Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: Materiály, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Plasty a lepidla pro truhlářskou praxi, vady dřeva. Sada číslo: ICT-102B Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 08 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-102B-08 Téma vzdělávacího materiálu: Reaktoplastická lepidla - PF Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Mgr. Miroslav Weisz Anotace: Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o reaktoplastických lepidlech. Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro učební obor Truhlář a Operátor dřevařské a nábytkářské výroby Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

2 Reaktoplastická lepidla - PF
Patří do skupiny syntetických lepidel

3 Fenolformaldehydová lepidla
Jsou to dvousložková lepidla. Vytvrzují na základě chemické reakce - zasíťování molekul. Vytvrzují za studena i za zvýšené teploty - za studena vytvrzují při teplotě okolo 20°C cca 6 hodin. - za zvýšené teploty okolo °C se doba vytvrzení podstatně zkracuje, v řádech minut.

4 PF lepidla se dodávají ve dvou skupenstvích
1. Tekutá lepidla - toto skupenství se označuje jako resol, - jsou to roztoky bez organických rozpouštědel, - dají se ředit vodou, - před použitím se přidává příslušné tvrdidlo.

5 2. Fenolické lepící fólie
- jsou to sulfátové papíry napuštěny roztokem PF lepidel, - lepidlo je vysušené a vytvrzeno jen do předposledního stadia (resitol), - vytvrzení do konečného stádia (resit) nastává působením zvýšeného tlaku a teploty °C, - zajišťuji rovnoměrný nános lepidla a nezvlhčují povrch.

6 Výhody Lepidla jsou plně vodovzdorná (i vodě s vyšší teplotou).
Odolná stárnutí a mikroorganismům.   Vytvrzení za normální i zvýšené teploty. Záleží na přídavku tvrdidel. Obecně platí, že vytvrzení vysokými teplotami lepený spoj získá lepší odolnost například vůči povětrnostním vlivům. Mají velký obsah sušiny, až 75%. Dostatečně pevná a pružná.

7 Nevýhody Mají tmavé zbarvení. Poměrně vyšší cena.
Po vytvrzení ještě nějakou dobu uniká volný fenolformaldehyd. Nevytvrzené lepidlo je rozpustné vodou - znečišťuje odpadní vody. 

8 Použití Vodovzdorné překližky. Sportovní nářadí. Zahradní nábytek.
Pro lepení nosníků, které jsou vystaveny povětrnostním vlivům. V podobě lepících folii na výrobu leteckých překližek a vrstveného dřeva.

9 Shrnutí Jedná se o velice kvalitní lepidlo s dobrými mech. vlastnostmi a odolnosti vůči vlhkosti. Jejich všeobecnému používání brání zbarvení lepené spára a únik škodlivých látek po vytvrzení.

10 Seznam použitých zdrojů
KŘUPALOVÁ, Zdeňka. Nauka o materiálech: pro 1. a 2. ročník SOU učebního oboru truhlář. 3., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2008, 253 s. ISBN NUTSCH, Wolfgang. Příručka pro truhláře. 2., přeprac. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2006, 615 s. ISBN

11 Otázky k zopakování a ověření učiva
1. Na jakém základě a při jakých teplotách vytvrzují PF lepidla? 2. Popište v jakých skupenstvích se dodávají PF lepidla. 3. Popište výhody a nevýhody PF lepidel. 4. Použití PF lepidel.


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google