JAN AMOS KOMENSKÝ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hudba v pravěku Vývoj hudební kultury
Advertisements

JAN HUS.
Známí čeští ilustrátoři
Památky v České republice
U rybníka … U rybníků žije velké množství zajímavých zvířat a roste mnoho zajímavých rostlin.
Jan Amos Komenský Učitel národů.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
VESMÍR.
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
KAREL IV. ( ).
Školství ve 2. pol. 17. st. a počátku 18. st.
Kanada.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ.
Indie.
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
LES-PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO 2
BRAZÍLIE.
PRAHA - hlavní město České republiky.
Čtverec, krychle.
DRUHY DOPRAVY Lodní doprava Železniční doprava Letecká doprava
Nářečí v Čechách a na Moravě
Nejvýznamnější představitel historické prózy 19.století
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
Božena Němcová ( 1820 – 1862) Tvůrce původní české povídky
Ovoce patří mezi plody. Dělíme je na: MALVICE PECKOVICE BOBULE
BOŽENA NĚMCOVÁ BABIČKA (Obrazy ze života venkovského) 1855
Benelux. Benelux volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska Vlajka Beneluxu.
Národní obrození 80. léta 18.století – rok 1848
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Zelenina.
Prezentace na téma vývoje bydlení člověka.
Hudební renesance ( polovina 15. – 16. století).
VY_32_INOVACE_14_Jan Amos Komenský Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Les Les je domovem lesních zvířat. V lese také rostou rostliny, které člověku slouží k užitku. Jistě je skoro všechny znáte.
Jan Amos Komenský Materiál byl vytvořen v rámci projektu
HUSITÉ- vojsko.
 Základní údaje obdélníka  Obdélníkové tvary  Základní údaje kvádru  Kvádrové tvary Obdélník, kvádr.
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
ZEMĚ a MĚSÍC.
SLUNCE A KOMETY. SLUNCE- nejbližší a pro nás nejdůležitější hvězda. -obrovská koule žhavých plynů -složení: především vodík a hélium.
Jan Amos Komenský.
PŘEMYSLOVCI.
SLOVANÉ.
ČESKÝ STÁT - územní rozsah.
VÝVOJ ČLOVĚKA ZBRANĚ.
Lovci mamutů.
JARO Jaro je roční období, které začíná 21. března.
Od Jiřího z Poděbrad k J. A. Komenskému Pohled do českých dějin 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
VELKÁ MORAVA.
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo.
NázevJan Amos Komenský AnotaceVýklad nové látky AutorMgr. Zuzana Šmerdová Očekávaný výstupŽák zná základní údaje z tohoto období Speciální vzdělávací potřeby.
JAN ÁMOS KOMENSKÝ 28.BŘEZNA LISTOADU 1670.
„Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme, a cokoliv se tu koná, všech se týče“
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Druh učebního materiálu
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_07KR-3
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Jan Amos Komenský
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
JAN ÁMOS KOMENSKÝ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Hudba ve středověku ( 4. – 15. stol.).
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Transkript prezentace:

JAN AMOS KOMENSKÝ

Místo:jihovýchodní Morava Narození Datum:28. březen 1592 Místo:jihovýchodní Morava Úmrtí Datum:15. listopad 1670 Místo:Amsterdam

-vyrůstal bez rodičů -i v dospělosti ztratil své nejbližší

velkou část svého života prožil ve vyhnanství - napsal mnoho knih (pedagogika, filozofie)

Dům v Uherském Brodě na Moravě – jeho rodiště.

Toto je titulní strana prvního vydání jeho knihy Labyrint světa.

Rukopis J.A.Komenského

Děti dělil podle nadání: 1. bystré, dělají radost 2. bystré, líné 3 Děti dělil podle nadání: 1.bystré, dělají radost 2.bystré, líné 3.bystré, vzpurné 4.s nedostatkem bystré mysli 5.s nedostatkem bystré mysli,líné 6.s nedostatkem bystré mysli, vzpurné

JAK ŠKOLA VYPADALA Školní budova stála obvykle na hřbitově u kostela JAK ŠKOLA VYPADALA Školní budova stála obvykle na hřbitově u kostela. Byl to pozůstatek z dob, kdy školy byly pouze církevní. Až do 16. stol bývaly převážně dřevěné. Budovy škol byly na dnešní poměry velmi malé. Hlavní a ústřední místností byla tzv. „auditoř“ nebo také „lektoř“. To byla největší místnost ve škole a zde probíhalo vyučování. K topení sloužila většinou velká kamna, na kterých stával velký hrnec „kakabus“ na ohřívání vody nebo vaření polévky. V 16. století už všude ve školách měli v oknech skla, ta byla tak cenná, že měšťané uvádějící do školy učitele, vždy mu zvlášť skla odevzdali. Záchodek čili „zadní pokoj“ ve škole samé byl velikou vzácností, žáci obyčejně běhávali za hřbitov na hnůj k žumpě.

ŠKOLNÍ TRESTY: Provinění žáci museli přijmout signum ŠKOLNÍ TRESTY: Provinění žáci museli přijmout signum. To bylo znamení hanby. Byl to třeba slaměný věnec, nebo museli sedět pod nakresleným oslem. To samo o sobě trest nebyl. Žák se ale musel ze signa vyplatit. Dále se používaly tresty neslučitelné s dnešními morálními normami. A to je například zavření do karceru neboli do školního vězení. Kupodivu trest vyloučení ze školy se v dřívějších dobách používal možná méně než dnes. Nejoblíbenější ze všech trestů však byl pardus neboli bití. Hůl je známý výchovný prostředek už od antiky. I Komenský schvaloval tento trest, ale ne za nevědomost, nýbrž za nekázeň.opisování, nebo učení se textů nazpaměť.

Do školy se většinou chodilo od pondělí do soboty Do školy se většinou chodilo od pondělí do soboty. Každý den se učilo dopoledne a potom ještě 3 hodiny po obědě. Stravování- nejchudší žáci museli každý den žebrat. Měšťanským dětem poskytovali jídlo měšťanské rodiny, které se střídaly. Buď šlo o jednoduché jídlo již uvařené, nebo poskytovaly suroviny. Hlavním a nejdůležitějším předmětem na všech školách 15. stol. byla latina – jazyk tehdejší vzdělanosti. V první třídě se děti učily to co dnes – čtení, psaní a jednoduché počty (sčítání a odčítání). Sotva se však žák naučil číst, nastoupila latina. Dívky do škol neměly přístup a jejich vzdělání odpovídalo rozsahu elementární školy. Učily je ženy, které je také učily šít a vyšívat, což bylo jediné vzdělání tehdejších dívek.

Středověká universita.

Informace o středověké škole na www. dejiny.estranky.cz

Prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.08/01.0025 Podpora realizace počítačového zaměření ŠVP ZŠ Valašská Bystřice. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I N V E S T I C E D O R O Z V OJ E V Z D Ě L Á V Á N Í