Základní lidská práva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidská práva.
Advertisements

VY_32_INOVACE_06_EKO_307_Dri
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
JUDr. Martina Burachovičová
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Lidská práva.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
MULTIKULTURa.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Česká občanská společnost občané státu jsou osobně svobodní lidí, kteří jsou si rovni před zákonem, mají stejná politická práva, nesmějí být diskriminováni.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Všeobecná deklarace lidských práv
Lidská práva v dokumentech
Pro začátek si představte: Představte si, že bychom byli všichni naprosto stejní. Líbilo by se vám to? Asi ne. A přece máme strach z lidí, které neznáme.
XENOFOBIE.
Vědomostní kvíz Medvídka Pú Zde vložte obrázek dostupný z Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Lidská práva a jejich dodržování VY_INOVACE_32_OBN_911 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Základy ústavního práva IX sarkarlova LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD (LZPS) Katolog P a S, které vytváří status občana (aj. subjektů) Ideové zdroje:
Lidská práva a jejich ochrana Listina základních práv a svobod Byla schválena úst. zákonem č. 23/1991 Sb. Při vzniku samostatné ČR se stala součástí ústavního.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_19_Úmluva o právech dítěte TEMA:Člověk.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.12_lidska_prava_III. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Občanská práva a povinnosti
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.16_tolerance_k_lidem Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
práva a povinnosti občana ČR
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.13_lidska_prava_opakovani Datum: Ročník: sedmý.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.10_lidska_prava_I. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Občanská práva a povinnosti
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Porušování lidských práv
Práva a svobody a veřejná moc
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření :
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
Název školy: Základní škola Městec Králové
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Lidská práva Leden 2016.
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
LIDSKÁ PRÁVA y.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
AUTOR: Kateřina Křížová
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Transkript prezentace:

Základní lidská práva

Základní lidská práva Na Zemi žije okolo 7 miliard lidí Každý je jiný V čem se lidé mohou od sebe lišit? Co mají společného?

V čem se lidé mohou od sebe lišit? Co mají společného? ff

Základní lidská práva Žádní dva lidé na světě nejsou úplně stejní Každý z nás má různé osobní předpoklady, různé životní podmínky V lidské důstojnosti si všichni lidé mají být rovni Všichni lidé na Zemi by si měli být rovni před zákonem, který by měl chránit základní lidská práva

Napiš, nebo nakresli co tě napadne na téma „Lidská práva“

Základní lidská práva Každý člověk má své povinnosti, ale i práva. Lidská práva = souhrn práv a svobod, které jsou přisuzovány každé lidské bytosti. Základní lidská práva jsou sepsána ve Všeobecné deklaraci lidských práv. Označila všechny lidské bytosti za svobodné a rovnoprávné bez ohledu na pohlaví, rasu, národnost a náboženství.

Základní lidská práva Každý člověk má nárok na svobodu, bezpečí a kvalitní život. Každý člověk má lidská práva. Každý člověk má odpovědnost respektovat lidská práva druhých.

Základní lidská práva Nezadatelná Nezcizitelná Nepromlčitelná Nezrušitelná

Základní lidská práva Občanská Politická Sociální Zejména právo na život, zákaz mučení a nucené práce, právo na soukromé vlastnictví, svoboda pohybu a pobytu, svoboda svědomí Politická Zejména svoboda projevu, petiční právo, svoboda shromažďovací, spolčovací a všeobecné volební právo přímé, rovné a tajné Sociální Zejména právo na práci, stávku, odměnu, zákaz práce dětí

Dětská práva Základní práva dítěte: Právo na rozvoj Právo na život Děti mají stejná práva jako dospělí. Práva dítěte platná do osmnácti let, kdy přestává být dítětem. Dokument: Úmluva o právech dítěte. Základní práva dítěte: Právo na rozvoj Právo na život Právo na ochranu

Dětská práva Dítě potřebuje ochranu Dítě potřebuje projevování lásky Dítě má být respektováno jako jedinec s možností rozvoje Dítě má být respektováno jako individualita, která si utváří svůj vlastní život

Dětská práva Utvořte skupinky po 4-5 lidech Z množství situací vyberte ty ve kterých dochází k porušování dětských práv Vybrané situace nalepte na pracovní list Ze seznamu “Dětských práv” určete která práva byla porušena v konkrétních případech a zapište na pracovní list

Základní lidská práva Manželka za 50 ovcí: Mnozí afghánští muži vyznávají radikální islám a ctí tradici obchodu s manželkami mladšími o generacehttp://www.jedensvetnaskolach.cz/cz/lesson s/4/Manzelka_za_50_ovci.html?lessonID=16&lesson= one&inThemeID=11&play=now Lidská práva http://www.youtube.com/watch?v=WXqrJfJVLUY

Základní lidská práva Ben nastoupil do autobusu a sedl si hned za řidiče. Na další zastávce přistoupila starší paní a ta mu řekla, že v první půli autobusu mohou sedět pouze „bílí“. Ben se musel přesunout na sedadlo na konci autobusu. Diskriminace = je omezování práv jednotlivců nebo skupin X Tolerance = respekt k odlišnostem Rasismus? Xenofobie?

Základní lidská práva PŘEDSUDEK = je posuzování lidí podle toho, co jsme o nich slyšeli nebo co se o nich obecně říká. RASISMUS = chápeme jako např. nadřazování jedné rasy nad druhou, je spojeno s ponižováním nebo s agresivním jednáním vůči příslušníkům jiné národnosti či rasy. XENOFOBIE = rozumíme strach z něčeho cizího, je to zejména nesnášenlivost k lidem z jiných zemí.