Vítězslav Nezval (1900 – 1958).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Česká poezie 1. poloviny 20. století
Česká poezie 1. poloviny 20. století
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými básníky 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Je bláznovství... Nenávidět všechny růže když ses jednou zranil o trn...
VÍTĚZSLAV NEZVAL Mgr. Michal Oblouk
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
¨-4-.
Manon Lescaut Lolita Král, dáma kluk.
Srovnávací a vědomostní test
VÍTĚZSLAV NEZVAL
Pro Lucku kterou z celého srdce miluji!
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Poetismus charakteristika literárního.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Romantismus.
Česká meziválečná literatura
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Surrealismus Vznikl ve Francii
VÍTĚZSLAV NEZVAL (surrealismus)
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Emil František Burian
Jaroslav Seifert ( )
SURREALISMUS.
VÍTĚZSLAV NEZVAL Mgr. Michal Oblouk
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
Pavel Volín Michal Vachoušek Markéta Fraňková Markéta Hanzlíčková.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.7 poetismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
VÍTĚZSLAV NEZVAL Obr května 1900 – Biskoupky 6. dubna Praha.
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Klasicismus a osvícenství
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Česká meziválečná literatura
Meziválečná poezie a drama
Vítězslav Nezval.
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Vítězslav Nezval NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
VY_12_INOVACE_Jir_I_10 Jaroslav Seifert
AUTOR: Kateřina Křížová
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_56_Vítězslav Nezval
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Je bláznovství....
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Je bláznovství....
Transkript prezentace:

Vítězslav Nezval (1900 – 1958)

Vítězslav Nezval (1900 – 1958) český básník, poetista, surrealista, překladatel narodil se v rodině venkovského učitele gymnázium – práva a filozofie (nedokončil) ovlivnil ho život v Brně, ale i cesty do SSSR nebo do Francie byl členem Devětsilu a KSČ podílel se na založení poetismus český literární směr (za hranice ČSR se nedostal) popisuje obyčejné všední věci, žádná politika, optimismus, radost, hravost žádná interpunkce, žádná logika, … založil Skupinu surrealistů v ČSR (a sám ji opět rozpustil) Surrealismus – důraz na podvědomí, bez rozumu, volný proud myšlenek, … ve Francii se setkal se „zakladatelem“ André Bretonem po 2. svět. válce aktivní v KSČ – budovatelská poezie

Dílo - poetismus Pantomima Básně noci B. Abeceda B. Podivuhodný kouzelník – stěžejní báseň poetismu B. Papoušek na motocyklu Básně noci B. Edison – oslava práce; po člověku zbyde jen jeho dílo B. Podivuhodný kouzelník – znovu vydaná báseň

Dílo – přechod od pooetismu k surrealismu Skleněný havelok Inspirace A. Bretonem Zpáteční lístek Sbohem a šáteček Počátky surrealismu

Dílo – surrealismus Žena v množném čísle Absolutní hrobař Praha s prsty deště

Dílo – drama Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou Manon Lescaut Nebezpečí atomové války Manon Lescaut Překlad (označován za lepší než originál) Hl. hrdina de Grieux se má stát knězem, zamiluje se však do krásné Manon Rozcházejí se – stává se knězem Při dalším setkání ji opět podléhá Manon poslána do Ameriky, umírá v přístavu de Grieuxovi v náruči

Manon Lescaut – text de Grieux Manon je můj osud. Manon je můj osud. Manon je všecko, co neznal jsem dosud. Manon je první a poslední můj hřích, nepoznat Manon, nemiloval bych. Manon je motýl. Manon je včela. Manon je růže hozená do kostela. Manon je všecko, co neztratí nikdy svůj pel. Manon je rozum, který mi uletěl ! Manon je dítě. Manon je plavovláska. Manon je první a poslední má láska. Manon, ach Manon, Manon z Arrasu ! Manon je moje umřít pro krásu…

Manon Lescaut – text Manon Čím to, že já, Manon, tak šťastna jsem ? se líbím všem, Co na mně lidé mají ? Mě nezajímají, jen jeden, jen jeden, jen jeden…   Čím to, že já, Manon, si přesto všímám jich ? si tropím z nich ráda smích ? Každý mi něco slíbí, mně se však, mně se líbí jen jeden, jen jeden, jen jeden…   Čím to, že já, Manon, ač je mi šestnáct let, čím to, že já, Manon, mám opustiti svět. Vždyť život trvá chvíli, ach, vždyť ten život milý je jeden, jen jeden, jen jeden…