VY_22_INOVACE_J-A-30 Aj 3.-5.r. Easter – Velikonoce reálie Základní škola Ostrava, Gebauerova 8, příspěvková organizace Autorka: Mgr.Daniela.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Advertisements

Průlet liturgickým rokem
Krátký film TRUTNOV a.s. Uvádí.
Pro animaci a změnu snímku klikej!
Aj 4.-5.r. St. Valentine´s Day - reálie
On the map-Británie Aj pro 4.-5.r.
0 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ 0 Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Anglický jazyk pro ročník reálie VY_22_INOVACE_J-A-07 Aj 3. -5
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Křesťanství.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
OSTATNÍ SVÁTKY dny pracovního klidu
Název: Rok v jeho proměnách V. (Velikonoce)
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Velikonoce Prezentace byla vytvořena v rámci projektu
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Kalendář - duben Petr Machala.
Svátky a tradice v Kanadě
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Průlet liturgickým rokem
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Vypracoval: Jakub Moravec
Označení DUM 14 _ 19 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P1 _ 2.3 Tematická oblast: Festivals and Celebrations Easter in the Czech Republic Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Velikonoce v Kunovicích
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Velikonoce v ČR Markéta Masaříková, Vanda Charbutová, Barbora Daníčková, Jana Mašíčková.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.14 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 14 Název materiálu:Easter Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací obor:Anglický.
Tradice Velikonoc.
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Anotace Cyklus přírody a kalendáře Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí postup, jakým vznikaly kalendáře na základě sledování.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr. Lenka Stará NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_B_16_Velikonoce TÉMA: Velikonoce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_III.Vu_VELIKONOČNÍ.
VELIKONOCE Jan Kendík Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Liberec 1, Masarykova 3, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Velikonoce Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
HAPPY EASTER.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Velikonoce.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Velikonoce u nás a v jiných zemích
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_13_Velikonoce
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Věcné učení pro nižší stupeň ZŠS
Transkript prezentace:

VY_22_INOVACE_J-A-30 Aj 3.-5.r. Easter – Velikonoce reálie Základní škola Ostrava, Gebauerova 8, příspěvková organizace Autorka: Mgr.Daniela Ondrisová není-li uvedeno jinak Pro animaci a změnu snímku klikej!

E A S T E R V E L I K O N O C E …svátky křesťanské …svátky pohanské Ježíš Kristus Nazaretský, ikona z 6.století

Velikonoce ?…….. Velikonoce či pascha (z lat. Pascha < řec. πάσχα pascha < hebr. פֶּסַח‎‎ pesach přechod) jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem {Katechizmus katolické církve čl.1166-1171}, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho ukřižování. Kristovo ukřižování se událo kolem roku 30 či 33 v blízkosti významného židovského svátku pesach, který je památkou vysvobození Izraelitů Mojžíšem z egypt – ského otroctví. V západní křesťanské tradici Velikonoce připadají na neděli po prvním jarním úplňku, tedy na měsíc březen či duben. Slovanský název svátku, Velikonoce, se vztahuje na "velkou noc", v níž byl Kristus vzkříšen.

Ježíš Kristus Ježíš Kristus  známý také jako  Ježíš Nazaretský či Ježíš z Nazareta, je ústřední postavou křesťanství. Ježíš veřejně působil asi od roku 28 jako pocestný kazatel v oblasti dnešního Izraele a západního břehu Jordánu. Hlásal brzký příchod  Božího království a vyzýval k obrácení či pokání. Kolem roku 30  jej Římané v Jeruzalémě ukřižovali. Křesťané považují Ježíše za Židy očekávaného Mesiáše, Spasitele lidstva a Božího syna, muslimové za jednoho z nejvýznamnějších proroků. Od data Ježíšova narození, byť pravděpodobně nepřesně vypočítaného, je tradičně odvozován dnes používaný křesťanský letopočet. Ježíšova existence /historicita/ není dnes až na výjimky zpochybňována.

Kříž je nejdůležitějším z křesťanských symbolů, protože Kristus byl odsouzen k smrti ukřižováním. Tento trest patřil k trestům nejvíce krutým a ponižujícím. Obrázek: klipart

Tradice, zvyky, obyčeje……………………………….. Velikonoce nebyly zpočátku svátkem pouze křesťanským, byly spojeny především s příchodem jara - byly svátkem pohanským, předkové považovali začátek jara za začátek zemědělského roku a taktéž kalendářního. Až mnohem později byly spojovány s dnem , kdy Ježíš vstal z mrtvých. Malování vajíček- kraslic- ,kdy mládenci si za pomlázku vysloužili tato malovaná vajíčka , vajíčko je symbolem zrodu, plodnosti, návratu jara, Skořápka je symbolem bezpečí. Pomlázka též mrskačka, karabáč, sekačka, dynovačka, čugár, tatár, karabina z vrbového proutí je neodmyslitelným symbolem jarních svátků. Pomlázka = pomladit, omladit děvčata předáním svěžesti, pružností. Pomlázka je také dárek = odměna za vyšlehání. Děvčata uvazovala na pomlázku pentle /mašle / různých barev, které měly symbolický význam:

Tradice, zvyky, obyčeje……………………………….. Mašle neboli pentle na pomlázce: Žlutá = chlapec je neoblíbený a dívka nemá zájem Modrá = dává mládenci naději Zelená = chlapec je oblíbený Červená = má mládence ráda Dnešní zvyky jako polévání parfémem,vodou,švihání vařečkou, též jalovcem nebo výslužka v podobě peněz je „výdobytkem“ posledních 50 let především ve městech. Na vesnicích si lidé stále víc uvědomují, že je třeba se vrátit k tradicím. Beránek Jako symbol byl a je znám nejen v křesťanství, kde byl symbolem Božího beránka, Ježíše Krista. Jelikož masitý pokrm se mohl jíst až po Božím hodu / Velikonoční neděle/ a též z důvodu, že ne mnoho lidí si mohlo dovolit masité jídlo, lze se domnívat, že beránek byl připraven z těsta a to sladký nebo slaný / starý recept uvádí jako surovinu mouku z rýže, rýži, mandle, mandlový olej.

Velikonoční beránek

Dalším z velikonočních symbolů je vajíčko, symbol nového života, neboť samo zárodek života obsahuje. V mnoha kulturách je vejce symbolem plodnosti, života a vzkříšení. V souvislostí s lidovou tradicí vznikl zvyk tato vejce malovat. V křesťanství se vejce vykládá jako symbol zavřeného hrobu, z něhož vstal Kristus, jako symbol nesmrtelnosti.

Hanácké kraslice zdobené slámou

Velikonoční vajíčka malovaná voskem z Jižních Čech

se vysvětluje jen zřídka. V Anglii tradičně ženy přivazují muže Ve Spojených státech jsou velikonoční svátky náboženským svátkem, takže mnoho amerických rodin se mimo návštěvy kostela schází kolem zdobení velikonočních vajíček v sobotu večer a jejich „lovu“ v neděli ráno. Podle dětských pohádek byla vajíčka během noci přinesena Velikonočním zajíčkem a poschovávaná po domě a zahradě, aby počkala na děti, až se probudí. Důvod, proč by to měl zajíček dělat, se vysvětluje jen zřídka. V Anglii tradičně ženy přivazují muže k židlím a za propuštění požadují peníze. . Obrázky: klipart

Úkol: Podtrhněte v následujícím textu slovíčka, kterým rozumíš. / na tabuli / 2. Přeložte článek s paní učitelkou.

Easter in the USA, Britain… Easter is not a national holiday. Most Americans spend Easter Sunday With family. Many pepole give children dyed eggs and sweets. In some families they hid eggs somewhere in the house, garden or yard. There is a traditional Easter Egg Roll in front of the White House in Washington on Easter Monday. Easter bunny Obrázky: klipart

Zdroje: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-03-03] dostupné pod licencí Creative Commons na www: Ikona Ježíše Krista ze 6.století,volné dílo http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Spas_vsederzhitel_sinay.jpg VelikonoceWikipedie: Otevřená encyklopedie: Velikonoce [online]. c2012 [citováno 03. 03. 2012]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Velikonoce&oldid=8923885 Ježíš Kristus Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Ježíš Kristus [online]. c2012 [citováno 03. 03. 2012]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Je%C5%BE%C3%AD%C5%A1_Kristus&oldid=8923794> Obrázek velikonočního beránka, autor: Cheva http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Velikono%C4%8Dn%C3%AD_ber%C3%A1nek.jpg Hanácké kraslice zdobené slámou, autor: Jan Kameníček http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Easter_eggs_-_straw_decoration.jpg Velikonoční vajíčka malovaná voskem, autor: Cheva http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Velikono%C4%8Dn%C3%AD_vaj%C3%AD%C4%8Dka_malovan%C3%A1_voskem.jpg Velikonoční zvyklosti v  zahraničí Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Velikonoce [online]. c2012 [citováno 03. 03. 2012]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Velikonoce&oldid=8923885> Pomlázka, autor: Chmee 2 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/96/Poml%C3%A1zka.jpg