Nejméně tuků obsahuje ovoce a zelenina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

21.1 Vím, jakým způsobem třídíme chemické rovnice.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Lipidy.
Já vím, že je něco horké, ale proč?
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
6.1 Hmotnostní a objemový zlomek
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
1.1 Vznik a vývoj života Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Autor: Mgr. Petra.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Víte, jak vypadá rostlina uvnitř?
15.1 Vím, co jsou hydroxidy MÝDLA ČIŠTĚNÍ ODPADŮ
Elektronická učebnice – II
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
9.1 Vím, co jsou nekovy Nekovy nás obklopují Součást atmosféry
LIPIDY.
LIPIDY.
20.1 O chemických reakcích (t, v, katalyzátor, n, c).
5.1 Řasy a lišejníky lišejníky řasy
CZ.1.07/1.1.10/
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
18.1 Obratlovci Kdo jsou obratlovci?
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
Lipidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
25.1 Vím, co jsou alkeny a alkyny
Alternativní zdroje energie
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Elektronická učebnice - I
Tuky = Lipidy Přírodní látky
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Nejznámější látky nezbytné pro život jsou vitaminy!
Elektronická učebnice - I
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
13.1 Vím, co jsou dvouprvkové sloučeniny .
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
34.1 Dusíkaté organické sloučeniny
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Elektronická učebnice - II
Elektronická učebnice - II
39.1 Vznik a vývoj druhů na Zemi
14.1 Vím, co jsou kyseliny. Výroba kyselin je náročná.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
12.1 Vím, co jsou oxidy a sulfidy.
Elektronická učebnice – II
Elektronická učebnice - II
Elektronická učebnice - I
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
1.1 Vznik a vývoj života Co je to život?
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Nejméně tuků obsahuje ovoce a zelenina. Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 30.1 Tuky V Guinessově knize rekordů se uvádí, že „nejtlustší“ člověk žijící na Zemi měl hmotnost 485 kg. Nadměrné ukládání tuků se nazývá obezita. Nejméně tuků obsahuje ovoce a zelenina. Autor: Mgr. Petra Křivánková

30.2 Co již víme? C15H31COOH C17H35COOH C17H33COOH Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 30.2 Co již víme? Jaký je vzorec kyseliny palmitové, stearové a olejové? Mnoho civilizačních chorob dnešní doby, jako je obezita, vysoká hladina cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak aj., je způsobeno nadměrnou konzumací potravin obsahujících tuky. C15H31COOH C17H35COOH C17H33COOH Jaký je vzorec glycerolu? CH2OH – CHOH – CH2OH

30.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 30.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? TUKY glycerol + karboxylové kyseliny → tuk + voda Obsah tuků v potravinách estery vyšších mastných kyselin a glycerolu zdrojem – rostliny i živočichové Potrava 100g Tuk (g) mrkev syrová 0,2 olej řepkový 92 máslo se zákys. 75 maso hovězí 15,3 čokoláda ml. 32,1 vejce 11,0 jahody 0,4 kapalné (oleje) – obsahují nesycené kyseliny pevné (sádlo, máslo) – obsahují nasycené kyseliny důležitá složka potravy (30 - 35% denní dávky živin) usnadňují vstřebávání vitaminů, chrání před ztrátou tělesné teploty, podílejí se na tvorbě hormonů

30.4 Co si řekneme nového? Mýdla Ztužování tuků Žluknutí tuků Vosky Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 30.4 Co si řekneme nového? Mýdla Ztužování tuků směs nejčastěji sodných solí vyšších mastných kyselin a dalších přísad ve vodě rozpustné tradiční čisticí a prací prostředky kapalné tuky se mění na tuhé za vyšší teploty, tlaku a přítomnosti katalyzátoru reaguje vodík s olejem Žluknutí tuků Vosky působením mikroorganismů a vzdušného kyslíku v tucích s nenasycenými kyselinami vznikají páchnoucí produkty, např. kyselina máselná estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů na povrchu rostlin – kutikula – chrání před vysycháním, choroboplodnými zárodky včelí vosk – ukládání medu, pylu, vývoj včelích plodů

Rozděl tuky podle původu. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 30.5 Procvičení a příklady Rozděl tuky podle původu. rostlinný původ živočišný původ

V čem spočívá čisticí účinek mýdla? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 30.6 Něco navíc pro šikovné V čem spočívá čisticí účinek mýdla? TENZIDY jejich schopnost snižovat povrchové napětí kapalin, hlavně vody snížení napětí – snadnější smáčení povrchu nečistot – uvolnění do roztoku látky, které mají schopnost snižovat povrchové napětí látek látky, jejichž molekuly mají nepolární hydrofobní část, odpuzuje vodu), a polární (hydrofilní část, molekuly vody přitahuje) DETERGENTY hlavní složky výrobků s čisticím a pracím účinkem

30.7 CLIL LIPID Surfactant WAX FAT OIL Plant waxes Soap Animal waxes Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemistry 30.7 CLIL LIPID Surfactant WAX FAT OIL Plant waxes Soap Animal waxes

30.8 Test znalostí Z čeho vznikají tuky? a/ z hydroxidů a kyselin Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 30.8 Test znalostí Z čeho vznikají tuky? a/ z hydroxidů a kyselin b/ z kyselin a glycerolu c/ z hydroxidů a alkoholu d/ z glycerolu a alkoholu 3. Tuky se rozkládají za vzniku mýdla působením? a/ vodíku b/ sodíku c/ hydroxidu sodného d/ kyseliny draselné 2. Jaká látka se uvolňuje při žluknutí tuků? a/ kyselina hlinitá b/ kyselina máselná c/ kyselina mravenčí d/ kyselina citronová Co je ztužování tuků? a/ změna skupenství s → l b/ změna skupenství g → l c/ změna skupenství l → s d/ změna skupenství g → s Správné odpovědi: b c Test na známku

30.9 Použité zdroje a citace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 30.9 Použité zdroje a citace http://img.aktualne.centrum.cz/545/16/5451655-pauline-potter.jpg (slide 1) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/64/Trimyristin-3D-vdW.png/220px-Trimyristin-3D-vdW.png (slide 2) http://www.aros.cz/wp-content/gallery/repka-olejka/repka_olejka_1.jpg (slide 5) http://www.i60.cz/obrazky/velke/image_l_8596_201208062044357.jpg (slide 5) http://www.ceskatelevize.cz/specialy/ceskysen/hypermarket/images/12.jpg (slide 5) http://i.lidovky.cz/09/121/lngal/GLU2f7dea_maso.jpg (slide 5) http://orgonity.cz/image/data/vceli_plastev.JPG (slide 4) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Mydlo_micela-tuk.png/300px-Mydlo_micela-tuk.png (slide 6) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Micelle_scheme-en.svg/220px-Micelle_scheme-en.svg.png (slide 7) Obrázky z databáze klipart

30.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie 30.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 01 – 06/2013 Ročník 9. ročník Klíčová slova Tuky, ztužování tuků, oleje, mýdla, tenzidy Anotace Prezentace popisující tuky, jejich vlastnosti, význam, vybrané zástupce.