy se dítě zahledí, přestane mluvit nebo upustí hračku. Praestatus epilepticus - záchvaty opakované a nemocný je při vědomí. Status epilepticus - záchvaty jsou rychle za sebou, nemocný nenabývá vědomí, jedná se o život ohrožující situaci, nastupuje většinou u epileptika, který přestane užívat léky.

DIAGNOSTIKA Odběr krve EEG (elektro-encephalo-grafie) CT mozku, MR mozku

LÉČBA Omezení: Farmakoligická - antiepileptika (zabraňují abnormální elektrické aktivitě v mozku) Chirurgická - v těžkém stádiu epilepsie Omezení: Po prvním záchvatu není žádná léčba, nemocný dodržuje pouze určitý režim (omezen v kořeněných jídlech) Nesmí pracovat ve výškách a u rotačních strojů Zákaz práce v nepřetržitém provozu Možnost zákazu řízení motorových vozidel (při opakovaných a častýách záchvatech)

Jak se zachovat při záchvatu Malý záchvat Ponechat postiženého bez jakéhokoliv zásahu – vše odezní Zamezit možnému poranění (měli z jeho blízkosti odstranit ostré či křehké předměty, měli bychom zůstat v jeho přítomnosti do nabytí plného vědomí) Velký záchvat nutné odstranění nebezpečných předmětů z jeho blízkosti podložení hlavy měkkým materiálem nutné změřit dobu trvání záchvatu trvá-li záchvat déle než 5 minut a dojde-li k nějakému zranění, je nutné volat RZS

Použitá literatura Http://epilepsie.ordinace.biz/zachvat.php [online]. 1999 [cit. 2011-02-27]. Epilepsie. Dostupné z WWW: <http://epilepsie.ordinace.biz/zachvat.php>.