Možnosti využití opcí a opčních strategií při obchodování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Obchody na burze Ing. Zdeněk Jelínek.
Investiční certifikáty a příklady jejich použití
Investování II (podílové fondy) Základy ekonomiky a účetnictví – 9
Investiční společnosti a podílové fondy
1.Klesne-li výše vlastního kapitálu na účtu pod nároky stanovenými IB (m.req.), má obchodník právo a bude uzavírat (likvidovat) pozice, dokud účet nebude.
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
Rizika obchodování s pákovými deriváty Petr Gapko
Základy financí 3. hodina.
Bankovníctvo a finančníctvo
6. Trh termínových kontraktů
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Pohyby na finančních trzích Společnost v potížíchKdo pomohl Bear Stearns JP Morgan(březen 2008) Countrywide FinancialBank of America(červen 2008) Fannie.
Základní druhy finančních investičních instrumentů
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Ekonomika investic.
Finanční deriváty I. Ing. Martin Širůček, Ph.D.
Finanční deriváty Zdeněk Jelínek. Finanční deriváty Finanční derivát je finanční nástroj založený na určitém finančním nástroji (podkladovém aktivu).
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
INFLACE Aby peníze nezahálely FINANČNÍ GRAMOTNOST.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Finanční deriváty II. Ing. Martin Širůček, Ph.D.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Příklad měnového forwardu N_ MF_A zs Témata - otázky Jak vydělávají měnoví dealeři ve velkých bankách? Jaký je vztah mezi spotovým a forwardovým.
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Metody řízení tržních rizik
prof. Ing. Jiří Polách, CSc.
Tržní riziko Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Rizikový faktor  výnos, tzn. změna.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční deriváty Smlouvy, jimiž se neobchoduje s podkladovými aktivy, ale právy na ně. Smlouvy, jimiž se neobchoduje s podkladovými aktivy,
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
N_OFI_2 2. Přednáška Opce Ing. Miroslav Šulai, MBA 1.
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční deriváty Smlouvy, jimiž se neobchoduje s podkladovými aktivy, ale právy. Smlouvy, jimiž se neobchoduje s podkladovými aktivy, ale.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Finanční management Teorie portfolia dokončení, opce, hranice pro cenu opce, opční techniky FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
Ekonomie 1 Magistři Pátá přednáška Lidské jednání, spotřeba a produkce v otevřené ekonomice.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Cena opce, parita kupní a prodejní opce, Black- Scholesův.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Americká opce Futures SWAP Opce načasování.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Ekonomie 1 Magistři Jedenáctá přednáška Analýza jednání za rizika a nejistoty.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_09 Název materiáluObchodování.
Finanční deriváty Jana Hnátková Jana Hnátková. Obsah Historie Historie Charakteristika Charakteristika Dělení Dělení Využití Využití Jednotlivé typy +
Call opce a put opce Datum: 16. únor 2016 Lektor: Gabriel Jurčák Kontakt:
Co jsou opce? Datum: 9. únor 2016 Lektor: Gabriel Jurčák Kontakt:
Úrokový swap 12. října Co je úrokový swap Druh finančního derivátu. Slouží k zajištění pohyblivé úrokové sazby úvěrů. Dochází ke změně pohyblivé.
EMM91 Ekonomicko-matematické metody č. 9 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Kapitálové trhy Téma 5: Akcie a deriváty 1Typologie akcií 2Výnos a cena akcie 3Finanční deriváty.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_13 Název materiáluSpořicí.
Kolektivní investování z pohledu možnosti zhodnocení volných finančních prostředků podniku Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD. Oponent:
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
OCEŇOVÁNÍ CENNÝCH PAPÍRŮ Přednáška č. 6
Kapitálový trh – charakteristika CP
Kolektivní investování
Úvod do finančních derivátů
Finanční trhy a cenné papíry
FINANČNÍ TRHY Úvod, současné trendy.
Prezentace pro přednášející
Transkript prezentace:

Možnosti využití opcí a opčních strategií při obchodování Typy opcí a faktory ovlivňující opční prémie Výhody a nevýhody opcí Nákup a prodej (vypisování) opcí Kdy je výhodné opce nakupovat a kdy je lepší prodávat Co se stane s pozicí při expiraci opce Strategie Covered Call Opční strategie na zlatě Opční strategie na yuan Diskuse Možnosti využití opcí a opčních strategií při obchodování Ing. Jaroslav Brzoň ředitel společnosti BBI, a.s. brzon@bbi.cz

Typy opcí a faktory ovlivňující opční prémie Call opce - dává kupujícímu opce (Long Call) právo koupit podkladové aktivum od vypisovatele opce (Short Call) v předem dohodnutém čase a za předem dohodnutou (realizační) cenu. Za toto právo platí kupující prodávajícímu prémii. Put opce - dává kupujícímu opce (Long Put) právo prodat podkladové aktivum vypisovateli opce (Short Put) v předem dohodnutém čase za předem dohodnutou (realizační) cenu. Za toto právo platí kupující prodávajícímu prémii. Typy opcí a faktory ovlivňující opční prémie Výhody a nevýhody opcí Nákup a prodej (vypisování) opcí Kdy je výhodné opce nakupovat a kdy je lepší prodávat Co se stane s pozicí při expiraci opce Strategie Covered Call Opční strategie na zlatě Opční strategie na yuan Diskuse

Typy opcí a faktory ovlivňující opční prémie cena podkladového aktiva volatilita podkladového aktiva a jeho likvidita doba do splatnosti výše bezrizikové úrokové míry vzdálenost aktuální ceny podkladového aktiva od realizační ceny. (in-the-money, at-the-money, out-the-money) In-the-money - cena podkladu překonala realizační cenu At-the-money - cena podkladového aktiva se rovná realizační ceně Out-of-the-money - cena podkladu zatím nepřekonala realizační cenu Typy opcí a faktory ovlivňující opční prémie Výhody a nevýhody opcí Nákup a prodej (vypisování) opcí Kdy je výhodné opce nakupovat a kdy je lepší prodávat Co se stane s pozicí při expiraci opce Strategie Covered Call Opční strategie na zlatě Opční strategie na yuan Diskuse

Výhody a nevýhody opcí Výhody: hedging zajištění ceny do budoucnosti vázání menšího kapitálu možnost výnosů na rostoucích, klesajiících i stagnujících trzích aplikovatelné na všechny třídy aktiv burzovně obchodovatelné dostupné i přes investiční certifikáty volaplays Nevýhody: komplexnost/náročnost (studium, sledování, zkušenosti) horší dostupnost pro obchodování (min. 50.000 USD/100.000 EUR) větší náchylnost ke spekulacím (využití páky) často nižší likvidita, vyšší spready Typy opcí a faktory ovlivňující opční prémie Výhody a nevýhody opcí Nákup a prodej (vypisování) opcí Kdy je výhodné opce nakupovat a kdy je lepší prodávat Co se stane s pozicí při expiraci opce Strategie Covered Call Opční strategie na zlatě Opční strategie na yuan Diskuse

Nákup a prodej (vypisování) opcí Opce je možné koupit i prodat (vypsat) na CBOE (Chicago Board Options Exchange) nebo jiné burze k tomu určené, v Evropě se obchodují na burze EUREX. Pokud chcete přímý přístup na opční burzu, musíte mít na investičním účtu 50.000 USD (US burzy)/100.000 EUR (EUREX). Jinak lze využít zprostředkujícího brokera (online, full service). Opce je možné využívat i přes investiční certifikáty, kde je dostupnost prakticky nijak neomezená. Částku, kterou zaplatíte při nákupu nebo obdržíte za opci při prodeji, nazýváme opční cenou neboli opční prémií. Tato cena je pouze zlomkem hodnoty podkladového aktiva, z čehož plyne nutnost vázanosti menšího kapitálu než při přímém nákupu podkladu. 1 opce = 100 ks podkladového aktiva Typy opcí a faktory ovlivňující opční prémie Výhody a nevýhody opcí Nákup a prodej (vypisování) opcí Kdy je výhodné opce nakupovat a kdy je lepší prodávat Co se stane s pozicí při expiraci opce Strategie Covered Call Opční strategie na zlatě Opční strategie na yuan Diskuse

Kdy je výhodné opce nakupovat a kdy je lepší prodávat Teorie používá Black-Scholesův model pro výpočet teoretické hodnoty opce, která vychází z jednotlivých faktorů ovlivňující cenu opce. Po zjištění teoretické hodnoty opce zjistíme srovnáním s cenou na trhu, zda opce není nadhodnocena nebo podhodnocená. V případě nakupování opcí se vyvarujte nadhodnoceným opcím. Prodávající by neměli vypisovat opce, u kterých je tržní cena pod teoretickou hodnotou Primárním rozhodnutím je vždy podkladové aktivum a očekávání jeho dalšího vývoje. Nikdy neobchodujte opce jen kvůli nízké/vysoké volatilitě či dalším faktorům, kvůli kterým se opce často obchodují. Pokud budete mít vybraná podkladová aktiva a učiněné rozhodnutí o jeho dalším vývoji (nemusí být přesné, opce umožňují vydělávat i s určitou tolerancí chybného vývoje), je potřeba se podívat na všechny možnosti, jak do takového podkladu investovat. Opce se může jevit jako vhodný instrument pouze v případě některých vybraných podkladů, často najdete pro daný podklad vhodnější instrumenty. Faktor, který často nahraje využití opcí je především volatilita (volaplays). U vybraných podkladů s vysokou volatilitou přináší často atraktivní riziko-výnosový profil vypisování (shortování) call či put opcí, u vybraných podkladů s nízkou volatilitou pak může často být atraktivní kupování call či put opcí. Typy opcí a faktory ovlivňující opční prémie Výhody a nevýhody opcí Nákup a prodej (vypisování) opcí Kdy je výhodné opce nakupovat a kdy je lepší prodávat Co se stane s pozicí při expiraci opce Strategie Covered Call Opční strategie na zlatě Opční strategie na yuan Diskuse

Co se stane s pozicí při expiraci opce Pokud opce vyprší in the money, kupující opce využije své právo k nákupu/prodeji podkladového aktiva za realizační cenu a prodávající opce má povinnost za realizační cenu podklad prodat/koupit, inkasovaná opční prémie však prodávajícímu zůstává. Pokud opce vyprší out of money, kupující opce své právo nevyužije a příjde o zaplacenou prémii, která opět zůstává prodávajícímu opce. Jelikož za opce se platí opční prémie, která se skládá z vnitřní (pouze u in the money opcí) a časové hodnoty (u všech opcí) a tato časová hodnota v čase klesá až se při splatnosti stane nulovou, nahrává pravděpodobnost vypisování (shortování) opcí, jelikož přes 80% opcí na trzích vyprší jako bezcenných. Typy opcí a faktory ovlivňující opční prémie Výhody a nevýhody opcí Nákup a prodej (vypisování) opcí Kdy je výhodné opce nakupovat a kdy je lepší prodávat Co se stane s pozicí při expiraci opce Strategie Covered Call Opční strategie na zlatě Opční strategie na yuan Diskuse

Strategie Covered Call Jednoduchá opční strategie Vzniká kombinací Short Call opce a současného držení podladového aktiva Na stejném základě jsou postaveny Discount certifikáty zdroj: Svoboda: Investiční certifikáty Typy opcí a faktory ovlivňující opční prémie Výhody a nevýhody opcí Nákup a prodej (vypisování) opcí Kdy je výhodné opce nakupovat a kdy je lepší prodávat Co se stane s pozicí při expiraci opce Strategie Covered Call Opční strategie na zlatě Opční strategie na yuan Diskuse

Opční strategie na zlatě Strategie je založená na rolování měsíčních opcí na ETF na zlato Proč zlato? Fundamentálně stabilní podklad, ochrana vůči inflaci, dolaru, bezpečný přístav v případě propadů trhů Proč opce? Vysoká krátkodobá volatilita, dlouhodobě však stabilnější kurz Pravidelná měsíční prémie ve výši 2–3 % Měsíční rolování Short Put opcí, v případě realizace put opce dochází k nákupu zlata a rolování Short Call (strategie Covered Call), dokud se zlato neprodá a opět znovu short put. Srovnání s přímou investicí do zlata: Více o zlaté strategii na www.bbi.cz/zlato Typy opcí a faktory ovlivňující opční prémie Výhody a nevýhody opcí Nákup a prodej (vypisování) opcí Kdy je výhodné opce nakupovat a kdy je lepší prodávat Co se stane s pozicí při expiraci opce Strategie Covered Call Opční strategie na zlatě Opční strategie na yuan Diskuse

Opční strategie na zlatě Typy opcí a faktory ovlivňující opční prémie Výhody a nevýhody opcí Nákup a prodej (vypisování) opcí Kdy je výhodné opce nakupovat a kdy je lepší prodávat Co se stane s pozicí při expiraci opce Strategie Covered Call Opční strategie na zlatě Opční strategie na yuan Diskuse

Opční strategie na zlatě Typy opcí a faktory ovlivňující opční prémie Výhody a nevýhody opcí Nákup a prodej (vypisování) opcí Kdy je výhodné opce nakupovat a kdy je lepší prodávat Co se stane s pozicí při expiraci opce Strategie Covered Call Opční strategie na zlatě Opční strategie na yuan Diskuse

Opční strategie na čínský yuan Rolování Call opcí na čínskou měnu Proč čínská měna? Čína drží yuan záměrně podhodnocený kvůli podpoře exportu - vázaný na dolar USA začínají tlačit na Čínu, aby kurz uvolnila. Čína se již nechala slyšet, že o tomto kroku uvažuje. Proč opce? téměř žádná volatilita na páru CNY/USD – minimální opční prémie. V případě uvolnění kurzu zisk ze skokového posílení měny + zisk díky obrovskému zvýšení volatility. Bezonkurenční riziko-výnosový profil oproti ETF Potřeba minimálního kapitálu, dosažení vysokého pákového efektu. Další opční strategie pak využíváme za pomoci investičních certifikátů (např. Discount+Put, Discount+Reverse či Rolling Bonus) – viz. www.bbi.cz Typy opcí a faktory ovlivňující opční prémie Výhody a nevýhody opcí Nákup a prodej (vypisování) opcí Kdy je výhodné opce nakupovat a kdy je lepší prodávat Co se stane s pozicí při expiraci opce Strategie Covered Call Opční strategie na zlatě Opční strategie na yuan Diskuse

Diskuse Typy opcí a faktory ovlivňující opční prémie Výhody a nevýhody opcí Nákup a prodej (vypisování) opcí Kdy je výhodné opce nakupovat a kdy je lepší prodávat Co se stane s pozicí při expiraci opce Strategie Covered Call Opční strategie na zlatě Opční strategie na yuan Diskuse Diskuse