Mateřské centrum Kolečko Frýdlant nad Ostravicí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Dana Linhartová CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Základní škola Mikulov, Valtická č. 3,
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Rozmarýn.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
ArtParty uvádí. CM (Community Music ltd.) je nezisková organizace zaměřená na moderní hudbu. Sídlí v Londýně a úspěšně působí již od roku Cílem.
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
PREZENTACE akcí MC KAŠPÁRKOV o.s., podpořených v roce 2012 městem Rosice Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
Představuje pilotní projekt s názvem POLIS. ... je sociálně preventivní pilotní projekt... zkušební doba 18 měsíců... spolufinancován Evropským sociálním.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Blanka Tauberová Městská knihovna Sedlčany ( Městská knihovna v Praze,Knihovnická dílna )
Komunikace mezi generacemi
Zdravá škola.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Komunitní a otevřená škola
Logopedická třída MOTÝLCI
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 1148/09 Kutná Hora ŽADATEL: Denisa Divišová
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněžnou Telefon:
Psychologická problematika rodin s dvojčaty a vícerčaty Olomouc PhDr.Petra Tenglerová.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
MC POHÁDKA JESENICE U PRAHY z.s nezisková organizace spolek rodičů na mateřské dovolené.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Senior v bezpečí. Senior v bezpečí 2012 V rámci Městského projektu prevence kriminality na rok 2012 byly přiznány městu Litvínovu finanční prostředky.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
MUDr. František Schneiberg
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
Analytická část MAP pro SO ORP Český Brod
Preventivní programy pro zlepšení stavu chrupu u dětí
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Šablony OP VVV a podpora nadání
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Aktuální informace o stavu
Sociální práce s rodinou 4
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Občanské sdružení ProCit, z. s
Konflikt, koření života
S knížkou do života – BOOKSTART
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
S knížkou do života – BOOKSTART
Centrum kolegiální podpory CKP
Vzorový projekt pro ZŠ.
Dobrovolnické programy
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
Vzorový projekt pro gymnázia
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

Mateřské centrum Kolečko Frýdlant nad Ostravicí Rozvoj zdravého životního stylu mladých rodin Charita Frýdek - Místek F. Čejky 450 738 02 Frýdek – Místek Tel.: 558 435 449 E-mail: f-m@charita.cz

Mateřské centrum Kolečko je místem, kde se mohou setkávat rodiče a jejich předškolní děti. Narozením dítěte začíná citlivé období, ve kterém se nově rozvíjejí vztahy, utváří se způsob života mladé rodiny. Rodiče jsou vystaveni novým situacím, hledají způsob, jak zajistit dobrý vývoj svého dítěte. Projekt rozvoje zdravého životního stylu nabízí rodičům možnost nacházet odpovědi na své otázky.

Těmto potřebám vychází vstříc náš projekt, jehož cílem je rozvinout a podpořit zájem mladých rodin o zdravý životní styl. Záměrem projektu je: poskytnout rodičům potřebné odborné informace vytvořit prostředí pro nácvik a upevnění vhodných zdravotních návyků umožnit výměnu přínosných zkušeností mezi rodiči dát dětem i rodičům příležitost pravidelně cvičit

Jak mohou mladé rodiny získat potřebné informace? V průběhu roku 2006 byly součástí programu MC Kolečko přednášky přizvaných odborníků. Rodičům jsou k dispozici knihy i časopisy zaměřené na zdravý životní styl (knihovnička obsahuje více než 80 svazků). MC Kolečko uspořádalo dva semináře, které byly otevřeny i širší veřejnosti.

Jaká jsou témata přednášek? Přizvaní odborníci předali rodičům informace například o zásadách zubní hygieny u malých dětí, prevenci respiračních chorob, prevenci úrazů, logopedických obtížích, alergiích u dětí, významu nošení dětí v šátku, zdravé výživě dětí, pitném režimu, léčivých účincích medu, ochraně pokožky před slunečním zářením, předpokladech zdravého psychického vývoje dětí a souvisejících otázkách.

V rámci našeho projektu byly také uspořádány dva semináře, které byly otevřeny nejen rodičům docházejícím do MC Kolečko, ale i širší veřejnosti. První seminář „Den pro zdraví“ byl věnován otázkám zdravé výživy. Stěžejním bodem byla přednáška MUDr. Luňáčka s videoprojekcí, součástí byly i doprovodné akce: možnost měření tlaku, ukázka zdravých jídel, nabídka výrobků racionální výživy, apod. Druhý seminář se zabýval duševním zdravím a psychickým rozvojem dětí. Lektorkou tohoto dne byla klinická psycholožka PhDr. Petrovská, Ph.D. Téma bylo rozvinuto nejen formou přednášky, ale i řadou interpersonálních aktivit.

Jaké jsou výhody přednášek organizovaných v MC Kolečko? Rodiče nemusejí zajišťovat hlídání pro své děti, aby se přednášky mohli zúčastnit. Přednášky jsou zaměřeny na aktuální potřeby přítomných rodin. Přednášky probíhají v neformálním prostředí, což usnadňuje aktivní zapojení rodičů – často se rozvine debata mezi rodiči a lektorem, je velká možnost klást otázky. Rodiče se ještě při dalších setkáních v MC mohou ve vzájemných rozhovorech vrátit k tématu přednášky a vyměňovat si získané poznatky a zkušenosti.

Jaké jsou další aktivity určené rodičům a jejich dětem? Činnost MC Kolečko ovšem nezůstává jen na teoretické rovině, ale nabízí ve svém programu i řadu konkrétních aktivit. Pro rodiče i děti jsou v rámci programu pravidelně organizována cvičení pod vedením fyzioterapeutky. Cvičení jsou zaměřena na rozvoj obratnosti a motorických dovedností dětí a k prevenci bolesti páteře u rodičů, která je častým problémem zvláště matek. Pro tato cvičení jsme v rámci projektu zakoupili cvičební pomůcky (overbally, kruhy, podložky na cvičení, gumové kroužky, apod. Při programu jsou pak domlouvány i další společné akce – plavání v bazénu pro dospělé i děti, vycházky, břišní tance.

Jaké jsou výhody rozvíjení zdravého životního stylu v rámci mateřského centra ? Aktivity nabízené v mateřském centru jsou efektivní, protože: - pracujeme souběžně s rodičem i jeho dítětem, děti jsou inspirovány účastí rodičů - podporujeme zdravý životní styl v citlivém období, kdy se teprve utvářejí návyky mladé rodiny - setkáváním, výměnou zkušeností a vzájemnou podporou dochází mezi rodiči k podstatně hlubšímu upevňování správných návyků než při působení na jednotlivce - získané vědomosti a návyky rodiče rozšiřují i v okruhu širší rodiny a přátel

Nabídka ovšem nezůstává jen u rozvíjení tělesných aktivit, ale je zaměřena na zdraví nejen fyzické, ale i duševní. Proto je během celého roku připravována i řada výtvarných aktivit, které přispívají k rozvoji psychomotorických schopností dětí a zároveň působí jako relaxační prvek pro maminky.