White paper on food safety

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu
Advertisements

Zdravý obchod s krmivy s GMP Udržujte bezpečnost krmiv pod kontrolou
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Řízení jakosti výrobků ve společnosti TESCOMA s.r.o.
Revize Nového přístupu
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Řízení jakosti, standardy
Presentation Title.
Správní právo Pojem správního práva.
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
Změny požadavků podle nové normy
ČSN EN ISO 19011:2003 Mezinárodní norma
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Bezpečné potraviny na českém trhu
Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc. Ing. Petra Šotolová
Systém GMP+: krátké představení
Management kontinuity činností organizace
Geneticky modifikované organismy a výroba potravin a krmiv Odbor bezpečnosti potravin, environmentálního rozvoje a prevence znečištění Ing. Karel Říha.
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Biopotraviny ve školním stravování
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Systém managementu jakosti QMS
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
HACCP.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
STANDARDIZACE V HYGIENĚ VÝŽIVY. Certifikace – nepovinná aktivita Povinné aktivity: Nařízení ES 178/2002, Nařízení ES 852/2004…, zákonné vyhodnocení provádějí.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Standardizace v hygieně výživy
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Transkript prezentace:

Legislativní rámec, regulovaná a neregulovaná sféra, systémy řízení jakosti, privátní standardy

White paper on food safety Maximální možná ochrana zdraví Zajištění volného pohybu zboží po EU Logický systém legislativy, pokrývající všechny aspekty výroby potravin a krmiv Zohlednění technického vývoje při posuzování bezpečnosti potravin Zohlednění technického a vědeckého vývoje Zohlednění národních specifik

Komunikace v potravinovém řetězci Výrobci pesticidů, hnojiv a veterinárních léčiv Výrobci přídatných a pomocných látek Dopravní a logistické společnosti Výrobci zařízení Výrobci čistících a desinfekčních prostředků Výrobci obalů Dodavatelé služeb Produkce zem. plodin Producenti krmiv Primární produkce Kontrolní orgány Výrobci potravin Další zpracování Velkoobchod Maloobchod, stravování.. Spotřebitelé

Bezpečnost v potravinovém řetězci Vnitřní trh EU Import ze 3. zemí Krmiva Veterinární léčiva Primární produkce Dodavatelé Obchodníci Jatka Zpracování masa Obchod Export do 3. zemí

SPOTŘEBITEL ODPOVĚDNOST BEZPEČNÉ POTRAVINY ZISK

Právo EU Primární Sekundární Na základě primárního práva může EU vytvářet právo sekundární Zakládající smlouvy: ESUO, EHS, Euratom a EU Smlouvy mezi EU a třetími zeměmi Sekundární Nařízení Směrnice Rozhodnutí Doporučení

Závazné Závazné cíle Nezávazné

Právo v ČR Mezinárodní smlouvy - ratifikované Primární a sekundární komunitární právo primární (zákonné) právní předpisy ústavní zákony - originální ostatní zákony - originální zákonná opatření senátu - originální sekundární (podzákonné) právní předpisy nařízení vlády - derivátní právní předpisy vydané ministerstvy resp. jinými správními orgány, orgány územní samosprávy - derivátní vyhlášky zastupitelstev územních samosprávných celků - originální Platnost – den vyhlášení ve sbírce (zákonů, mezinárodních smluv) Účinnost – den od kdy jsou předpisy aplikované Potravinové právo podléhá notifikaci

Obecné potravinové právo (Nařízení 178/2002) Potraviny živ. původu Krmiva Potraviny Nařízení 183/2004 Nařízení 852/2004 Nařízení 853/2004 Nařízení mikr. krit.* Guideline HACCP v některých provozovnách Nařízení 2073/2005 mikrobiologická kritéria Nařízení suroviny* Nařízení 2074/2005 prováděcí opatření 1881/2006 kontaminanty Nařízení 2075/2005 Trichinela Nařízení 2076/2005 přechodná období Národní předpisy * Připravuje se

Nařízení 178/2002 Základní definice – potravina, potravinářský podnik, krmivo, nebezpečí, riziko… Obecné právo Bezpečné potraviny a krmiva – předběžná opatrnost Analýza rizika Sledovatelnost Průhlednost – konzultace s veřejností Odpovědnost za potraviny EFSA – úřad pro potraviny RASFF – systém rychlého varování

Analýza Rizika – nový přístup Legislativa definuje cíle nikoliv prostředky Postupy založené na analýze rizika Velký důraz kladen na odborné znalosti a schopnost konzultace!!! EFSA, Výbory pro bezpečnost potravin, vědecká pracoviště a univerzity Přístup kontrolních orgánů ke kontrole bezpečnosti Posuzování rizika – individuální přístup Byrokratická kontrola – (není ani podle čeho)

Povinnosti provozovatelů potravinářských / krmivářských podniků Kontroly Směrnice 41/2004 Potraviny živočišného původu Krmiva Potraviny Povinnosti provozovatelů potravinářských / krmivářských podniků Nařízení 183/2005 Nařízení 852/2004 Nařízení 853/2004 Postupy pro kontroly Nařízení 854/2004 Nařízení 882/2004 Obecné potravinové právo (Nařízení 178/2002)

Struktura ostatních předpisů Obecné Kontrola Označování Kontaminanty Hygiena Maso Barviva Sušené ovoce Maso Specifické k produktu Ryby Aromata Koření Ryby Mléko Mléko Mléko

Srovnání standardů a legislativy Legislativa Povinné Právní status Vymahatelná Vznikají demokratickým principem Jejich působnost je omezena hranicemi Kontrolovány státními orgány Standardy „Nepovinné“ „Nemají právní status“ Nejsou vymahatelné Nevznikají demokratickým principem Neznají hranice států (mají mezinárodní platnost) Kontrolovány vlastníkem standardu

Privátní standardy – výroba potravin GFSI – global food safety initiative (guide) Bezpečnost potravin není téma pro konkurenční boj, protože jakékoliv potenciální problémy ohrožují celý sektor. „Vyvinuto obchodními řetězci“ Klíčové priority GFSI: Zavést celosvětové postupy pro posuzování úrovně zajištění bezpečnosti potravin Vybudovat a zavést systém včasného varování Podporovat spolupráci mezi potravinářským sektorem (na světové úrovni) a národními a nadnárodními vládami a autoritami Komunikovat iniciativu všem zahrnutým stranám a zavést vzdělávání spotřebitelů Koordinovat formulaci a zavádění principů Správné distribuční praxe (Good retailing practice)

GFSI Akreditace podle ISO 45 000 Certifikace podle ISO 19 011 Audity třetí stranou BRC Technical Standard Velká Británie International Food Standard Německo – Francie Dutch HACCP Code EFSIS standard SQF

Základní požadavky norem Prvky systému řízení jakosti Požadavky na prostředí provozu Požadavky na kontrolu výrobku Požadavky na kontrolu výrobního procesu Požadavky na personál Požadavky na systém kritických bodů (HACCP)

Vlastní standardy řetězců Audity druhou stranou Mohou být zaměřené pouze na specifický problém (hygiena, alergeny, sledovatelnost) Tesco, Makro, Delvita… Další aktivity řetězců Specifikace Kontrola značení Kontrola výrobků

GlobalGAP Standard pro primární produkci Bezpečná produkce Minimalizace dopadů na životní prostředí, omezení používání chemických látek Ochrana zdraví zaměstnanců a welfare zvířat

Základní struktura Všeobecné požadavky Integrované farmy Produkce plodin Produkce zvířat Chov ryb v akvakulturách Množení rostlin Výroba krmných směsí

ISO, Codex Alimentarius ISO – International organization for standardization Codex Alimentarius Commission

Normy ISO ISO 9001 Systémy managementu jakosti ISO 22 000 Systémy managementu bezpečnosti potravin Další normy integrovaného systému řízení: ISO 14 001 – systém environmentálního managementu ISO 18 001 – systém managementu bezpečnosti a ochrany zdraví

Koncept trvalého zlepšování ISO 22 000 Monitorování; nápravná opatření Ověřování Zlepšování Zavedení HACCP Plánování a realizace bezpečného produktu Příprava na analýzu nebezpečí Analýza nebezpečí Plánování a realizace bezpečného produktu Program nezbytných předpokladů

Codex Allimentarius FAO/WHO Nezávazné normy a doporučení pro bezpečnost i trh s potravinami Jediný celosvětový standard pro potraviny Usnadňují obchodování s potravinami Technicky doplňují mezinárodní trh s potravinami

Kodexové normy - obecné hygiena značení výrobků rezidua pesticidů a veterinárních léčiv inspekce dovozu a vývozu certifikační systémy metody pro odběr vzorků a provádění analýz potravinářských aditiv, kontaminantů výživy a potraviny pro speciální dietní účely

Kodexové normy – specifické čerstvá, zmrazená a zpracovaná zelenina a ovoce ovocné šťávy cereální výrobky tuky a oleje ryby, maso cukr kakao a čokoládu mléko a mléčné výrobky …

GMP/GHP Správné praxe pro sektory Každý si musí správnou praxi dotvořit sám!!! Stále ve vývoji Podpora MZe Bezpečné potraviny HACCP Distribuční řetězec Plán kontrol Analýza rizika GHP

GHP/GMP v ČR Zmrazené potraviny Ovocné pomazánky a kompoty Těstoviny Chleba a běžné pečivo Mléko a mléčné výrobky Drůbeží polotovary Výroba a zpracování vajec Minerální vody Cukrářské výrobky a těsta Těsta Nízko-kyselé a okyselené konzervy Jedlá sůl Zpracování ryb Krmné směsi Stravovací služby (SOCR ČR)