Budoucnost vzdělávání Budoucnost vzdělávání je postavena na úrovni vzdělání a na jeho rozvoji (univerzální gramotnost a soft skills). Nejde jen o trh!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Advertisements

PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Školní zpráva s výsledky z hlavního šetření PIRLS 2011 a TIMSS 2011.
PISA 2012 – oblast řešení problémů
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
GEOSTATISTICKÉ VYHODNOCENÍ DESETILETÉHO POZOROVÁNÍ SESUVU „HALENKOVICE“ Karel Macků Vedoucí práce: Mgr. Pavel Tuček, PhD.
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
Kvalita a evaluace Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR
Analýza variance (Analysis of variance)
Josef Keder Hana Škáchová
Poradce 2010 Bob Kartous 7. dubna 2010, Brno. Znáte odpověď na dotaz studenta? 1.Co je to TSA? 2.Jaký je rozdíl mezi testem OSP a TSP? 3.Dokážete vyjmenovat.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Gymnázium J. A. Komenského Uherský Brod PZ 2013 SEZNÁMENÍ SE STRUKTUROU A CÍLEM PŘIJÍMACÍCH TESTŮ.
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Autoevaluační nástroje na naší škole
Výsledky přijímacího řízení ve školním roce 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Srovnání výsledků testů žáků 9. tříd základních škol v letech 2005 a 2011 Koho a na co jsme se ptali Filip Karel, Šimon Stiburek, Jan Hučín Scio Praha.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Realizované projekty ESF Další vzdělávání učitelů přírodovědných předmětů Nové přístupy k využití ICT ve výuce přírodovědných předmětů na ZŠ Nové přístupy.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Lineární regresní analýza
Analýza variance (ANOVA).
Výsledky přijímacího řízení ve školním roce 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Čerpání rozpočtu přímých výdajů za rok 2011 Zpracoval: OŠMS, oddělení přímých nákladů Datum:
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Proč potřebujeme informace o rodinném zázemí Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Vývoj kognitivních schopností v mladším školním věku
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
PISA 2012 Matematická gramotnost patnáctiletých žáků
Faktory ovlivňující přechod žáků 5. ročníků na víceleté gymnázium Poznatky z longitudinálního výzkumu CLoSE Jana Straková, David Greger.
Inkluze a integrace v ČR v kontextu nerovností v celém vzdělávacím systému Jana Straková ÚVRV, PedF UK
Kdo studuje na víceletých gymnáziích (a proč)? Petr Soukup, PedF a FSV UK
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Výsledky testování SCIO žáků 9. tříd na ZŠ Letovice LEDEN 2016.
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů  t-test pro nezávislé výběry  t-test pro závislé výběry.
Projekt VEKTOR Jihlava, Scio v oblasti českého školství a vzdělávání od roku na státu nezávislá a státem nefinancovaná společnost do.
Vizuální interpretace leteckých a družicových snímků u dospívajících Hana Svatoňová, PdF MU Brno 23. mezinárodní geografická konference Brno 2015.
Sledujeme (např.): Chceme prokázat: závisí plat na dosaženém vzdělání? závisí plat na dosaženém vzdělání? je u všech čtyř strojů délka výlisků srov- natelná.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Čtenářská gramotnost při řešení slovních úloh ve fyzice Praha, Katedra fyziky Rokitanského 62, Hradec Králové Tomáš Jerje.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PISA prosince 2010.
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Prof. Ing. Hana Machková, CSc. Rektorka
Projekt Mapa školy Jihlava,
Hospodaření obcí v roce 2016
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014
místo konání: Krajský úřad Libereckého kraje
Sčítání lidu, domů a bytů výsledky 2001
Testování hypotéz párový test
Analýza hodnot zákazníka
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
KVALITA rozvojový program kraje
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Klíčová role zástupce ředitele při zkvalitňování pedagogického vedení školy Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha,
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Analýza vzdělávání na českých SŠ
Věková struktura pedagogů středních škol V Jihočeském kraji
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Standardy pro základní vzdělávání
MATURITNÍ ZKOUŠKA SPOLEČNÁ ČÁST 2018 JARO DIDAKTICKÉ TESTY ČJL, AJ, MA
Transkript prezentace:

Budoucnost vzdělávání Budoucnost vzdělávání je postavena na úrovni vzdělání a na jeho rozvoji (univerzální gramotnost a soft skills). Nejde jen o trh! Zformulujme, co od vzdělávání očekávat a kde ho získávat, protože hranice vzdělávání se rozšiřují   paralelní vzdělávání. Měřme vzdělávání zodpovědně a profesionálně. Je důležité vědět, proč něco měříme, čeho tím chceme dosáhnout a jaké důsledky to může mít.

České základní školství v letech Vybraná zjištění z analýzy statistických dat projektu Stonožka společnosti Scio

Co a jak jsme zjišťovali Testování žáků 2. stupně ZŠ Výsledky testů 6. a 9. tříd. Obecné studijní předpoklady (OSP), ČJ, MAT, cizí jazyky. Srovnávací testování – porovnává žáky mezi sebou. Nelze vyčíslit absolutní zlepšení nebo zhoršení úrovně žáků (jako např. v případě PISA nebo TIMMS).

Co a jak jsme zjišťovali Co porovnáváme a proč Vliv různých faktorů, pohlaví, typ školy, velikost školy, velikost obce, kraj. Využití studijního potenciálu, vztah mezi výsledky obecných studijních předpokladů (OSP) a výsledky v předmětových testech. Přidaná hodnota školy, posun žáka ve výsledcích mezi 6. a 9. ročníkem. Přidaná hodnota školy a vliv různých faktorů. Rozdíly ve známkování oproti výsledkům testu.

Zdrojová data Počty žáků a škol rok žáciškoly 6. r.9. r.6. r.9. r celkem

Zdrojová data Počty žáků a škol s opakovanou účastí žáciškoly GV ZŠ celkem

Vybraná zjištění Rozdíly podle pohlaví

Holkám jde lépe čeština, klukům matematika. S postupujícím věkem se rozdíly zvyšují. Výsledek v testu

V nižších ročnících je studijní potenciál dětí využíván lépe. Rozdíly se s věkem zvyšují. Studijní potenciál

Známkování v porovnání s výsledky testů V matematice po 5. r. jsou holky hodnoceny srovnatelně s kluky. Známky pro žáky VG a ZŠ se při stejném výkonu liší o stupeň.

V matematice po 8. r./tercii se známky holek a kluků při stejném výsledku v testu liší až o stupeň, potvrzeno i na SŠ (projekt Vektor). Známkování v porovnání s výsledky testů

Jak žáci hodnotí výuku Učitele matematiky považují dívky za spravedlivějšího než kluci. V 9. ročníku je pocit spravedlivosti slabší než v 6. ročníku. V češtině je situace stejná jako v matematice.

V 6. ročníku baví výuka více dětí než v 9. ročníku. Čeština baví holky víc než kluky, matematika holky i kluky stejně. 40 % žáků výuka v 9. ročníku nebaví, u chlapců v Čj dokonce 50 %. Jak žáci hodnotí výuku

Vybraná zjištění Rozdíly podle typu školy

Žáci na VG dosahují výrazně lepších výsledků ve všech sledovaných oblastech. Výsledek v testu

VG žáky posouvají významně rychleji než ZŠ. Žáci se stejnou startovní pozicí v 6. ročníku mají v 9. ročníku na VG lepší výsledky než na ZŠ. Významné rozdíly jsou mezi kluky a holkami v češtině. Relativní posun (přidaná hodnota)

Ale … Podíl počtu žáků, kteří odešli na VG, nemá vliv na výsledky ostatních. V matematice je to stejné.

V 9. ročníku ZŠ platí, že třídy s větší rozptýleností výsledku v matematice mají lepší průměrné skóre. Rozptýlenost výsledku Možné vysvětlení: Lepší žáci táhnou horší žáky.

Vybraná zjištění Rozdíly podle velikosti školy

Žáci ve větších školách dosahují lepších výsledků. Malé školy jsou v tomto ohledu ve všech sledovaných testech horší. Výsledek v testu

Ale … využití studijního potenciálu se liší nevýznamně ve vztahu k velikosti školy. Studijní potenciál

Školy s různou velikostí se mezi sebou v hodnocení žáky příliš neliší. Nepatrné rozdíly v atmosféře hodin Ma jsou největší zjištěný rozdíl. Jak žáci hodnotí výuku

Vybraná zjištění Rozdíly podle kraje

Nejhorší výsledky jsou v Ústeckém kraji. Praha je v 6. ročnících nadprůměrná, v 9. ročnících už jen průměrná. Nejlepší výsledky jsou ve Zlínském kraji a na Vysočině. Výsledek v testu

Ve využití studijního potenciálu pokulhávají zejména školy v Ústeckém kraji, nejvýrazněji nadprůměrné jsou školy na Vysočině a ve Zlínském kraji. Studijní potenciál

Novinky v roce 2012/13 Pravidelné meziroční srovnání žáků ve stejném ročníku Co to znamená? V testech přibudou tzv. kotevní úlohy, které umožní sledovat vývoj v jednotlivých ročnících, tedy jestli se například žáci 6. tříd zhoršili či zlepšili oproti svým předchůdcům.

Závěr Celou analýzu najdete na webu Scio. Děkujeme za pozornost!