Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOUSTAVA OBĚHOVÁ 1. část KREV EU-OP VK VY_32_INOVACE_P9

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOUSTAVA OBĚHOVÁ 1. část KREV EU-OP VK VY_32_INOVACE_P9"— Transkript prezentace:

1 SOUSTAVA OBĚHOVÁ 1. část KREV EU-OP VK VY_32_INOVACE_P9
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702 SOUSTAVA OBĚHOVÁ 1. část KREV EU-OP VK VY_32_INOVACE_P9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

2 KREV Náhlá ztráta 1,5 l krve může být nebezpečná, lépe člověk snese postupnou ztrátu (až 2,5 l). Složení fyzikální: neprůhledná vazká kapalina, barva červená, chuť mírně nasládlá, mírně těžší než voda. Množství: asi 1/13 hmotnosti těla (5 – 5,5 litrů krve. Složení chemické: voda (90 %), soli, bílkoviny, cukry, tukové látky (cholesterol), hormony, vitaminy, barviva. Složení biologické: plazma a krevní buňky Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

3 ČERVENÉ KRVINKY Červené krvinky (erytrocyty): bezjaderné, obsahují barvivo (hemoglobin). V dospělosti člověka vznikají v kostní dřeni. Počet: u mužů 4,3-5,3 milionu/1 ml, u žen 3,8- 4,8 milionu/1 ml krve. Přenášejí kyslík a oxid uhličitý, žijí nejdéle 120 dní. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

4 BÍLÉ KRVINKY Bílé krvinky (leukocyty): různé tvary. Pohlcují tělu cizí částice, tvoří protilátky, životnost je krátká. Počet: 4-7 tisíc/1 ml krve červené a bílé krvinky Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

5 KREVNÍ DESTIČKY Krevní destičky (trombocyty) - tvar nepravidelný, jsou to křehké buněčné úlomky. Životnost kolem 4 dnů. Účastní se srážení krve, tvoří krevní zátku (na poškozených cévách). Počet: asi tisíc/1 ml krve. Na obrázku: červená krvinka, krevní destička, bílá krvinka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

6 KREVNÍ PLAZMA Tekutá složka krve, žlutá vazká tekutina.
V krevní plazmě jsou různé ochranné látky, keré chrání člověka před mikroorganismy. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

7 KREVNÍ SKUPINY Krevní skupiny - membrány červených krvinek obsahují látky reagující na látky cizí. Podle jejich přítomnosti v krevních buňkách známe 4 hlavní krevní skupiny: A, B, AB. Nejsou-li přítomny, značí se jako 0. Krevní plasma obsahuje látky shlukující - A nebo B. Proto se při transfuzích krve musí zjistit krevní skupina. Jinak by mohlo dojít i k rozpadu krve. Přenášet je proto možné jen krev stejné krevní skupiny. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

8 Prof. MUDr. Jan Jánský Popsal čtyři základní krevní skupiny (neoznačil tak, jak je tomu dnes, tedy A, B, AB a 0, ale přiřadil jim římské číslice I., II., III. a IV.). Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

9 Imunita Odolnost člověka proti působení choboplodných mikroorganismů.
1) Vrozená – odolnost proti určitým nemocem, která je dědičná. 2) Získaná – aktivní – očkováním, proděláním choroby pasivní – vpravením hotových protilátek do těla člověka Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

10 Očkovací kalendář Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

11 Ing. PaedDr. Jarmila Kroulíková, Ing. Josef Kroulík Csc
Ing. PaedDr. Jarmila Kroulíková, Ing. Josef Kroulík Csc. - Přírodois 8 – pracovní seit pro 8. ročník. Septima, Praha 1996. Ing. PaedDr. Jarmila Kroulíková, Ing. Josef Kroulík Csc. - Přírodois 8 – učebnice pro 8. ročník. Septima, Praha 1996. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.


Stáhnout ppt "SOUSTAVA OBĚHOVÁ 1. část KREV EU-OP VK VY_32_INOVACE_P9"

Podobné prezentace


Reklamy Google