GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Fyziologie zažívacího systému
Trávicí žlázy játra slinivka.
Trávení a metabolismus
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Metabolismus lipidů  - oxidace.
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávící soustava trávení, živiny
AZ-KVÍZ
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Trávení a metabolismus přírodních látek (základní metabolické procesy)
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
METABOLISMUS LIPIDŮ I Katabolismus
Fyziologie trávení a vstřebávání
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Trávicí soustava-žaludek, střeva
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Fyziologie trávení a vstřebávání
METABOLISMUS LIPIDŮ.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Metabolismus proteinů
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Základní škola a mateřská škola Bukovec
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
zpracovaný v rámci projektu
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
Bílkoviny (proteiny).
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT Jana Ďurišová Ústav fyziologie, 2. LF

Obsah Anatomie Funkce GIT Průchod potravy traktem -jednotlivé části GIT Trávení potravy a metabolismus

Funkce trávicího traktu Trávení – mechanické – chemické Vstřebávání – přestup živin přes stěnu GIT Přeměna a skladování Ochrana Vylučování

Průchod potravy traktem Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Rozmělnění potravy v ústech – mechanické - chemické Sekrece slin (1-2 litry) Složení slin – 99,5% vody,mucin,α-amyláza, lysozym, imunoglobulin A, HCO3-, K+, Cl-, Na+, Ca2+ Enzymy: slinná α-amyláza 2007 M.Roštejnská

Průchod potravy traktem Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Polykání- reflexní děj Sousto v hltanu putuje tzv. peristaltickými pohyby až do jícnu. Svalová stěna jícnu Kontrahovaný sval Sousto Relaxovaný sval 2007 M.Roštejnská

Průchod potravy traktem Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Mechanické trávení - rozmělňování a promíchávání => trávenina (chymus). Chemické trávení – Žaludeční šťáva - 2-3 litry denně Prázdný žaludek – neutrální až slabě zásadité pH Parietální a hlavní (peptické) buňky Složení: proteolytické enzymy (pepsiny), mucin, HCl, voda, ionty, chymozin, amyláza Po 20min. – 1 hod. začíná žal. peristaltika 2007 M.Roštejnská

Průchod potravy traktem Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Hlavní úlohy HCl pepsinogen → pepsin pH Denaturace bílkovin Redukce železa a vápníku Zabránění inaktivace vitaminu B1, B2 a C oxidací antimikrobiální ochrana GIT  2007 M.Roštejnská

Průchod potravy traktem Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Chymus ve dvanáctníku obsahuje částečně strávenou potravu ze žaludku, trávicí šťávy ze slinivky břišní a žluč ze žlučníku. 2007 M.Roštejnská

Průchod potravy traktem Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Tenké střevo - hlavní místo vstřebávání živin Dvanáctník (duodenum) – řídí sekreci a vyprazdňování žaludku - vstřebávání vitamínů B1, B2 a C - ústí vývody slinivky a žlučníku Lačník (jejunum) – vstřebávání Kyčelník (ileum) – trávení a vstřebávání Střevní šťáva – 1,5 – 2,6l, pH 7,5 – 8,0 – hlen, roztok elektrolytů bohatý na HCO3- trávicí enzymy -peptidázy, nukleázy, disacharidázy, oligosacharidázy, střevní lipázy, fosfolipázy 2007 M.Roštejnská

Průchod potravy traktem Slinivka 2 hl. funkce -Endokrinní – glukagon, inzulin -Exokrinní – pankreatická šťáva Složení: voda, HCO3-, trávicí enzymy (proteázy, α-amyláza, lipáza, nukleázy ibonukleáza), elastázy, fosfolipázy, kolagenázy) Játra – centrum metabolismu - detoxikace - zásobárna Fe, vitaminu A, D, K, B - zdroj tepla - tvorba žluči a močoviny Žluč - voda, bilirubin, biliverdin, sodné soli žlučové kyseliny - 500 – 600 ml žluči o neutr. až slabě kyselém pH - silné podněty pro vylučování žluče (tuky, vaj. žloutek, proteiny) - žlučí se vylučují i cizorodé látky Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina 2007 M.Roštejnská

Průchod potravy traktem Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina V tlustém střevě dochází ke vstřebávání iontů a vody (80-90%) Skladují se nestrávené zbytky (vláknina, trávicí šťávy, žluč, buňky střevní výstelky, bakterie) Tvorba a defekace stolice (1/3 suché váhy představují bakterie) Bakterie - štěpení rostlinné vlákniny, tvorba vitaminu K, B1 a B2, střevní plyny (methan, amoniak,…) 2007 M.Roštejnská

Trávení Během procesu trávení dochází za pomoci hydrolytických enzymů k rozkladu potravy na jednodušší látky. Ty mohou dále sloužit buď jako stavební jednotky pro výstavbu nových sloučenin, nebo mohou být v těle dále odbourávány až na oxid uhličitý, vodu a ostatní odpadní látky. nové sloučeniny (stavební jednotky) trávení potrava jednodušší látky CO2, H2O, energie 2007 M.Roštejnská

Trávení a metabolismus sacharidů Sacharidy slouží jako zdroj rychle uvolnitelné energie. Trávení je založeno na hydrolytickém štěpení glykosidové vazby. Produktem trávení polysacharidů jsou monosacharidy (glukosa, fruktosa, galaktosa…). Monosacharidy jsou vstřebávány střevní stěnou. V naší krvi musí být udržována stálá hladina glukosy(tzv.glykémie). Na regulaci metabolismu glukosy se podílí především insulin a glukagon. Příklad: trávení škrobu Amylasy štěpí polysacharid škrob postupně na disacharidové jednotky – maltosu. Maltasa štěpí disacharid maltosu na monosacharid glukosu. 2007 M.Roštejnská

Trávení bílkovin Trávení je založeno na hydrolytickém štěpení peptidové vazby. Peptidový řetězec Výsledkem trávení bílkovin jsou jednotlivé aminokyseliny a kratší peptidové řetězce. H3N+ COO- aminopeptidasa karboxypeptidasa endopeptidasa Karboxypeptidasy štěpí bílkoviny od C-konce. endopeptidasa Aminopeptidasy štěpí bílkoviny od N-konce. tripeptidasa Endopeptidasy štěpí bílkoviny uprostřed řetězce. dipeptidasa dipeptidasa dipeptidasa 2007 M.Roštejnská

Metabolismus bílkovin Bílkoviny jsou v procesu trávení hydrolyzovány na aminokyseliny. bílkoviny trávení přeměny aminokyselin aminokyseliny Odbourávání aminokyselin: odstranění aminoskupiny Uhlíkatý skelet (nejčastěji vzniká 2-oxokyselina) se zapojuje do metabolických drah dalších látek. Nejčastěji dochází k přeměně na pyruvát či k tvorbě acetylkoenzymu A. uhlíkatý skelet amoniak meziprodukty Krebsova cyklu pyruvát, acetylkoenzym A Buď dojde k úplnému odbourání v Krebsově cyklu a dýchacím řetězci za zisku energie močovinový cyklus Krebsův cyklus + dýchací řetězec nebo dojde k tvorbě sacharidů, lipidů či nových aminokyselin. Aminoskupina se odbourává v močovinovém cyklu, kde se přeměnuje na močovinu. tvorba nových látek oxid uhličitý, voda a energie močovina 2007M.Roštejnská

Trávení a metabolismus triacylglycerolů Trávení je založeno na hydrolytickém štěpení esterové vazby. Triacylglyceroly (lipidy) tvoří základní stavební jednotky buněčných membrán (tzv. tkáňové lipidy). Jsou také důležitým zdrojem energie (zásobní lipidy). mastné kyseliny triacylglycerol monoacylglycerol Enzymy štěpící triacylglyceroly se nazývají lipasy. Produktem trávení jsou mastné kyseliny a monoacylglycerol (diacylglycerol, resp. glycerol). 2007 M.Roštejnská

Metabolit je produkt metabolismu. Metabolismus Metabolismus jsou všechny chemické procesy, při nichž dochází k přeměně látek (látková výměna) a energií (energetická výměna) v buňkách a živých organismech. Metabolismus v sobě zahrnuje přeměny výše zmíněných produktů trávení na odpadní látky, nebo výstavby nových pro život důležitých sloučenin. Metabolit je produkt metabolismu. 2007 M.Roštejnská

Anabolismus a katabolismus Látky chemicky jednodušší + energie Anabolismus Katabolismus syntéza rozklad Látky chemicky složitější Anabolické reakce především energii spotřebovávají. Katabolické reakce především energii uvolňují. 2007 M.Roštejnská

Krebsův cyklus + dýchací řetězec Schéma celkového odbourávání potravy potrava nestravitelné kousky tuky sacharidy bílkoviny voda minerální látky vitaminy trávení mastné kyseliny + glycerol monosacharidy aminokyseliny tvorba hormonů alkaloidů pyruvát barviv dusíkatých zásad acetylkoenzym A 2-oxokyseliny -NH3+ Krebsův cyklus + dýchací řetězec močovinový cyklus nestravitelné kousky CO2,H2O, energie močovina pryč z těla jako odpadní látky 2007M.Roštejnská