Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP"— Transkript prezentace:

1 Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
I. Základní škola Zruč nad Sázavou Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Pracovní činnosti – 9. ročník, Společenské chování - restaurace Mgr. Marie Šrachtová

2 Prvopočátky restauračních zařízení Hospoda – počátek dvacátého století
DŘÍVE Prvopočátky restauračních zařízení Středověká krčma – chovej se jak chceš Hospoda – počátek dvacátého století

3 ZA NAŠÍ HRANICÍ Každá kultura má svůj způsob stolování a tomu odpovídají i jejich restaurační zařízení. Co je ale všem kulturám společné, je určitá kultura společenského chování během stolování, i když je často odlišná od našeho – středoevropského.

4 JDEME DO RESTAURACE Muž jde první, a to tehdy, jedná-li se o prostory pro ženu neznámé, riskantní, neobvyklé, a kam by tedy muž měl ženu uvádět nebo ji dokonce chránit. Z tradice jsem patří restaurace.   V dobré restauraci nás číšník přivítá a uvede ke stolu. Muž mu přenechá roli hostitele.  Jídlo se objednává v pořadí společenské významnosti osob, žena si tedy objedná jako první, hostitel jako poslední. Jíst začíná žena, ale vždy, až když všichni u stolu mají přinesené jídlo. V dobré restauraci nenosí jídlo na etapy.

5 CHOVÁNÍ U STOLU Pokud tímto způsobem odložíme příbor,
dáváme tím najevo, že ještě budeme pokračovat v jídle. Takto odložený příbor dává signál, že číšník může talíř odnést, i když je jídlo nedojedené.

6 CHOVÁNÍ U STOLU Látkový ubrousek patří na klín – papírový na stůl vedle talíře.   Vzájemné ochutnávání jídel je v restauraci „nepřístojnost“.   Příbor neodkládáme na stůl a ani nám neslouží jako pomůcka při gestikulaci. Kosti nebereme do ruky a neohlodáváme To je tolerováno pouze u drůbeže, a to ještě raději v případě, že máme na stole nádobku s vodou na opláchnutí rukou. Pečivo neukusujeme, ale ulamujeme a po malých kouscích vkládáme do úst.

7 CHOVÁNÍ U STOLU  Kávu ani čaj nepijeme se lžičkou v šálku, neolizujeme ji a ani po vypití nápoje ji do šálku nevracíme. Před tím, než se napijeme během jídla, osušíme si ústa ubrouskem, abychom nezanechávali nevzhledné skvrny na skle. Naše „stolování“ nechtějí poslouchat ostatní návštěvníci restaurace, proto se vyvarujeme srkání, mlaskání, říhání a nemluvíme s plnými ústy. Na obsluhu nepokřikujeme, neluskáme prsty.

8 CHOVÁNÍ U STOLU – JAKO DOMA?
Lokty na stůl nepatří Příborem oddělujeme kousky jídla a „urovnáme“ na vidličce, aby sousto nepadalo – talíř není koryto. Sice nám moc chutná, ale nůž se neolizuje!

9 MÁME NA VÝBĚR Dnes už neplatí striktní „u jídla se nemluví“, ale během jídla nemluvíme o věcech, která nikoho nezajímají, jsou pro ostatní nepříjemná a jsou společensky nevhodná. V době mobilních telefonů a jiných technických vymožeností si udělejme čas na klidné posezení u jídla – prospěje to nejen spolustolovníkům, ale i nám.

10 ZLATÍČKA U STOLU Není větší radost, než se s vámi potkat u stolu.

11 ZDROJE

12 ZDROJE


Stáhnout ppt "Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP"

Podobné prezentace


Reklamy Google