Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
aneb Jak se slušně chovat 
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
VY_32_INOVACE_11_ODV_651_Str
PODÁVÁNÍ HLAVNÍCH JÍDEL
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Dranžírování
VY_32_INOVACE_14_ Čtení vět s porozuměním (SADA ČÍSLO 1)
SERVIS BÍLÉHO A RŮŽOVÉHO VÍNA
charakteristika kovového inventáře
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
CO JSOU PŘEDKRMY? Tak jak název napovídá, předkrmy jsou jídla podávaná
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Předmět: Stolničení Ročník: 1.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
SLOŽITÁ OBSLUHA – VYŠŠÍ FORMA Flambovaní ovoce
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY KOVOVÝ INVENTÁŘ, PŘÍBORY
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_396 Ročník: 1.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_377 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_384 Ročník: 1.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ ZAKLÁDÁNÍ PŘÍBORŮ U BANKETU
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_388 Ročník: 1.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Kvíz Kvíz
Recept – těstovinový salát VY_32_INOVACE_2C_18 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická.
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
Základy stolování. Vypracoval: Lukáš Karlík
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníbřezen 2012 Ročník1. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 23 ) Člověk.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Etiketa = pravidla slušného chování
Příprava místnosti a slavnostní tabule
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
RAUT III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zakládání inventáře na slavnostní tabuli
Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Složitá obsluha fondue
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
OBSLUHA, U STOLU Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Stolování VY_32_INOVACE_5A_12
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Lidé kolem nás TÉMA: Zásady.
Transkript prezentace:

Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2006 Multimediální svět www.1zsfm.cz Projekty SIPVZ

Název prezentace : „ Společenská etiketa. Jak se co jí. “ Vzdělávací obor : Rodinná výchova Ročník : 7. ročník Autor prezentace : Mgr. Lenka Golová Název prezentace : „ Společenská etiketa. Jak se co jí. “

Zdroje informací OPLETALOVÁ, S. O slušném chování a věcech souvisejících. Olomouc: Rubico, 2000. ISBN 80-85839-41-5. BRÁZDOVÁ, D. Zásady společenského chování.Praha: Road, 1991. ISBN 80-385-09-0. http://www.ceskatelevize.cz/program/204522161300017.html?&tema=detail

Společenská etiketa JAK SE CO JÍ

OPAKOVÁNÍ . . . Látkový ubrousek Papírový ubrousek Přerušení jídla Zopakuj si použití ubrousků připravených na stole a načrtni obrázek, jak dáš číšníkovi najevo, že jsi jídlo pouze přerušil nebo již ukončil. Látkový ubrousek rozprostřeme na kolena, po skončení večeře odložíme vedle talíře. Papírový ubrousek slouží k otírání úst a na závěr jej zmačkaný položíme do talíře. Přerušení jídla příbory položíme do talíře křížem přes sebe. Ukončení jídla příbory srovnáme rovnoběžně k pravé straně talíře.

JAK SE CO JÍ Nevím, jestli je mezi vámi někdo, kdo snídá kaviár, obědvá langusty a večeří ústřice, ale v každém případě se všichni můžete dostat do situace, kdy na podobné pochoutky budete mít nejen chuť, ale navíc i možnost si je objednat. Tato kapitola společenského chování je malým průvodcem, nejen co se týče neznámých a trochu exotických jídel, ale částečně i jídel běžných.

Exotika u stolu Francouzské jídlo: V Paříži by se majitel restaurace cítil dotčen, kdybyste o výběru jídla alespoň deset minut nediskutovali. „Čerstvé ústřice - vybraná lahůdka. Ústřici vezmeme do levé ruky, otevřeme, pokud již není otevřená, pokapeme citrónovou šťávou a zcela v souladu s pravidly etikety vysrkneme.“ ústřici otevřeme pokapeme citrónem … a vysrkneme

Exotika u stolu Italské jídlo: Číšník: „Máte vybráno?“ Ital: „Ano mám. Antipasto, neboli předkrm, si dnes nedám. Dám si rovnou il primo, první chod, a to budou spaghetti al tonno, neboli špagety s tuňákem. A jako hlavní chod, il secondo, agnello alla Romagna, neboli jehněčí po římsku.“ Pro Italy nejsou těstoviny hlavním chodem, ale po předkrmu, neboli antipasto, přicházejí jako první chod, proto primi piatti. „Pokud vám číšník nabídne ke špagetám lžíci, nevracejte mu ji, určitě se vám bude hodit. Vidličku držíme v pravé ruce a lžící v levé ruce přidržujeme neposedné špagety tak, aby nám neskončily například na kravatě, že ano. Ovšem Italové, považují za pravé mistrovství, když jí špagety pouze pravou rukou, tedy jen vidličkou.“

A TO JSTE VĚDĚLI ? KREVETY: ŠNECI: KAVIÁR: koneček můžeme odkousnout Krevetě vidličkou a nožem oddělíme hlavu a odloupneme krunýř, pak jíme. ŠNECI: Se šneky zásadně neklepeme o stůl. Použijeme šnečí vidličku, kterou zastrčíme do ulity a tahem masíčko vysvobodíme na světlo. To je celé. KAVIÁR: Kaviár nabíráme lžičkou a buď přímo jíme, nebo dáme kopeček na toast s máslem a rozetřeme nožem. koneček můžeme odkousnout ulitu uchopíme do kleští a vidličkou vytáhneme masíčko

BĚŽNÁ JÍDLA. . . BRAMBORY: DRŮBEŽ: OLIVY: Brambory, které by měly být alespoň částečně pokrájené, se nemají krájet nožem, ale vidličkou. DRŮBEŽ: Drůbež jíme příborem, začneme nejlépe na vnější straně a pokračujeme směrem ke kosti. Rozhodně nedržíme stehýnko v ruce po celou dobu jídla, i když je možné jej krátce v prstech přidržet a ukousnout, pokud nejme ve zvláště vybrané společnosti. Prsty si poté utřeme do ubrousku.Vždy se ovšem raději snažíme použít nůž a vidličku. OLIVY: Olivy buď napichujeme na speciální napichovátko, nebo jíme kávovou lžičkou. Případné pecky přemístíme nejdříve na lžičku, kterou si přidržíme přímo u úst, poté na talířek.

BĚŽNÁ JÍDLA. . . KUKUŘICE: RYBY: Při zpracování kukuřice jsou všechny možnosti otevřeny:můžeme ji jíst ve speciálním držáku, v ubrousku, v ruce bez ubrousku, nebo vylupovat zrna na talíři. RYBY: Ryby jíme příborem (jak jinak než rybím, kde má nůž tupé ostří, protože se jím maso z kosti spíš oškrabuje než krájí). Nejjednodušší je rybu připravovanou vcelku opatrně rozpůlit, vyjmout celou kostru a odložit ji na talířek k tomu určený. Pak už můžeme směle konzumovat. Případné kosti a kostičky tenké jako vlásek nevyplivujeme ani nelovíme prsty, ale opět přemístíme na vidličku a odložíme do talířku, kde už je rybí páteř. příbor na ryby

A TEĎ NĚCO SLADKÉHO… MOUČNÍK: ZMRZLINA: Na moučník (typu dortu) se nejlépe hodí moučníková vidlička. Na moučník typu palačinek se zmrzlinou použijeme dezertní vidličku a lžičku, přičemž vidlička patří do levé ruky, lžička do pravé. Vidličkou přidržujeme zákusek, aby nám nevyklouzl z talíře, lžičkou pak ukrajujeme sousta. (Podle libosti však lze použít jenom vidličku nebo lžičku). ZMRZLINA: Na zmrzlinu použijeme zmrzlinovou lžičku, která má hranatý (ne oblý) tvar.

Dokážeš správně pojmenovat? 1- lžíce moka 2- lžíce na kávu 3- lžíce dezertní 4- lžíce jídelní 5- vidlička na moučník 6- vidlička jídelní 7- vidlička dezertní 8- nůž dezertní 9- nůž na ryby 10- nůž jídelní

A CO OVOCE ? PECKOVICE: JABLKA a HRUŠKY: MELOUN a ANANAS: BANÁN: Velké peckovice se jedí rukou, pecku se ovšem snažíme odstranit již předtím stlačením rukou na talířku, nebo pomoci vidličky. JABLKA a HRUŠKY: Jablka a hrušky předepisuje etiketa jíst čtvrcené a oloupané, což už zřejmě platí jen u tabulí velmi oficiálních. MELOUN a ANANAS: Meloun a ananas se jedí lžičkou, servírované v plátcích. BANÁN: Kultivované pojídání banánu spočívá v ukrojení špičky nožem, oloupání a následném odkrajování. Banán lze rovněž jíst příborem: naříznout a slupnout slupku a krájet ho na kolečka

NA ZÁVĚR . . . Otázka k zamyšlení: Dali byste si k jídlu exotický pokrm, u něhož nevíte, jak se jí? Zkuste odpovědět, proč. Shrnutí: Dostanete-li se do situace, kdy nebudete vědět, jak se co jí, buď můžete sledovat ty, kteří „vědí„ , nebo požádáte o pomoc obsluhující personál.

Poznámky k prezentaci Využití laserového ukazovátka usnadňuje učiteli i žákům orientaci v textu. Postupné zobrazování textu – žáci nevidí celý text najednou, ale učitel žákům zobrazuje text v závislosti na rychlosti výkladu. Do výuky si učitel (po domluvě mohou i žáci) donese názorné ukázky (ovoce, různé druhy příboru,…), aby si žáci některé věci mohli vyzkoušet i prakticky.