GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT Jana Ďurišová Ústav fyziologie, 2. LF
Obsah Anatomie Funkce GIT Průchod potravy traktem -jednotlivé části GIT Trávení potravy a metabolismus
Funkce trávicího traktu Trávení – mechanické – chemické Vstřebávání – přestup živin přes stěnu GIT Přeměna a skladování Ochrana Vylučování
Průchod potravy traktem Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Rozmělnění potravy v ústech – mechanické - chemické Sekrece slin (1-2 litry) Složení slin – 99,5% vody,mucin,α-amyláza, lysozym, imunoglobulin A, HCO3-, K+, Cl-, Na+, Ca2+ Enzymy: slinná α-amyláza 2007 M.Roštejnská
Průchod potravy traktem Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Polykání- reflexní děj Sousto v hltanu putuje tzv. peristaltickými pohyby až do jícnu. Svalová stěna jícnu Kontrahovaný sval Sousto Relaxovaný sval 2007 M.Roštejnská
Průchod potravy traktem Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Mechanické trávení - rozmělňování a promíchávání => trávenina (chymus). Chemické trávení – Žaludeční šťáva - 2-3 litry denně Prázdný žaludek – neutrální až slabě zásadité pH Parietální a hlavní (peptické) buňky Složení: proteolytické enzymy (pepsiny), mucin, HCl, voda, ionty, chymozin, amyláza Po 20min. – 1 hod. začíná žal. peristaltika 2007 M.Roštejnská
Průchod potravy traktem Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Hlavní úlohy HCl pepsinogen → pepsin pH Denaturace bílkovin Redukce železa a vápníku Zabránění inaktivace vitaminu B1, B2 a C oxidací antimikrobiální ochrana GIT 2007 M.Roštejnská
Průchod potravy traktem Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Chymus ve dvanáctníku obsahuje částečně strávenou potravu ze žaludku, trávicí šťávy ze slinivky břišní a žluč ze žlučníku. 2007 M.Roštejnská
Průchod potravy traktem Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina Tenké střevo - hlavní místo vstřebávání živin Dvanáctník (duodenum) – řídí sekreci a vyprazdňování žaludku - vstřebávání vitamínů B1, B2 a C - ústí vývody slinivky a žlučníku Lačník (jejunum) – vstřebávání Kyčelník (ileum) – trávení a vstřebávání Střevní šťáva – 1,5 – 2,6l, pH 7,5 – 8,0 – hlen, roztok elektrolytů bohatý na HCO3- trávicí enzymy -peptidázy, nukleázy, disacharidázy, oligosacharidázy, střevní lipázy, fosfolipázy 2007 M.Roštejnská
Průchod potravy traktem Slinivka 2 hl. funkce -Endokrinní – glukagon, inzulin -Exokrinní – pankreatická šťáva Složení: voda, HCO3-, trávicí enzymy (proteázy, α-amyláza, lipáza, nukleázy ibonukleáza), elastázy, fosfolipázy, kolagenázy) Játra – centrum metabolismu - detoxikace - zásobárna Fe, vitaminu A, D, K, B - zdroj tepla - tvorba žluči a močoviny Žluč - voda, bilirubin, biliverdin, sodné soli žlučové kyseliny - 500 – 600 ml žluči o neutr. až slabě kyselém pH - silné podněty pro vylučování žluče (tuky, vaj. žloutek, proteiny) - žlučí se vylučují i cizorodé látky Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina 2007 M.Roštejnská
Průchod potravy traktem Játra Žlučník Slinivka břišní Konečník Žaludek Tenké střevo Tlusté střevo Ústní dutina V tlustém střevě dochází ke vstřebávání iontů a vody (80-90%) Skladují se nestrávené zbytky (vláknina, trávicí šťávy, žluč, buňky střevní výstelky, bakterie) Tvorba a defekace stolice (1/3 suché váhy představují bakterie) Bakterie - štěpení rostlinné vlákniny, tvorba vitaminu K, B1 a B2, střevní plyny (methan, amoniak,…) 2007 M.Roštejnská
Trávení Během procesu trávení dochází za pomoci hydrolytických enzymů k rozkladu potravy na jednodušší látky. Ty mohou dále sloužit buď jako stavební jednotky pro výstavbu nových sloučenin, nebo mohou být v těle dále odbourávány až na oxid uhličitý, vodu a ostatní odpadní látky. nové sloučeniny (stavební jednotky) trávení potrava jednodušší látky CO2, H2O, energie 2007 M.Roštejnská
Trávení a metabolismus sacharidů Sacharidy slouží jako zdroj rychle uvolnitelné energie. Trávení je založeno na hydrolytickém štěpení glykosidové vazby. Produktem trávení polysacharidů jsou monosacharidy (glukosa, fruktosa, galaktosa…). Monosacharidy jsou vstřebávány střevní stěnou. V naší krvi musí být udržována stálá hladina glukosy(tzv.glykémie). Na regulaci metabolismu glukosy se podílí především insulin a glukagon. Příklad: trávení škrobu Amylasy štěpí polysacharid škrob postupně na disacharidové jednotky – maltosu. Maltasa štěpí disacharid maltosu na monosacharid glukosu. 2007 M.Roštejnská
Trávení bílkovin Trávení je založeno na hydrolytickém štěpení peptidové vazby. Peptidový řetězec Výsledkem trávení bílkovin jsou jednotlivé aminokyseliny a kratší peptidové řetězce. H3N+ COO- aminopeptidasa karboxypeptidasa endopeptidasa Karboxypeptidasy štěpí bílkoviny od C-konce. endopeptidasa Aminopeptidasy štěpí bílkoviny od N-konce. tripeptidasa Endopeptidasy štěpí bílkoviny uprostřed řetězce. dipeptidasa dipeptidasa dipeptidasa 2007 M.Roštejnská
Metabolismus bílkovin Bílkoviny jsou v procesu trávení hydrolyzovány na aminokyseliny. bílkoviny trávení přeměny aminokyselin aminokyseliny Odbourávání aminokyselin: odstranění aminoskupiny Uhlíkatý skelet (nejčastěji vzniká 2-oxokyselina) se zapojuje do metabolických drah dalších látek. Nejčastěji dochází k přeměně na pyruvát či k tvorbě acetylkoenzymu A. uhlíkatý skelet amoniak meziprodukty Krebsova cyklu pyruvát, acetylkoenzym A Buď dojde k úplnému odbourání v Krebsově cyklu a dýchacím řetězci za zisku energie močovinový cyklus Krebsův cyklus + dýchací řetězec nebo dojde k tvorbě sacharidů, lipidů či nových aminokyselin. Aminoskupina se odbourává v močovinovém cyklu, kde se přeměnuje na močovinu. tvorba nových látek oxid uhličitý, voda a energie močovina 2007M.Roštejnská
Trávení a metabolismus triacylglycerolů Trávení je založeno na hydrolytickém štěpení esterové vazby. Triacylglyceroly (lipidy) tvoří základní stavební jednotky buněčných membrán (tzv. tkáňové lipidy). Jsou také důležitým zdrojem energie (zásobní lipidy). mastné kyseliny triacylglycerol monoacylglycerol Enzymy štěpící triacylglyceroly se nazývají lipasy. Produktem trávení jsou mastné kyseliny a monoacylglycerol (diacylglycerol, resp. glycerol). 2007 M.Roštejnská
Metabolit je produkt metabolismu. Metabolismus Metabolismus jsou všechny chemické procesy, při nichž dochází k přeměně látek (látková výměna) a energií (energetická výměna) v buňkách a živých organismech. Metabolismus v sobě zahrnuje přeměny výše zmíněných produktů trávení na odpadní látky, nebo výstavby nových pro život důležitých sloučenin. Metabolit je produkt metabolismu. 2007 M.Roštejnská
Anabolismus a katabolismus Látky chemicky jednodušší + energie Anabolismus Katabolismus syntéza rozklad Látky chemicky složitější Anabolické reakce především energii spotřebovávají. Katabolické reakce především energii uvolňují. 2007 M.Roštejnská
Krebsův cyklus + dýchací řetězec Schéma celkového odbourávání potravy potrava nestravitelné kousky tuky sacharidy bílkoviny voda minerální látky vitaminy trávení mastné kyseliny + glycerol monosacharidy aminokyseliny tvorba hormonů alkaloidů pyruvát barviv dusíkatých zásad acetylkoenzym A 2-oxokyseliny -NH3+ Krebsův cyklus + dýchací řetězec močovinový cyklus nestravitelné kousky CO2,H2O, energie močovina pryč z těla jako odpadní látky 2007M.Roštejnská