Mezinárodní integrace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Mezinárodní politické organizace a seskupení
Vojenské orgnanizace a jejich působení ve světě
OSN OSN= organizace spojených národů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Mezinárodní integrace
NATO.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_20.
Světové organizace.
EVROPSKÁ INTEGRACE EU – OP VK – III/2 ICT DUM 4
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Organizace spojených národů
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
OSN – Organizace spojených národů
Mezinárodní organizace a OSN
Anotace Žák se formou prezentace seznámí s Organizací spojených národů  
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
VY_32_INOVACE_ 11- OSN.  Vznikla z členských států protifašistické koalice v roce 1945 jako pokračovatelka meziválečné Společnosti národů VY_32_INOVACE_.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
1. KOLONIZACE SVĚTA (uč.28-29)
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vypracovaly: Monika Molnárová Petra Zajíčková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Organizace spojených národů
Česká republika a svět Česká republika a svět Z_115_Česká_republika_a_svět Autor: Mgr. Miluše Šafářová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková.
OSN (United Nations Organization)
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
Integrace Štěpánka Hybnerová 4.Z 2015.
UNITED NATIONALS ORGANIZATION*ORGANIZAC E SPOJENÝCH NÁRODŮ*OSN Vypracovala:Lenka Bokůvková Třída:9.A Datum:15.dubna 2008.
Postavení Evropy ve světě
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anežka Dvořáková, Barbora Suchomelová, Vítek Piskač, Matěj Keblovský
NATO Severoatlantick á Aliance (NATO) byla založena 4.dubna 1949 ve Washingtonu na z á kladě Severoatlantick é smlouvy, kterou podepsalo 12 nez á vislých.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : červen.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
VY_32_INOVACE_Fi_III_23 Název Politická a hospodářská seskupení států světa, mezinárodní organizace, OSN Název projektu: OP VK Registrační.
Základní informace OSN je mezinárodní organizace, jejímiž členy jsou téměř všechny státy světa. V současné době má 193 členů.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
MEZINÁRODNÍ POLITICKÉ ORGANIZACE. Se vznikem států, světové ekonomiky vznikají i četná mezinárodní uskupení. Sdružování přináší členským států řadu výhod,
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,7_10_.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
HLAVNÍ HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE VE SVĚTĚ. Za účelem prohloubení a usnadnění ekonomické spolupráce se vytváří HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE. Tyto organizace přispívají.
OSN.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Mezinárodní organizace
Základní škola, Hradec Králové
Mezinárodní organizace
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
VY_32_INOVACE_20_ČR – člen mezinárodních organizací
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
NATO Severoatlantická aliance.
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Severoatlantická aliance
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Transkript prezentace:

Mezinárodní integrace ZŠ Komenského 273 Chodov P2.2.30 Mezinárodní integrace Mgr. Miloš Volek

Zamysli se : Proč se říká : “ V jednotě je síla“? Co vedlo státy v minulosti k nutnosti spojovat se ? Zamysli se nad výhodami a nevýhodami vstupu státu do mezinárodního uskupení. Kdy v dějinách slyšeli o mezinárodních integracích? Které integrace zanikly pádem SSSR ? V dějepise jste slyšeli o Společnosti národů, co bylo jejím cílem a úkolem? Co nahradilo Společnost národů ?

INTEGRACE hospodářský, politický, právní bezpečnostní –prohlubování spolupráce mezi jednotlivými státy účel: hospodářský, politický, právní bezpečnostní   V minulosti - na základě mezinárodních dohod a smluv. Od 19. stol. postupně první pokusy o vytvoření mezinárodních organizací Za jednu z prvních mezinárodních organizací se považuje Svatá aliance 1815-1848.

Mezinárodní vztahy dvě formy mezistátní dohody a smlouvy – vztah mezi konkrétními státy (jejich práva a závazky), a pomocí přesných formulací vytváří podklad pro mezinárodní spolupráci; rozlišujeme smlouvy bilaterální (mezi dvěma státy) multilaterální (mezi více státy);   mezinárodní organizace – vyšší úroveň spolupráce mezi státy, je trvalejšího charakteru; státy postupují část svých rozhodovacích pravomocí společným orgánům.

Efektivnější využívání Tyto organizace přispívají k rozvoji členských států a vyrovnávání úrovně rozvoje mezi nimi. Efektivnější využívání lidského potenciálu nerostného bohatství finančních prostředků vojenských sil Každá mezinárodní smlouva nebo členství v mezinárodní organizaci musí být schváleny příslušného státu v souladu s jeho právem (ratifikace, např. i referendem).

spojení vojenských sil k obraně volný pohyb zboží volný pohyb služeb Výhody integrace : spojení vojenských sil k obraně volný pohyb zboží volný pohyb služeb volný pohyb pracovních sil Nevýhody integrace: vzdát se určitých pravomocí Podřízení se společnému rozhodnutí Ztráta či omezení vlastní identity Vznikají na základě společného historického vývoje, či nutnosti spolupracovat v některém odvětví či oboru

Dělení: dle velikosti regionální globální dle převládající oblasti spolupráce politické, ekonomické, vojenské, humanitární, kulturní apod.

Politické organizace OSN • vznik 1945 v New Yorku • má 192 členů (mimo Vatikán a Thajvan) • Cíl: zachování mezinárodního míru a bezpečnosti a zajištění mezinárodní spolupráce TOMÁŠ FRÁNEK. http://img.aktualne.centrum.cz/ [online]. [cit. 11.3.2013]. Dostupný na WWW: http://img.aktualne.centrum.cz/31/87/318733-osn-vlajka.jpg Založení OSN navrhl americký prezident Franklin D. Roosevelt,

Organizace OSN UNESCO pro výchovu, vědu a kulturu UNICEF dětský fond FAO výživa a zemědělství WHO - zdravotnictví IMF(MMF) mezinárodní měnový fond sídlo OSN v NewYorku EMPOOR. http://cs.wikipedia.org/wiki/ [online]. [cit. 11.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:United_Nations_HQ_-_New_York_City.jpg

NATO NATO (North Atlantic Treaty Organisation) je hlavní vojensko-politické seskupení spojující 26 států Evropy a Severní Ameriky se společným cílem zachovávat bezpečnost a svobodu členů NATO politickými i vojenskými prostředky AUTOR NEUVEDEN. http://i.idnes.cz/ [online]. [cit. 11.3.2013]. Dostupný na WWW: http://i.idnes.cz/08/121/cl6/INC27856f_inc20081202_003.jpg

Cíle Základním posláním NATO je ochrana svobody a bezpečnosti všech jeho členů politickými i vojenskými prostředky v souladu se zásadami Charty OSN Chránit bezpečnost cestou vzájemných záruk a stabilních vztahů s jinými zeměmi Zajistit mír založený na společných hodnotách demokracie, lidských práv a právního státu

Cíle Základním posláním NATO je ochrana svobody a bezpečnosti všech jeho členů politickými i vojenskými prostředky v souladu se zásadami Charty OSN Chránit bezpečnost cestou vzájemných záruk a stabilních vztahů s jinými zeměmi Zajistit mír založený na společných hodnotách demokracie, lidských práv a právního státu Nejznámější mise IFOR, SFOR, SFOR II. (Bosna a Hercegovina) AFOR (Albánie) – 1999 KFOR (Kosovo) – 1999  ISAF (Afghánistán) 2003  NTIM–I (Írák) 2004)  Operace Pákistán – 2005/6

Další vojensko- politické bloky VARŠAVSKÁ SMLOUVA –blok komunistických států založený r. 1955 ve Varšavě, zanikl po pádu socialistických režimů r. 1991. Sídlo se nacházelo v Moskvě, celý blok byl řízen Sovětským svazem. Jedinou vojenskou akcí celého bloku byla okupace Československa v srpnu 1968.   ANZUS – tichomořský obranný vojenský pakt založený r. 1952 USA, Austrálií a Novým Zélandem. CENTO – původně Bagdádský pakt, vojensko-politické uskupení existující v letech 1955-1979. Členy byly Turecko, Irák, Velká Británie, Pákistán, Írán. SEATO – 1954-1977, sídlem Bangkok, vojensko-politické uskupení USA, Velké Británie, Francie, Austrálie, Nového Zélandu, Pákistánu, Filipín, a Thajska namířené proti komunistickým státům jihovýchodní a východní Asie (Čína, KLDR, severní Vietnam). INTERPOL – MEZINÁRODNÍ KRIMINÁLNÍ POLICIE – založena r. 1923 ve Vídni (sídlí v Lyonu) za účelem potírání mezinárodního zločinu a výměně informací mezi kriminálními policiemi členských zemí; v poslední době je aktuální boj proti mezinárodnímu terorismu.

Další mezinárodní organizace Mezinárodní červený kříž Zabývá se poskytováním humanitární pomoci a lékařské péče v oblastech, kde je tomu potřeba (přírodní katastrofy, válečné konflikty, boj s chudobou atd.). Organizace byla založena v roce 1863. Několikrát obdržela Nobelovu cenu míru.   MEZINÁRODNÍ OLYMPIJSKÝ VÝBOR organizace sídlící v Lausanne ve Švýcarsku, založená Pierrem de Coubertinem r. 1894 v Paříži s cílem obnovit tradici antických olympijských her. Podporuje rozvoj sportu, snaží se přispět k míru a přátelství mezi národy MOV organizuje letní a zimní olympijské hry. První moderní letní olympijské hry se konaly v roce 1896 v Athénách v Řecku, první zimní OH proběhly v roce 1924 v Chamonix ve Francii. 

Další mezinárodní organizace Rada Evropy sdružující 47 zemí Monitoruje stav lidských práv a podporuje rozvoj demokracie. Rada Evropy byla založena r. 1949 v Londýně, sídlí ve Štrasburku.   BRITSKÉ SPOLEČENSTVÍ NÁRODŮ Commonwealth of Nations je volné sdružení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska s jejími bývalými dominii a koloniemi. Formální hlavou je britský panovník, v současnosti tedy Alžběta II. Organizace vznikla v roce 1931, členem je přibližně 50 států na všech kontinentech, které udržují těsné hospodářské vztahy.

Další mezinárodní organizace SPOLEČENSTVÍ NEZÁVISLÝCH STÁTŮ Organizace zahrnující 9 z 15 bývalých svazových republik Sovětského svazu: SNS vzniklo v roce 1991 jako politicko-hospodářská organizace, ale usiluje rovněž o vojenské vazby. Sídlem je běloruský Minsk.   Amnesty International Nevládní organizace sledující dodržování lidských práv ve světě založená v roce 1961. Porovnává aktuální praxi lidských práv s mezinárodně přijatými standardy a požaduje jejich dodržování. Aktuálně má hnutí 2,2 miliónu členů, sponzorů a pravidelných dárců z více než 150 zemí světa. AI pro svou činnost nepřijímá finanční pomoc od vlád. Za svou činnost organizace dostala v roce 1977 Nobelovu

Zdroje http://www.jindrichpolak.wz.cz/skola_prezentace8.php http://ius.tulacek.eu/tnh/pfuk/tnh/zkouska/otazka-47 http://referaty-seminarky.cz/nato/ www.jindrichpolak.wz.cz www.osn.cz, www.un.org wwww.nato.int www.iir.cz www.globalpolitics.cz učebnice Zeměpis pro základní školy a víceletá gymnázia - 9, Nakladatelství Fraus 2008 Školní atlas dnešního světa , Nakladatelství Terra , 2001 Skripta pro předmět Základy společenských věd: Mezinárodní vztahy , Mgr.Jana Šramková a spol… Gymnázium Šumperk