Asociace knihoven vysokých škol ČR Komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací Stručná zpráva o vzniku a aktivitách.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Ostrava Biblioteca Academica Zpráva o činnosti za rok 2007 Odborná komise pro otázky elektronického.
ECVET v Programu celoživotního učení
Komise Hana Landová (SIC ČZU) Bibliotheca Academica 2012.
Iva Horová: Netextové práce : první zkušenosti Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Netextové práce první zkušenosti.
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP na AMU Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP Zpřístupňování eVŠKP na AMU specifika a problémy.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Olomouc CPVŠK Zpráva o činnosti za rok 2006 Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování.
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Citace, citování Plagiátorství
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Vysokoškolské práce: současný stav, hlavní problémy, trendy elektronizace a digitalizace, legislativní souvislosti Celostátní porada vysokoškolských knihoven,
CPVŠK, Hradec Králové, Digitální archivy vysokoškolských prací na vysokých školách v ČR : východiska, současný stav jejich budování a.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby … Seminář Brno,
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
DSpace a jeho možnosti z hlediska zpřístupňování VŠKP Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Seminář Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti,
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
CPVŠK 2003 Asociace knihoven vysokých škol v roce 2003 Barbora Ramajzlová ČVUT Praha.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Projekt Archivace a zpřístupnění digitálních verzí kvalifikačních prací na Univerzitě Karlově v Praze Mgr. Eva Březinová Brno,
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Činnost komise IVIG v roce 2003 CPVŠ 2003, Hradec Králové, Ludmila Tichá
MIDAS do praxe Vzdělávací program v oblasti standardizace pracovních postupů v řízení a ve výkonu veřejné správy Štěpán Kafka, Bronislava Horáková, CAGI.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
Činnost komise IVIG v roce 2005 CPVŠK 2005, Praha,
1 Asociace knihoven vysokých škol ČR Zpráva Komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací Iva Horová, Jarmila Krkošková.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
CPVŠK 2005, , Praha Suchdol Návrh národního souboru metadat pro popis e-VŠKP Specifikace metadat Eva BRATKOVÁ, ÚISK FF UK v Praze
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Asociace knihoven vysokých škol ČR Komise pro otázky elektronického zpřístupňování vysokoškolských kvalifikačních prací Stručná zpráva o vzniku a aktivitách „Komise e-VŠKP“ v roce 2004 Jarmila Krkošková

Co předcházelo …  Celostátní porada VŠ knihoven, Hradec Králové, 19. – , blok „Vysokoškolské práce…“  Digitální archivy vysokoškolských prací na vysokých školách v ČR: východiska, současný stav jejich budování a možnosti spolupráce (Eva Bratková, ÚISK FF UK Iva Horová, AMU)

Trendy a podmínky integrace  Trendy  otevřené digitální knihovny  národní projekty + podpora organizací včetně státu  legislativní ošetření  Podmínky integrace = standardizace:  primárních textů  popisných dat (metadat)  prezentačních, komunikačních a archivačních formátů

Stav v ČR – podzim 2003  Projektované nebo již fungující systémy: AMU, MU, OU, UPa, VŠE, VŠB-TUO  různé výchozí podmínky  různý způsob řešení  různé výstupy  není koordinace a integrace  obvykle byla získána státní dotace na řešení IS

Cesty k řešení v ČR  zahájit systematickou činnost  usilovat o koncepci na národní úrovni  sjednocovat praxi na VŠ  zvyšovat gramotnost autorů prací  usilovat o řešení legislativy  vytvořit národní standardy  získat podporu a spolupráci v institucích

Vznik Komise e-VŠKP  přípravný výbor (Bratková – UK Praha, Horová – AMU Praha, Bícová – VŠE Praha, Krkošková – OU Ostrava) - leden 2004  příprava „Důvodové zprávy“ k řešení e-VŠKP v ČR + Stanoviska AKVŠ k založení Komise – březen 2004  přijetí obou dokumentů a oficiální založení Komise na výroční konferenci AKVŠ – duben 2004 viz a  1. výzva ke spolupráci VŠ, knihovnám a informačním institucím – duben 2004  registrace členů a zahájení činnosti, vznik elektronické konference - květen až červen 2004  budování WWW stránek Komise, 1. verze – červen 2004, 2. verze – říjen 2004, dostupné ze stránek AKVŠ – odborné komise, viz nebo přímo z adresy  2. výzva ke spolupráci knihoven a institucí – konference VYSKA a KNIHOVNA - říjen 2004

Organizační struktura Komise  předseda: PhDr. Iva Horová  místopředseda a odborný garant: PhDr. Eva Bratková  dočasný zástupce předsedy: Mgr. Jarmila Krkošková  členové: 19 registrovaných členů z 10 VŠ v ČR (AMU Praha, MU Brno, OU Ostrava, TUL Liberec, UK Praha, UTB Zlín, VFU Brno, VŠE Praha, VUT Brno, ZČU Plzeň), dále 1 člen z STK, 1 člen = pracovník ÚISK FF UK Praha

Cíle Komise e-VŠKP  monitorovat rozvoj IS e-VŠKP v zahraničí + napomáhat zavádění těchto zkušeností do praxe v ČR  podporovat přípravu národních standardů e-VŠKP (datové a metadatové formáty, trvalé identifikátory, komunikační protokoly aj.)  iniciovat a podporovat vznik dalších lokálních otevřených e- archivů VŠKP a jejich integraci na národní i mezinárodní úrovni  přispívat k informování a vzdělávání profesionálů pro e-VŠKP (pořádání odborných seminářů apod.)  iniciovat a rozvíjet spolupráci profesionálů VŠK s dalšími subjekty (pracovníci výpočetních center, reprezentace vysokých škol)  podporovat vyšší formy počítačové a informační gramotnosti autorů VŠKP (modelové příručky, školení, vzory pro zpracování e-VŠKP)  podílet se na řešení otázek autorskoprávní ochrany zpřístupňování plných textů e-VŠKP v ČR souladu s řešeními v evropském a světovém kontextu

Prezentace zástupcům VŠ v ČR  výroční konference AKVŠ – duben 2004  předsednictvo RVŠ ČR – květen 2004  sněm RVŠ ČR – červen 2004 Jak byla Komise a její cíle přijaty:  různá stanoviska k typům zpřístupňovaných prací (přednost e-DIS)  různá specifika e-VŠKP dle zaměření škol (např. výstupy na uměleckých školách apod.)  pociťované nejasnosti výkladu autorských práv  SHODA: je velmi vítané a potřebné tento problém otevřít a začít jej řešit

Odborné akce Komise e-VŠKP v r  Odborný seminář, ve spolupráci s STK Praha v rámci cyklu Moderní informační a komunikační technologie – duben 2004: Elektronické služby knihoven teoreticky i prakticky: Elektronické disertace (e-disertace) Odborný garant: E. Bratková  Účast na semináři CASLIN Správa pamäte: Sivé zóny. Čingov – Slovenský raj, Slovensko, september E. Bratková: Systémy pre sprístupňovanie elektronických vysokoškolských kvalifikačných prác v Českej republike: od prvých lokálnych systémov k platforme ich ďalšieho spoločného rozvoja

1.pracovní schůzka komise –  odborná část:  analýza vybraných zahraničních standardů metadat  posouzení 1. interního návrhu metadat pro popis e- VŠKP  organizační:  projednání dlouhodobých reálných cílů komise  stanovení harmonogramu postupu pro r včetně vytvoření pracovních skupin pro řešení krátkodobých úkolů (průběžná analýza světových IS, průběžná analýza lokálních IS, strategie pro workflow e-VŠKP na českých VŠ, struktura metadat)

2.pracovní schůzka komise – posouzen 2. interní návrh metadat e-VŠKP, okruhy:  povinné a nepovinné uvádění jednotlivých prvků (vycházejících z Dublin Core / nadstandardní prvky)  možnosti specifikace prvků pro jednotlivé typy e-VŠKP  zařazení problémových prvků (instituce přidělující hodnost, datum vytvoření/odevzdání/obhájení)  webové rozhraní pro zápis prvků studentem, pro kontrolu a doplnění údajů jiným subjektem školy

2. pracovní schůzka – pokračování lokální systémy na jednotlivých VŠ v ČR:  posouzena dosažená úroveň projektování, popř. provozování lokálních systémů:  hodnocen obsah vnitřních předpisů, upravujících proces tvorby, odevzdávání, zpracování, ukládání a zpřístupňování e-VŠKP na VŠ  posuzován proces manipulace s VŠKP (workflow)  konstatovány některé nedostatky v textech předpisů (absence instrukcí k citování literatury aj.) !!! chybí údaje o dalších VŠ !!!

Současné rozpracované úkoly  3. interní verze návrhu metadat e-VŠKP jako sémantické úrovně výměnného formátu pro národní i mezinárodní komunikaci  interní návrh modelu toku e-VŠKP v systému pro jejich zpracování a zpřístupňování (workflow)  interní návrh formální úpravy různých typů e-VŠKP  interní návrh jednotného WWW formuláře s podstatnými prvky pro popis již vybudovaných či zaváděných systémů e-VŠKP

Co říci závěrem?  příliš krátká doba pro hodnocení práce komise  uvítáme další aktivní spolupracovníky  oceníme informace o dalších lokálních systémech → 3. výzva: SPOLUPRACUJME!!!  v lokálním prostředí především získávejme účinnou podporu a spolupráci vedení škol a příslušných funkcionářů Kontakty - I. Horová: E. Bratková: J. Krkošková:

Děkuji za pozornost