Nábytkářské materiály škodící zdraví a ekologii. Každý den se setkáváme s látkami, jenž o hrožují naše zdraví či ekologii. Ač jde o různé látky,výrobu,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemičky    .
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Chceme-li příznivější podmínky pro naše budoucí životní ovzduší, musíme začít jednat!jednat! Proč to děláme?
Termoplasty, termosety
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Nebezpečné látky Bc. Karolína Růtová
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
ČISTICÍ PROSTŘEDKY (VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY) hořlavé látky
Alkeny.
Nebezpečné vlastnosti látek
Plasty („umělé hmoty“)
Aromatické uhlovodíky (Areny)
Alkoholy a Fenoly.
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
SACHARIDY.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Plasty makromolekulární látky snadné tvarování (za určitých podmínek)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Biodegradovatelné polymery
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nejdůležitější produkty organické chemie
Karbonylové sloučeniny
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ftaláty Hampejsová Zuzana 4.B.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: ORGANICKÁ CHEMIE Pořadí šablony a sada:
Digitální učební materiál
fenolformaldehydové pryskyřice
Materiál používaný při dekorování keramiky
Plasty Plasty jsou tvořeny makromolekulárními řetězci s opakujícími se základními strukturními jednotkami. Atomy makromolekuly jsou spojeny.
Pavel Koutný VOŠ a SPŠE Olomouc
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
Moření Změna přirozené barvy dřeva barvícími kapalinami nebo parami. Málo výrazné dřevo se přibarvuje na tmavší odstín nebo se napodobují vzácnější druhy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Významné areny 1.
LÁTKY A TĚLESA.
13.2 Plasty jsou uměle vytvořené organické látky, které se za určitých podmínek dají tvarovat (plastas = tvárný) Vznikají reakcemi, při kterých z malých.
Základní pojmy organické chemie
Rozdělení lepidel Přírodní lepidla rostlinná – mouky, škroby, dextriny, přírodní pryskyřice a přírodní kaučuky. Přírodní lepidla živočišná – klihy glutinové.
Polymerace 17. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130308
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět: Chemie 8 Tématická oblast: Chemické látky a jejich změny Obsah zaměření:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Kateřina Kavková XB,2014. C 6 H 5 CH(CH 3 ) 2 kumen je triviální název pro izopropylbenzen organická sloučenina patřící mezi aromatické uhlovodíky bezbarvá.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
METHANOL Autoři: Lenka Novotná Klaudie Lelovičová Renáta Kučerová.
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
Organická chemie Chemie 9. r..
Keramika.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
VY_32_INOVACE_657_OCHRANA MATERIÁLU NÁTĚREM Název školy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.9.We.6_Uhlovodíky_s_benzenovym_kruhem_areny.
seminář a praktika z chemie
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Lepidlá.
Transkript prezentace:

Nábytkářské materiály škodící zdraví a ekologii

Každý den se setkáváme s látkami, jenž o hrožují naše zdraví či ekologii. Ač jde o různé látky,výrobu, či těžby surovin narušujeme svou imunitu, znečišťujeme svou planetu a rozebíráme ji.

První lepidla byla z přírodní gumy a pryskyřice. První prokázané použití lepidla je z doby 4000 př. n. l. Lepení znamená spojení dvou různých ploch prostřednictvím lepidla.

Lepidla dělíme na: Organické : - žicočišné - rostlinné Anorganické Syntetické : - Termoreaktivní -Termoplastická Podle tvaru se dělí na: Tekutá Prášková Pastovitá Vypěněná Granulovaná Fólie Lepicí pásky

ŠKODLIVOST LEPIDEL : Lepíte pneumatiky lepidlem Jin Shong Che? Má v sobě 33 procent benzenu, ačkoliv by ho tam nemělo být víc než 0,1 procenta. Lepidlo LEABOND K40 a mnoho dalších obsahují zdraví škodlivý kyanoakrylát. Jedná se o látku dráždivou: Xi – dráždivý. Při práci s ním dodržujte obecně platné hygienické návyky (nejíst, nepít, nekouřit). Zejména dbejte na ochranu očí. Fenolformaldehydová lepidla Používají se fenolformaldehydové resoly rozpustné ve vodě, nebo trikresolformaldehydové resoly. Vytvrzují pomocí kyseliny paratoluensulfonové (montážní lepidlo) Kyselé katalyzátory mají agresivní účinek na dřevo (částečná depolymerace celulózy) a na kování výrobků lepených za studena. V lepidlech zůstává po vytvrzení nereagované určité množství volného fenolu a volného formaldehydu, které znečišťují pracovní prostředí ( škodí zdraví).

Další druhy škodících lepidel, čističů a aktivátorů Permabond C6 – 105 (speciální vteřinové lepidlo) Permabond C 737 – BLACK MAGIC (speciální vteřinové lepidlo) Nízká viskozita. Vysoká pevnost. Rychlá manipulační pevnost. Dráždí oči, dýchací orgány a kůži

Další druhy škodících lepidel, čističů a aktivátorů Permabond CLEANER A (čistič) Čistič na plochy, které jsou určené k lepení lepidly PERMABOND R 11 Vysoce hořlavý R 38 Dráždí kůži R 50/53 Vysoce toxický pro vodní organismy, může vyvolat dlouhodobé nepříznivé účinky ve vodním prostředí R 65 Zdraví škodlivý: při požití může vyvolat poškození plic R 67 Vdechování par může způsobit ospalost a závrať Permabond Polyolefin Primer (aktivátor) Používá se k lepení těžkolepitelných plastických hmot jako jsou Polypropylen (PP), Polyethylen (PE) Silikon a PTFE. R 11 Vysoce hořlavý R 38 Dráždí kůži R 50/53 Vysoce toxický pro vodní organismy R 65 Zdraví škodlivý: při požití může vyvolat poškození plic R 67 Vdechování par může způsobit ospalost a závratě

Děkujeme za pozornost V Havířově, Zpracovala: Wolná Eva