KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Oběhová soustava člověka
Advertisements

Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Tělní tekutiny.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
Krev, její složení a funkce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Krevní oběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
NERVOVÁ SOUSTAVA I. VY_32_INOVACE_E2-17 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Oběhová soustava Adam Klimeš.
SOUSTAVA OBĚHOVÁ 1. část KREV EU-OP VK VY_32_INOVACE_P9
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Oběhová soustava člověka
TĚLNÍ TEKUTINY nachází se uvnitř / vně buněk
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oběhová soustava člověka
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
VYPRACOVALA: Lucie Mansourová a Irena Svobodová
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Soustava oběhová Tělní tekutiny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava.
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Oběhová soustava a krev
Krev SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Tělní tekutiny KREV.
Tělní tekutiny Krev a míza.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Oběhová soustava Pětilístek krev
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
KREV Anotace: tento VM slouží jako podpora výuky učitele, seznámení se s funkcí, složením krve a krevními skupinami Výstup: VY_52_INOVACE_P ř Výukový.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_32_Tělní tekutiny - opakování Autor.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava - krev
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Přírodověda pro 5. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Krev.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová VYTVOŘENO: únor 2012 STRUČNÁ ANOTACE: funkce krve pro lidský organizmus, rozvod krve tělem, složení, krevní skupiny Časová náročnost: 45 min, v součinnosti s elektronickou verzí učebnice FRAUS Přírodopis 8 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

KREV

FUNKCE vytváří tzv. vnitřní prostředí organismu KREV FUNKCE vytváří tzv. vnitřní prostředí organismu termoregulační – udržení stálé tělesné teploty transportní - zásobování buněk kyslíkem, živinami, vodou, vitamíny, odvádí odpad z buněk (oxid uhličitý) obranná – zneškodnění cizorodých látek

TEPNY – vedou krev ze srdce Po těle krev rozvádějí cévy . TEPNY – vedou krev ze srdce ŽÍLY- vedou krev do srdce VLÁSEČNICE – tvoří síť mezi tepnami a žílami. Dochází v nich k výměně kyslíku mezi krví a buňkami.  

KREV: Složení: Krevní plazma Krevní buňky neprůhledná červená tekutina 5,5 litru Složení: Krevní plazma Krevní buňky ČERVENÉ KRVINKY BÍLÉ KRVINKY KREVNÍ DESTIČKY

ČERVENÉ KRVINKY A KREVNÍ DESTIČKY SLOŽENÍ KRVE PLAZMA BÍLÉ KRVINKY ČERVENÉ KRVINKY A KREVNÍ DESTIČKY

Plazma Složení: Nažloutlá tekutina KREV Plazma Nažloutlá tekutina Složení: voda 90% + rozpuštěné látky – bílkoviny, cukry, močovina, hormony, vitaminy, soli.

Červené krvinky - erytrocyty KREV Červené krvinky - erytrocyty Nemají jádro. Obsahují červené barvivo hemoglobin, na které se váže kyslík. Když zestárnou jsou zničeny ve slezině. Žijí asi 3 měsíce. Vznikají v červené kostní dřeni.

Bílé krvinky - leukocyty KREV Bílé krvinky - leukocyty Jaderné buňky různého tvaru a funkce. Zajišťují obranyschopnost organismu. Mají schopnost FAGOCYTÓZY = pohlcovat a zneškodňovat cizorodé látky.

Podstatou srážlivosti krve je přeměna fibrinogenu na fibrin. KREV Krevní destičky - trombocyty Beztvaré úlomky kostní dřeně. Zajišťují srážlivost krve – vznik krevního koláče. Podstatou srážlivosti krve je přeměna fibrinogenu na fibrin.

KREVNÍ SKUPINY KREV Popsal je český vědec Jan Janský. A anti-B B KREVNÍ SKUPINA AGLUTINOGEN V ČERVENÝCH KRVINKÁCH AGLUTININ V KREVNÍ PLAZMĚ A anti-B B anti-A AB A i B žádný anti-A, anti-B

ZDROJE Obrázky a animace: http://asingaporeanbiologist.files.wordpress.com/2011/10/19432.jpg http://www.hypoxickaterapie.cz/fotky1125/fotom/red-blood-cells.jpg http://imgx.doz.pl/image/zdrowie/183 http://medicina.ronnie.cz/img/data/clanky/normal/8696_2.jpg http://img2.ct24.cz/cache/616x347/article/4/361/36004.jpg Přírodopis 8, nakladatelství FRAUS, 1.vydání 2006 str. 67, ISBN-80-7238-428-7